Изследване: Повече от половината българи не подкрепят протестите

При избори сега: "Да, България", Манолова, Трифонов и Цветанов остават извън НС
Обновена: 14 авг 2020 09:22 | 13 авг 2020 13:14, Анисия Иванова
859
Изследване: Повече от половината българи не подкрепят протестите
Снимка: Барометър България

Повече от половината българи не подкрепят протестите и към настоящия момент няма съществени промени в нагласите за гласуване при твърдите ядра на основните партии. Това сочат данни на агенция "Барометър България" относно политическите нагласи на населението. Допитването е направено в периода 3-11 август по телефона,  анкетирани са 842 души – пълнолетни българи с избирателни права.

Според анализа четирите политически партии с твърд електорат - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, са с десетилетно изградена електорална база и структура и тя е ненарушена.

Претендиращата за алтернатива "Да, България“ не излиза извън традиционното си изборно ядро формирано на базата на ДСБ (така наречените костовисти), сочат още изводите от проучването.

Опитите на Христо Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на формацията, които са с либерални виждания, твърдят авторите на изследването.

Новозаявените претенции за алтернатива от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов засега остават в полето на "медийни претенденти" без реално потвърдена изборна подкрепа.

"Барометър България“ отбелязва, че периодът е ваканционен, хората са на почивка, откъснати от ежедневната си битова среда. Пълноценно представително измерване на електоралните нагласи на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на месец септември, след като приключи сезонът на отпуските.

На въпрос "Одобрявате ли протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев?" протестът получава подкрепа и от 26,1% от анкетираните. Доста над половината – 60,5% от българите, обаче не одобряват протестите, а 13,4% не могат да преценят или не дават отговор на въпроса.

Какво е мнението ви за протестите?
 
На поставения въпрос 20% от респондентите отговарят, че одобряват протестите, а 2,1% заявяват, че участват в тях. Не ги одобряват 23,8%. 26,4% не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а според 13,2% от анкетираните протестите са ставали банални. Над една десета – 10,7%, изразяват разочарованието си от водещите фигури на протестите, а 3,9% не могат да преценят или не дават отговор.

Искате ли предсрочни избори?
 
На въпроса искате ли оставка и незабавни предсрочни избори 20,3% от анкетираните отговарят с "Да", 70,8% - с "Не", а 8,9% не дават отговор или не могат да преценят.

Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?
 
Нагласите на избирателите не бележат голяма промяна в сравнение с предишни проучвания на "Барометър България" от 2020 г. Четирите сигурни формации, които биха попаднали в Народното събрание, при положение, че изборите се провеждат днес, са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно – 24,9%, 12,1%, 7,8%, 7,5%.

Въпреки протестите и акция "Росенец“ партиите на Слави Трифонов "Има такъв народ" (с 3,4% подкрепа), на Христо Иванов "Да, България" ( с 3,1% подкрепа) и евентуален политически проект на Мая Манолова (1,2%) остават под бариерата от 4% за парламентарно представителство.

Трябва да се отбележи и за ясно фрагментираната подкрепа за ДБ – над 70% от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при "Има такъв народ" - над 65% от тези, които биха гласували за нея, за млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота.

В август месец при препълнени плажове и ваканции никой не е в състояние да направи детайлно количествено и качествено изследване с представителна извадка по пол, възраст, образование, доходи, местоживеене по тип населено место и т.н. Най-рано втората половина на септември може да се извадят данни. Настоящото изследване на „Барометър България“ регистрира само тенденции и от резултатите могат да се изведат следните заключения, допълват от агенцията

---------------------------------------------------------------
Допитването е проведено в периода 03-11 август, сред 842 души на възраст над 18 г. по телефона със собствено финансиране. По демографски профил: 48,7% - мъже и 51,3% - жени. По възраст -  31,6% са запитаните между 18-40 г., 32,3%  - между 41-60 години и 36,1% - запитаните над 60 години.


 


859
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
778
1
 
2
 
! Отговори
Www преди 1 месец
И някой изобщо вярва ли на такива поръчкови изследвания. Просто в този сайт е пълно с тролове. Лично аз познавам само едно семейство ,което не подкрепя протестите ( просто не се вълнуват от нищо) останалите са през ден в центъра. Та такива измислени извадки са последен напън (миризлив) на управляващите.
777
1
 
1
 
! Отговори
До 237 преди 1 месец
И мнозинството е от партията на безпартийните с 100 %
776
4
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Важното е ,че костовистите,чалгарите и другите няма да влязат в парламента
775
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Направете ми партия на безпртийните да спечеля изборите и 1 вото ми предложение ще ви оправи живота ако не направите партия повечето няма и да гласуваме на изборите и ББ ще има още много мандати
774
0
 
7
 
! Отговори
A преди 1 месец
А запитвате ли се защо? -защото ни омрързна от крадци и далаведаджии, следващите също ще дойдат за да крадат, а не за доброто на държавата. И ще бъдат още по нагли - от 30 г. следващите управници са били по-нагли, неграмотни
773
1
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Единствения младия премиер с харема от партията на безпартийните е най-подходящ за премиер
772
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умрете от яд всички партии
771
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой от вас не е осъзнал,че като се появи младия премиер с харема ще ви оправи държавата никога не сте имали човек като него начело трябва да се направи партия на безпартийните
770
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си младите нахъсани юпита, които с царя много чевръсто откраднаха каквото видяха! Не се посвениха да откраднат земята на няколко университета и да построят огромни хотели и спа центрове!!!
769
2
 
8
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
До До Ха
Не зная, колко се краде и от къде се вижда, но преди хората го усетиха по джоба си! Тогава долара хвърчеше нагоре и им изсмукаха всички спестявания, оставиха ги на 3-7 долара заплата и въведоха купони за хранителни стоки! И точно родителите на днешните "протестъри" са висяли на опашки с купончета в ръка чудейки се, как да ги изхранят!
768
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Точно обратното е.
767
0
 
10
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
До До Ха

На Черепа бизнеса ли визираш?
Защото като говорим за крадене на бизнес се сещам също за Мтел, Майкъл Чорни...
Каква е разликата?
БСП, СДС, НДСВ, ДПС, ГЕРБ, ДБ - някакви си буквички. Зад тях едни и същи.
766
11
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До един

и аз съм с такова впечатление!..От десетките познати има само двама-една със склероза на мозъка,както ТЯ САМАТА твърди и един 80-годишен кукундел,бивш партиен секретар на кварталното бкп,които "харесват" тиквата и Харема му.

Всички останали просто се чудят как може такива ПРИМАТИКАТОБОКОТИКВАТА и неговата Хунта да успяват да ВЛАСТВАТ над цялата нация.

..ние ПАК сме УНИКАЛНИ!!!..И В ТОВА ОТНОШЕНИЕ..
765
9
 
15
 
! Отговори
До Ха преди 1 месец
Да при всички се е крало и пак ще се краде, ама да е с мярка. Тези нямат мярка/ или им е много голяма мярката/. От самолет се виждат кражбите на ББ. Вичко се строи скъпо и некачествено,после ремонт на ремонта и пак милиончета.
Освен това съсипват много хора като им крадат бизнеса.
764
2
 
18
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
До Интелигентен

Да изберем царя пак, или най- добре БСП! Онези хич, ама хич не крадат, само където раздадоха парите на хората с куфарчета на своите и се пръкнаха новите олигарси и бизнесмени! То и за това бизнеса е "процъфтяващ", защото куцо и сакато стана "бизнесмен"!
763
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Авторката на статията журналистка ли е ?
Защо не е проверила дали изобщо това е "социологическа" агенция ?
762
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тази лъжлива агенция хакерите тази нощ й смениха името на Банкя Аналитика.
761
18
 
16
 
! Отговори
един преди 1 месец
МОЕ, лично социологическо проучване, проведено между близки, приятели, познати и колеги:
одобряват политиката и правителството на ГерП - между 10% и 15%
не одобряват политиката и правителството на ГерП - между 60% и 65%
не ги интересува какво се случва, но искат да живеят без напрежение
Осем члена на семейството ми НЕ одобряват ГерП, борисов и гешев и искат избори сега и главното - избори които не се организират и контролират от управляващите.
760
12
 
23
 
! Отговори
Мехуро преди 1 месец
На тая псевдоагенция и това псевдоизследване някой вярва ли? Ако бяха толкова добри данните за гепавите защо им е да пускат армията от тролове под 70% от новинарските сайтове в страната?!?!
759
3
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
На предишните избори ония умници Кольо Колев и Андрей Райчев предричаха, че БСП изпреварва електорално ГЕРБ на национално ниво - пък след изборите се скриха като някакви мишоци...