Радев зове за инвестиции и развитие на научния капацитет

Проблемите били много, ресурсите ограничени
80
Радев зове за инвестиции и развитие на научния капацитет
Снимка: Прессекретариат на президента

Кризата с Covid-19 показа, че се нуждаем от постоянно развитие и поддържане на научен капацитет и учени на високо ниво, на които можем да се доверим. Знанията трябва да се надграждат всеки ден, което изисква държавен ангажимент и сериозна инвестиция. Това заяви президентът Румен Радев на среща с директорите и научните екипи на четири института на БАН, значима част от чиято научна дейност е насочена към биомедицински изследвания, подобряване на здравето на населението и превенция - Институтът по молекулярна биология, Институтът по микробиология, Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство, Институтът по експериментална морфология и антропология с музей, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Държавният глава посочи, че четирите института са пример за обединени усилия на научна инфраструктура, лаборатории и човешки потенциал, чиято синергия дава резултат.

„Чувствам се горд като българин не само от вашите научни постижения, а най-вече от начина, по който се отнасяте към благородната си мисия и  развивате българска наука на световно ниво с ангажимент към бъдещето на България“, заяви държавният глава.

Президентът благодари на учените за научния и практико-приложния им принос и усилията, които полагат още от началото на пандемията с коронавируса. „Вие дадохте увереност и на  нашите медици, че пандемията може да бъде регистрирана, контролирана и овладяна. Кризата показа, че не трябва да се отнасяме с лека ръка към нашите учени и към научната дейност в България“, посочи Румен Радев.
 
Президентът изтъкна приноса на институтите за намирането на механизмите, които отключват острите вирусни инфекции и онкологични заболявания.

„В ЕС годишно 1 млн. души губят живота си заради онкологични заболявания, което остава огромен проблем. Вашият принос е безценен не само за разработката на ваксини, на ефективни медикаменти, но и за профилактиката и превенцията на тези заболявания и извънболничното лечение, където България изостава“, отбеляза Румен Радев.
 
Президентът приветства  ангажимента на учените за решаването на екологичните предизвикателства, както и международния им обмен със световноизвестни институти.

„Проблемите пред бъдещето са много, а ресурсите – ограничени, и можем да ги решаваме само с обединяване на научния потенциал“, заяви държавният глава.

Румен Радев изтъкна необходимостта от дебат за посоката на развитие на българската наука, какъв да бъде темпът на нейното развитие в области, които са жизненоважни за нашето общество.
 
Президентът пожела на учените да продължават неотклонно с висок дух и енергия да работят за бъдещето на България.  Румен Радев посети днес лаборатории на Института по молекулярна биология, където се запозна с най-модерната микроскопска лаборатория, включена в европейската мрежа Euro Bioimaging, която е единствена на Балканския полуостров. Държавният глава се запозна и с изследователската дейност на лабораториите по имунология и за изследване на рака, които са на Института по микробиология.


80
Още от Политика
Радев: Подкрепям Нинова, ще критикувам и БСП, когато са на власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Не се краде ли?! преди 3 седмици
До Анонимен 71

Не си добре информиран, пич.
Поинтересувай се как се разпределят парите, отпускани всяка година на Фонд Научни изследвани към МОН. Става въпрос за десетки милиони, а понякога дори и за 100 милиона. Не според научната им стойност и ефективност се финансират кандидатстващите проекти, а с връзки, с лакти и по принципа "Ти гласуваш за проекта на моите хора, а аз ще подкрепя твоя проект". И се дават милиони за кухи уж-проекти от типа на "Аз ще създам дървено желязо".
72
0
 
4
 
! Отговори
Жажда за Микрофоня преди 3 седмици
Този, нещо жаден за внимание, от всичко разбира, за всичко да се изкаже - всяка манджа мерудия.
- Г-н Фатмакоид да ви попитам като експерт - в тоалетната с маска или без маска да влизам... и коя тоалена хартия е най-добра? Очаквам телевизионно обръщение по пъпросите ми!
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев, как така инвестиции в науката ? неможе така , от там неможе да се краде а от магистралите пада яко крадене
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чушки и домати който не яде, приказки под шипковия храст - Радьо!
69
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Че президентите говорят за неща, които не разбират е ясно, но този кърти мифките...
68
0
 
7
 
! Отговори
Сравнявайки капаците преди 3 седмици
на университетите и на БАН, извод:
По-вероятно е във висшето училище да успее да стане докторант този, който разчита само на знанията и способностите си.
Тогава защо ни е БАН? За да хрантутим търтеи връзкари?
Мисли бе, г-н Президент!
Щом милееш за България, повлияй да бъде отменена порочната практика с бюджетни пари да се финансират частни ВУЗ-ове. Само държавните университети да получават мощни финансови инжекции, но в тях да се става студент само с успех над
мн. добър (5) от приемните изпити.
67
0
 
3
 
! Отговори
Капацитетът на ВУЗ преди 3 седмици
Колкото и да са съсипани нашите висши училища, във всяко може да се намери някой и друг отличник, който си е изкарал оценките с учене.
Ако конкурсите за докторантури се провеждат само в университетите, неудобно е някак, ако такъв отличник няколко години подред не успее да се класира, изместван от тройкаджии с протекции. Все ще успее да получи научна степен благодарение на знанията и способностите си. И ако научната работа се осъществява във ВУЗ,
ще имаме истинска и ефективна наука.
66
0
 
2
 
! Отговори
Капацитетът на БАН преди 3 седмици
Капацитет - това е способността на нещо да поеме друго нещо. Когато тройкаджията е настанен в института на тъста си или на приятел на тъста, не е от значение колко знания е могъл да поеме този тройкаджия, докато е бил студент.
Капацитет - способността на нещо да преработи другото нещо, което е поел и в резултат да има някакъв ефект. Тройкаджията ще обикаля света в "научни" командировки (разходки) за сметка на бюджета (нашия джоб), но полезни за обществото ни знания и умения няма да донесе.
65
0
 
2
 
! Отговори
За да надграждаш преди 3 седмици
нещо е нужна основа.
Повечето учЕни от БАН нямат солидни знания и не се стараят да придобият такива. Те са уредени там с връзки. Интересува ги само как да си докарат нещо към заплатата. Това става по два начина - или да си осигурят финансиране на проект, като в повечето случаи проектите им са от сорта "Мижи да те лъжем", или да се уредят да четат някъде лекции на хонорар.
Най-мързеливите и тези, които имат други доходи - например от ренти или от богат(а) съпруг(а) са доволни и от нищо-не-правене
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Научен капацитет ... Какъв ли смисъл влага Радев в това понятие? Или онзи, който му пише изказванията не е капацитет в областта на лексиката? Защото фразата му звучи смешно.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев зове за инвестиции и развитие на научния капацитет

тоя папуас и от инвестиции и научен капацитет ли разбира бе :)
ОСТАВКА мyхльо!
62
0
 
8
 
! Отговори
Batman преди 3 седмици
Радев вече каквото и да каже и да направи - все тая. Той вече не е президент на Българите, а просто вуду кукла. Ходещ труп, както всеки комунист де.
61
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я се погледнете, драскачи посеерковци! Въртите се около едно и също нещо, все едно един го е писал. Даже позабравихте старите щампи - зелени чорапи, фуражка...Напълно амортизирани добичета!
За вас подхожда Пунта Мара и кой на кого къде да го начука! Този език го разбирате. Сами си избрахте Простакландия!
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влиза в ролята и територията на Боко!Готов е да управлява!Хахаха!
59
2
 
14
 
! Отговори
отмъщението на КГБ преди 3 седмици
С какво толкова прегрешихме пред руснаците, че ни натресоха тая неадекватна , злобна мижитурка. Толкова ли не можаха да намерят някой поне с малко акъл и милеещ за България от това БеСиПе ???
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев да си гледа представителните функции на Президенството.
Изявява се като министър-председател.
Много е дразнещ и неприятен.
57
1
 
18
 
! Отговори
Жалък Радев преди 3 седмици
Липсва му само вдигнато юмруче на Фигуранта и поздрав “ венсеремос” за мумиите в БАН !
56
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде стига с опорките на ГЕРБ , фигуранта е онзи мутрата
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом Васко Кръпката е еталон за теб, ясно ми е какъв си.
54
1
 
18
 
! Отговори
нищоправещият преди 3 седмици
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.
Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!