Захариева: Бях изненадана колко хора отидоха на екскурзия през март

Извънредното положение ще е до 13 май, но мерките остават
3 май 2020 08:20, Ния Христова
53
Захариева: Бях изненадана колко хора отидоха на екскурзия през март
Снимка: БГНЕС
Извънредното положение в страната ще бъде до 13 май и няма да има нужда да се продължава, но това не означава, че всички мерки ще отпаднат. Защото сме далеч в Европа, а и в света, да кажем, че сме преборили коронавируса. Това коментира Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи в ефира на Канал 3. 
 
"Знаете, че започна поетапно облекчаване на мерките, но това не означава, че те ще отпаднат напълно. Социалната дистанция ще трябва дълго време да се спазва, на повече от два метра, също така ограниченията за пътуване дори и в Европейския съюз, носенето на маски в затворени пространства", каза вицепремиерът.
 
"Всички хора в щаба, понесоха голяма тежест, те също така ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха нашия живот", призова Захариева.
 
"Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. Летище София е от малкото летища, които функционират, да – не в пълния капацитет, но работи".
 
"Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез “зелените коридори”. В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна – върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания", беше категорична Екатерина Захариева.
 
"През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е наложително. Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение", допълни още вицепремиерът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
Питам! преди 3 години
С какво тая държи Бойко, та я сложи на този стол и я държи там? То все е било, ама чак такова мазало във Външно не е било
36
1
 
5
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Тая ми стана толкова противна - летището работи голяма хвалба няма що - нали оттам се сее зразата с изгонените бьлгари от цяла европа
35
2
 
12
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
А ***, мисирко в политиката няма изненади! Има само и единствено интереси и идеално премерени действия!
34
2
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
А аз въобще не съм изненадан ,че тази празноглава и постоянно ъъъ-каща калинка е изненадана.Лесно можеш да разбереш колко българи са си направили резервации от туроператорите.И да очакваш ,че който е платил по няколко хиляди предварително за туризъм ,вероятно ,ще се възползва.Не съм изненадан и че тази посредствена женица е министър на външните работи ,защото Боко ги събира по паркинги и бензиностанции.После ги върти от едно министерство в друго.Само да казват по 50 пъти "премиера".
33
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
И аз съм изненадан, че Вие госпожо сте министър но какво да се прави ... посредствеността е на ход вече доста време.
32
7
 
2
 
! Отговори
Браво преди 3 години
България може да бъде за пример като ефективно овладяване на ситуацията !
31
2
 
10
 
! Отговори
толумб преди 3 години
КПП-тата още ли не са разкарани???За къв Хикс са, след като на летище София е пълно с доказано заразени, Хей толупи, защо ограничавате нас другит толупи.
30
5
 
6
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Супер е милфката, ще я трескам много..
29
2
 
11
 
! Отговори
ало, госпожа! преди 3 години
Ти си политик, не си баба Пена от пред входа да се изненадваш. Трябва ди си нофрмирана, да предвидиш и да вземеш мерки. Да гледа цифрите всеки може. Т
28
4
 
11
 
! Отговори
It преди 3 години
Лекарите ни умират, отхлабват мерките, продължават да ни доставят заразени със самолети, министри , които се чудят и не са в час....надявайте се на успех!
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През март близо милион човека са дошли от чужбина в България, от които 313 хиляди са чужденци. Те донесоха заразата в България, докато ние седяхме затворени. През април идващите от чужбина продължиха са ни заразяват. Сега през май е пак същото. На това ГЕРБ му викат "взели сме всички мерки". Мерки за какво, да ни заразяват повече ли?
26
1
 
30
 
! Отговори
Майка преди 3 години
А, аз съм потресена колко болни си внесохме и продължаваме да си внасяме през летище София, докато ние сме затворени като животни в зоопарк.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женското лоби на ГЕРБ Атанасова,Захариева,Ангелкова,Караянчева и другите с костюмчетата и скъпите чанти по добре да си ходят ЗАВИНАГИ,политиката не за вас бързо в кухнята. Заплатите от 9500лв не са изтърване.ГЕРБ си пази касата.
24
16
 
2
 
! Отговори
akud преди 3 години
необразовани хора от малките населени места и комунистите чрез фалшиви новини и лични примери заплашват здравето на възпитание и образовани , примерни Българи. *** се страхува за рейтинга на радев . защото изглежда на сцената се появи още един можещ генерал. за разлика от гумената обувка на две дами от селатаРАДЕф
23
5
 
30
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Тази женица запозната ли е с Конституцията на Република България? И ако не е запозната, как така е министър на Външните работи?
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каза ти се не като лекар да вървиш доброволец, какво се правиш на гугутка. Като няма зараза, хайде, заминавай да докажеш!--------Какво трябва да доказвам и на кого да го доказвам, клоуне? Живея си живота и не ми пука за никави простотии, с които ви пълнят главите от телевизора. Ако съм искал да се занимавам с болни, щях да уча за лекар. Достатъчно ми е, че съм изгледал един раково болен и съм получавал два пъти трупове от моргата. Който се е наел да работи тая работа, да се оправя.
21
4
 
41
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Значи по летища може да ми идват заразени разни от незнам си къде, а до съседното село не може?! Махайте тея shit КПП - та!
20
1
 
46
 
! Отговори
отново преди 3 години
Ние също бяхме изненадани по време на извънредно положение и карантина , при наредба за изолация и дистанциране да пристигат ежедневно наши гастербайтери и екскурзианти от доказано заразени страни и да влизат във вътрешността на страната на честна дума че ще стоят в къщи .Това безумие продължава до сега и всичи жертви и болни са по тази причина че нямаше карантина където пристига пътникопотока , а се движат до всяка точка в страната .Ние ли сме виновни , че понасяме всичко това и стоим в къщи ?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бенските кадри на Бойко са отчайващо прости
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе кикиморо очилата, как й те оторизира да казваш кога ще падне ИП. Видяхме те че напълни страната с вируса от вън, правейки се на благородна европейка.