Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен

За Ахладова ясно са очертани постигнатите резултати
87
Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен
Снимка: МП

Докладът на ЕК е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК, смята  правосъдният министър Десислава Ахладова.

В доклада по новия механизъм за върховенството на закона е посочено, че има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите.

Още по темата

Според Ахладова ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, коментира тя, цитирана от БНТ.

Според нея доклада изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

„ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията“, каза министърът на правосъдието.

В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Ахладова заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пПлашилки и пушилки без точка и вип асансьорите и терасите да са си окей. И още по-разгулни сватби.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плашилки и пушилки без край. Векът да се отточва и вип асансьорите и терасите да са си окей.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ли да ни пише брюкЗел, освен че от най-бедни в ес, ставаме още по-назад. Защото, който е закотвен на едно място, той изостава най-бързо. Та пак почват плашиш ерки и пушилки с ковид да отчетем активност и грижа. Кому? Статуквому и Джобусвоему.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това - бети рьбьл , ли беше - кво стана с барни тои се покри нещо
72
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До хаха,с една дума ,ги плюят,те мислят,че дъжд ги вали,а тази новата калинка на герб-комунисти,е специалистка ,по европейска литература.
71
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Ония написаха доклад че сме яко в корупция, яко се краде и правителството не работи в полза на хората.Правителството - Доклада е супер, всичко е наред.Тия са от нагли, по-нагли. ОСТАВКА ВЕДНАГА.
70
1
 
4
 
! Отговори
Брюксел има интерес преди 3 години
да се запази статуквото в БГ.А нашите "Ти го плюеш, то си мисли, че роса го ръси."
69
3
 
7
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Престъпници!!! Оставка и затвор!!!
68
0
 
4
 
! Отговори
Акъл преди 3 години
До Анонимен 70:Отиди в спалнята на Баце,където можеш да намериш не една,а няколко жени с фотоапарати!!!
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тая положителен и е само васермана.
66
4
 
4
 
! Отговори
Ние преди 3 години
Българите (една голяма част) трябва да престанем да се самоунижаваме, и да превъзнасяме чужденците, били те западняци или руснаци ! Нито те са идеални, нито ние толкова зле ! А най-лошото е инфантилното реване пред вратите на ЕК - от това по-антибългарско няма ! Мислете за НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО, което потъпквате !
65
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 години
За ваша жалост, в общ план е така ! А някоя кирлива риза и на тях можем да им намерим, и не една..!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
долнопробни Гербераски изказвания от недодялани калинки също като вожда си Мухобойко
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положителен? Тоя доклад е нещо от рода на 3+, по нашата система. Не е "най-ниското приемливо", ама иопределено не е нещо положително.
62
2
 
7
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Другарката Крушова (ахлади на гръцки е круша) на кое кръстовище я намериха и нея ?Всички са на амбразурата да защитават еднокнижника !От ЕС ги плюят , другарката Ахладова вика "Дъжд вали " !
61
0
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Госпожата е бивша олимпийска надежда на ГДР!
60
1
 
6
 
! Отговори
Щом няма преди 3 години
Бомбардировки над София, значи още ни търпят. С една дума всичко е положително. Даже и ***,"независима"/да не си и помисляте/ съдебна (разбирайте поръчкова) система,т.е. банда (ОПГ) актуално.
59
1
 
7
 
! Отговори
Боже, боже! преди 3 години
Тази добре ли е? ЕК е възхитена от техните успехи, имало разследвани от високите етажи??? И още ред глупости бръщтолеви като *** и ТИКВУН! Голям наглост и дебелоочие! Ало, народа не пасе трева, поредна Бойкова П.!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ми прилича просто на " говорител" н " институцията"! Елементарно бе руса госпожо! -:) Леле леле! Де ги намира тия *** д-р Борисов готови да му спасяват искания дирник?!-:) Пълен резил!!! ОСТАВКА МУТРИ!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази е на такова ниво че даже една прическа не може да подържа, израстлите и корени се виждат от космоса ... толкова разбира и тази от доклади ама нали е калинка на нашите хора.