Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер

Правителството има много работа за вършене, посочи вицепремиерът
169
Томислав Дончев гарантира: Няма да ставам премиер
Снимка: БГНЕС

Няма да ставам министър-председател, обяви в интервю за БГНЕС вицепремиерът Томислав Дончев.

Както е известно по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи и вариант да си тръгне като премиер и правителството да продължи да работи. Това ще стане в разговор с коалиционните партньори, в който ще бъдат обсъдени и други варианти.

Още по темата
"Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно", посочи Дончев.

Той призна, че при създалата се ситуация няма лесен изход.

"От една страна чуваме "Оставка", включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението", посочи вицепремиерът.

По думите му една оставка на министър-председателя и оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. "От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път", посочи Дончев.

Той заяви, че правителството има много работа за вършене -  в рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. "Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание", посочи Дончев.

Той изрази убеденост, че сред протестиращите има и много хора, от които има какво да се чуе. "За съжаление, често чувам ругатни и откровени цинизми. Тази толерантност, която проявяваме, не е оценена, но аз не се сещам за друга европейска държава, където гражданските права, включително за протест, са толкова разрешени, че на протестиращите да им е разрешено практически да провеждат пикник на няколко столични кръстовища", заяви Дончев.

Той коментира и кризата с коронавируса, като подчерта, че за съжаление самодисциплината не е ние от най-силните черти като народ.

"Това, което е сигурно – няма потенциал за въвеждане, в момента, на по-строги ограничителни мерки. За подобни мероприятия обществена подкрепа няма, а това има и негативен ефект върху икономиката. Това беше важно в началото, за да могат лекарите, медицинските екипи да знаят как да третират заболяването, да разберем с какво си имаме работа. Безспорен факт е, че вече сме по-подготвени", уточни вицето на Борисов.


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви и трябва да ставате премиер на кабинет, чийто министри са "нефелни", а държавата реално се управлява от МВР, жандармерия, ДАНС, спецпрокуратура, КОНПИ. Такъв режим дълго не може да се задържи. Застанал вчера ББ и говори, че може да напусне, ама ОП не го пуска...След него Кр.К. гпрогласява, че кабинетът трябва да остане, но с премиер ББ. Толкова ли премиерът не може да проумее, че вече не той командва министрите и съюзниците, 8а е станал техен заложник?! И че държавата е оставена на самотек
148
0
 
2
 
! Отговори
Знае колко е преди 1 месец
...до ушите, знае, че веднага ще го свалят, затова не иска, сега само миризмата му се усеща!?
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ е престъпна и мафиотска партия и трябва да бъде обявена извън закона! Ако тя продължи да присъства в парламента, тя ще саботира всяко правителство, в което не участва! Примерът със сваленото правителство на Орешарски е показателен!
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Син на Тангра ли си? Що не започнеш работа към Историческия парк? Заплащането е много добро, а ти ще си автентичен. И не те бъзикам, сериозен съм.
145
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Следващият премиер на България ще бъде избран от хората заради програмата която трябва да ни убеди,че ще работи за Народа ни и ще спазва Конституцията и Законите...ако е еничарче...ще го осъдим справедливо..Българите сме Свободни Човешки Същества...Обичаме България...ще направим всичко за да оцелеем и Рода ни да просперира...Бог да пази България!!!
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаме ги всички клиенти на прокуратурата в раирани костюми.
143
4
 
4
 
! Отговори
предложение преди 1 месец
Нека Костинбродското Кречетало е
следващия Премер.
То само такова не е било.
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ключови моменти от 17-тия пленум на КПГЕРБ днес:
1. България - най-бързо развиващата се страна в целия свят.
2. Българската природа и море - най-чисти в целия свят.
3. Бойко Борисов - най-търсения и уважаван политик от Чукотка до Ла манш.
141
4
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Няма и нужда да ставаш...премиер,защото 9-ти септември...дойде,а знаеш приказката за...фабриката.
140
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Оформя се едно ядро в челото от патологични лъжци.Какви ли да са?
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плешив мафиот нема да е вече примиер. Новина!
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как умствено-увредени и емоционално недоразвити хора от улицата да разберат качествата на който и да е професионалист. Независимо в коя област е. Все ще му намират кусури и ще го гледат под лупа без да схващат нищо.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да стана премиер,Деница Сачева ще стане.
136
3
 
4
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Изтървахте момента за оставката. Незатасканный вече са неспасяеми. Всичките ми познати, които гласуваха за ГЕРБ, сега не искат и да чуят за тях. Това е прегръдката на дон Доган
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да бъде определено това исказване на вицепремиер освен като тъпанарско.Оставка веднага.
134
2
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Дончев ти за 10 години 5лв не си заработил в нашата държава и за това не ставаш и за ***
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Томиславе, някой ти е обещал че ще е честно ли?
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам Барни ръбала премиер и без това живеем в анимационен филм вече
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще сложат шкембето да обере пешкира, бойко ще се скрие ма няма да му мине номера
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вятърът днес е изкътрил и вратите на психодиспансера и лудите са избягали. Явно сега пишат тука.