Русия: "Балкански поток" ще бъде завършен по план, Борисов лично следи

Втората тръба трябва да е готова до 1 януари 2021 г.
23 юли 2020 20:10, Нели Христова
36
Русия: "Балкански поток" ще бъде завършен по план, Борисов лично следи
Снимка: БГНЕС

Българските власти увериха Русия, че газопроводът "Балкански поток", продължението на руско-турския "Турски поток", ще бъде завършен, както е договорено, до 1 януари следващата година. Това заяви в интервю за Sputnik Юрий Пилипсон, директор на управление в руското външно министерство, цитиран от БГНЕС.

"Изграждането на втората тръба на "Турски поток" на територията на България върви по план и според партньорите ще бъде завършена до 1 януари 2021 г. Премиерът Бойко Борисов държи напредъка на проекта под личен контрол, като редовно инспектира строителните обекти", заяви Пилипсон.

Подготовката за изграждането на АЕЦ „Белене“ също продължава, въпреки продължаващата пандемия на коронавирус, добави дипломатът. През юни руската “Росатом“, френската Framatome и американската "Дженерал Електрик" подписаха меморандум за сътрудничество при избора на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала.

През януари министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова заяви, че страната възнамерява да замени половината от внасяния руски природен газ с азербайджански и втечнен природен газ.

Според Пилипсон обаче България не може да изостави руския внос на газ без правни и икономически последици, тъй като дългосрочният договор между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" е в сила до 2025 г.

Българският газопровод от 474 километра ще пренася руски газ от Турция до Сърбия и Унгария. Доставките в Турция от Русия започнаха през януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите искат спиране на АЕЦ Белене и Балкански поток. Плащат им американски фондации.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия като и е толкова зор да захрани сърбите да не ни набутва у шамарите, а да си намери начин.Да прави мили очи на Украйна, и да си ги захрани.И да ни остави нас на мира най-после.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Бойко не подава оставка и защо "Отворено общество" с Бибикянчето и умни и красиви скачат по плаца.
29
2
 
4
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
ШОКИРАЩО!!! Тази новина е на агенция "Спутник" - Русия от 03.06.2020 година. Справка - чичо Гугъл. То бива притоплена манджа, ама тази е вече за изхвърляне..........
28
0
 
2
 
! Отговори
може и от Луната преди 3 години
Да ти докарат газ. Иконата ти Мъск сега ще се заеме.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През балкански поток идва газ от Турция. Там може да върви Азерски, Катарски и Американски втечнен газ. Който предложи най-добра оферта. Руснаците ще имат да вземат.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма отърване от руското иго и скъпата руска газ. Имало договор до 2025г и България ако не купува скъпата руска газ щяло да има санкции?!А това че газпром трябваше да плати 1млд неустойка за това че спира газа през Украйна,а има клауза пренасяй или плащай, Теменужка мълчи. А и сега им строим газопровод за 2,1 млрд лева взети от бедния българин. Теменужка и Мутрата са за затвор,за това няма пари за пенсии. Но за данък Русия винаги има. Срам.
25
1
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
България вече няма държавност - не е Субект, а е Обект. При това са възможни всички спекулации. Всеки седесар може да си фантазира колкото ще. Но разбира се едно си е да транзитираме 30 милярда кубика газ за Турция с такси и влияние. Друго е да правиш теманета да ти пуснат някоя троха. Мъчат се да изкарат, че просията е "демократичен" успех.
24
1
 
5
 
! Отговори
за 24 преди 3 години
До АнонименИ това е вярно. Южен поток беше по-безопасен за България.
23
3
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Е сега Биби,шах и мат.Ще го видим в разкрачено положение, обикновено така има се случва на хората с недостиг на сиви клетки.Сами се вкарват в засада.И това е щото са *** и от политика нищо не Фащат.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измишльотината "Балкански поток" я има само в главата на Бойко. Истинското име на газопровода е "Турски поток", защото минава през Турция и Турция държи кранчето. А можеше да не бъде така, ако бяхме построили "Южен поток". Тогава ние щяхме да държим кранчето. Само че американският слугинаж попречи България да стане ключов енергиен фактор. И Бойко е виновен за това. Това е едно от нещата, за които трябва да се иска оставката му, а не за глупости.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТУРСКИ ПОТОК = ТУРСКИ ВИЛАЕТ
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 17Да и Русия се опитва от години да промени това. Ердоган води антизападна политика.
19
5
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Военния съюз на Турция в момента е с НАТО. Седесарите както и да им се ще това е положението, и те се явяват проводници на османизма на балканите . Техните хора в КС регистрираха ДПС. Техните хора предадоха България в НАТО, в което сме съюзник с историческите си врагове които са прочистили цяла Одринска Тракия и Егейска Македония от българи и които днес ще ни бъдат "гаранти" за националната ни сигурност, а утре ще ни продават енергоресурси.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балкански поток имаше смисъл само ако: нямаше бсп, нямаше дпс, президентът бе евроатлантик
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам протестите явно всичко е планирано1. Балкански поток е готов2. Протести на комунисти и русофили до оставка на Бойко3. Радев сформира служебно русофилско правителство4 БСП-ДПС печелят изборите с прорурска и протурска програма..
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО-ДОБРЕ АМЕРИКАНСКА КОЛА, ОТКОЛКОТО РУСКА ТРЪБА
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВиждащБалкански поток е руски политически проект който трябва да обедини Русия-Турция-България-Сърбия в икономически а после военен съюз.
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСНАЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ЛЪЖАТ И ИЗНУДВАТ НАЙ-НАГЛО. БОЙКО ДА НЕ СЕ ПОДДАВА! БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА РУСКИ ПРОЕКТИ.
13
8
 
5
 
! Отговори
Виждащ преди 3 години
НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА. ДОРИ ДА БЪДЕ ЗАВЪРШЕН БАЛКАНСКИ ПОТОК НЯМА ДА ТРАНЗИТИРА РУСКИ ГАЗ. ВСЕКИ ДРУГ, НО НЕ И РУСКИ.