COVID-19 изплаши депутатите, без пленарни заседания до 13 април

Ще се събират само когато трябва да вземат решения свързани с извънредното положение
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че докато продължава извънредното положение, което въведоха самите те на 13 март, няма да заседават, а парламентарният контрол ще бъде само писмен.

Предложението за това дойде от шефката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и Юлиян Ангелов и Борис Ячев от Обединените патриоти.

След три часа дебат депутатите решиха, че до 13 април  ще се събират на заседания само когато трябва да приемат законодателството, свързано с извънредното положение, което е в сила до 13 април.

Още по темата

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

По време на дебатите депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ призна, че сестра му, която е лекар, е заразена с коронавирус.

"Не мога да гарантирам, че всички ще бъдат отрицателни. Да се вслушаме в съвета на всички, които са се занимавали с епидемиология", каза още той като се обърна към левицата.

Караянчева отсече, че COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност.

"Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично всички ще са по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС", коментира тя.

"Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая? Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен", добави Караянчева.

От БСП се противопоставиха остро на спирането на заседанията на НС, като според тях това е грубо погазване на държавността.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността и само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", отсече Антон Кутев.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че вместо са предприемат адекватни мерки за защита на хората, бягали и се криели вкъщи.

Според нея  мнозинството слага "венеца днес на безконтролната власт" и ще продължи по същия начин с висока степен на корупция и безотговорност да прехвърля всичко в ръцете на премиера.

"Това е нарушение на политическия ред и отговорността на тези, които застават зад това решение ще бъде търсена след години. Вие днес решихте, че след 30 години свободен парламентарен живот в България, да се отървете от най-висшия орган, искате да управлявате с декрети и укази", скочи и социалистът Валери Жаблянов.

Той обвини ГЕРБ, че управлява с диктатура.

"Хора бдете, защото авторитаризмът в Европа настъпва, а това ще доведе до нарушаване на права и свободи", предупреди той.

Според него парламентът осъществява живата връзка между гражданите и управлението, а това означава, че такава няма да има цял месец.

"Днес парламентът очевидно няма да направи това, за което е избран, хората днес чакат спасение от невидимата болест, хората са притеснени, но само след няколко месеца те ще поискат сметка от тези, които управляват, ще си потърсят заплатите, свободата, възможността да общуват с близките си,  ще поискат да отмените решенията за свободното предвижване", каза още Жаблянов.

След него думата взе Караянчева и то с критики към левицата.
 
"Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията, да бдим да не с повтори "Чернобил", когато хората бяха на улиците и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия бяха на скрито място", скочи тя.

Караянчева попита социалистите защо и те след като смятат, че няма заплаха за тях от разпространението на коронавируса, отменят и своите партийни събрания.

"Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот, на вас, на ваш близък, на хора работещи в администрацията, на мен това ми е достатъчно", заключи шефката на НС.
 
Съпартиецът й Маноил Манов също нападна БСП.

"Утре сутрин в огледалото си задайте въпроса какви глупости сте говорили в Народното събрание, ако някой от вашите познати легне в болницата и животът му е на косъм", настоя той.

Юлиян Ангелов обвини червените депутати, че все са "много умни".

"Европарламентът може да работи дистанционно, а ние не можем!", нападна той.

Според него важното в настоящата ситуация е да се гарантира, че законотворците ще могат да приемат решения, когато е нужно, но това може да стане, само ако депутатите да не бъдат поставени масово под карантина.

ДПС също подкрепи временното отсъствие на пленарни заседания.

Според Йордан Цонев от две седмици депутатите се правели на безсмъртни, а основното човешко право било това на живот, а всички останали – второстепенни.


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
11
 
! Отговори
Време преди 2 месеца
Щом се суспендира парламента, тогава нямане нужда и от МС. Май сме на крачка от военно положение.
80
3
 
7
 
! Отговори
Робиии преди 2 месеца
По предложение на милиционера Ципов парламента се разпусна,това филм на ужасите ли е или какво,депутатите имат ли поне малко достойнсво!
79
3
 
10
 
! Отговори
29805 преди 2 месеца
Нашите короновирясали хрантутници са може би единствените в цяла Европа , които спират работа. Честита ви "временна" диктатура малоумно племе. Да ви и държавата, и чудото.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи...лекарите, които нямат маски и предпазни средства...трябва да са смели..и да лекуват потенциално заразени пациенти...а тези 240 мишки...не могат да са смели...и си гласуват ваканции?!
77
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
разбръмча са Гнездото на Осите..

..Позапари им под опашките...
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако разбера, че са взели и левче заплата за тези дни, ще отида и ще им ги взема от ръцете, лично, а след това ще им набия по няколко шамара. Нека не им позволим да взимат заплати за несвършена работа!
75
2
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 месеца
Работниците могат да ходят на работа,аптекарите могат,в хранителните магазини могат,лекарите могат...и всеки ден може би срещат болни хора.Те не могат ли да заразят близките си??? Или само дупетатите могат?? Същите предлагам по местоживеене да се включат към социалните и да носят храна на пенсионерите.Нали ще искат пак да ги изберат на следващите избори.
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега държавата е в ръцете на двама менте-генерали (пожарникар и хирург). Не че щеше да е по-добре ако бяха истински.
73
1
 
19
 
! Отговори
Дмойни стандарти преди 2 месеца
Депутатите имат много какво да загубят - власт, многопари, влияние!
Обикновените хора като мен могат най-много да загубят жалкия си живот!
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До един да изпукат от вируса, неща стници.
71
1
 
14
 
! Отговори
нагли преди 2 месеца
сега да не ги пуснат да си идат по градовете? Те нямат неотложна необходимост да са там! Трябва да са тук и да работят за народа! Който си иде като Каролев!
70
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи ние да рискуваме и да бачкаме по време на пандемията да не рухне икономиката, а те излизат в отпуск да не се разболеят?
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Градовете да работят и нас ни е страх но работим.
68
0
 
23
 
! Отговори
срам и позор преди 2 месеца
да не взимат през този период заплати, представителни, коли.. Хайде мишоците да са солидарни веднъж. Или да работят както лекари, мвр, мо, социални и да си заработят заплатите, или да са неплатен както всички които не работят.Надали ще им липсват пари за ток,достатъчно са се ояли, а и са във ведомствени апартаменти на наем 20лв.ВМРО от партия наследник на морални и патриотични ценностни, стана партия на далавераджии и мишки!Никога няма да дам гласа си за тях! За мен те са вече равни с останалите
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
га лапаха кюфтета и милиони не ги беше шубе, сега ги е шубе...
66
1
 
18
 
! Отговори
Щерев преди 2 месеца
А заплатките??????
65
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Дали са в неплатена?
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По време на криза избягаха като страхливци и оставиха държавата на самотек.
63
0
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
ДО ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ И ЧИНОВНИЦИ.
-В ТОЗИ МОМЕНТ НА КРИЗА ПРИЧИНЕНА ОТ СВЕТОВНАТА ПАНДЕМИЯ.
-БЪДЕТЕ ТОЛЕРАНТНИ И В ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ-ВЗИМАЙЕТЕ НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ ОТ ПО 600 ЛВ НА МЕСЕЦ.-И ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ 78% ОТ БЪЛГАРИТЕ.-СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ДОКАЖЕТЕ И ДА ПОМОГНЕМ ВСИЧКИ ЗА ИСПРАВЯНЕТО НА КРАКА НОШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ.
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали точно те обясняваха че нямало страшно, че било като лека настинка?