Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни

„Да се движим по ръба на бръснача в ситуацията с COVID-19“
8 ное 2020 13:56, Елка Василева
92
Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни
Снимка: архив, БГНЕС

„Политически заяждания без основния. Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета. Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина“, каза вицепремиерът.

Дончев подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент.

Още по темата

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“, каза Дончев.

Вицепремиерът допълни, че „мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали... Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“.

Томислав Дончев оцени и кризата с коронавируса у нас. „Здравната ни система е много по-подготвена за справяне с коронавируса. Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално... България е на 17-о място по отношение на заболеваемостта и на 10-о по смъртност в ЕС, ако картината се влоши, правителството е в готовност да прилага по-строги мерки. Фокусът трябва да е върху спазването на мерките в момента, защото - какъв е смисълът от по-строги мерки, ако сегашните не се спазват напълно... КПП-та са логични, когато заболяването е концентрирано само в един район и имаме абсолютно чисти райони“, каза Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
5
 
! Отговори
Винкел преди 3 години
Неадекватни като вас.Толкова некадърни сте.А ти си един словесен манипулатор.И каква работа точно свърши.Къде ти е електронното правителство.Къде са парите2млрд.Колко пъти са отпускани средства.Не отговаряте на нуждите на обществото.Неспазвате законите и не работите за хората.Вие сте партия на олигарсите и не ви дреме за никой.Оня простия се сети накрая на мандата си да купува избиратели с пари.Не става.СБОГОМ
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната ни система е зле, а вие гербаджийското правителство сте крадци и затвора плаче за вас.
73
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Този много грозен бе
72
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените неадекватни сте вие, човече - ти и шефът ти, както и останалите ви колеги по лапане.
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доктор ХаусЯ сметни смъртността спрямо броят на заболелите у нас и в Европа и се вижда , че сме на ПЪРВО място !я ти я сметни бе пoceркo, да те видим колко си ***.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОНЧЕВ3) ЗАЩО НА БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ С 30-40 ГОДИНИ ТЕЖЪК ТРУДОВ СТАЖ,ДАВАТЕ МИЗЕРНИТЕ 5 %, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ПОКРИЕ И ИНФЛАЦИЯТА ?заплатите на работещите се дават от работодателите, а не от правителството. Ти още в соца ли живееш бе каскет?
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОНЧЕВ2) ЗАЩО НА ТЕЗИ КОИТО СА ПЛАЩАЛИ, НО НЕ СА НУЖДАЕЩИ СЕ С 1 200 ЛВ. ПЕНСИИ,И НА ТЯХ УВЕЛИЧАВАТЕ С 20 % ?защото хората са си ги изработили ве каскет смачкан! Изработили са и пенсиите и на текезесарите като теб.
68
2
 
14
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Много нагъл е тоя!
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъропитеците си оплюха мониторите :)
66
2
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Този даваше индикации на мислещ човек, ама явно е било театрална игра. Томито ти какво вършиш в пранителството на Тиквони Толупий .... уреждаш евро средствата за усввояване от Толупий и сие ли ?
65
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
У нас ,,антикризисни"пари получиха хора ,които не са спирали да получават пари,това са пенсионери и държавни служители,като последните даже не им се наложи да ходят и на работа .Това си е един вид ,,подкуп" за предстоящите избори.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев, сутринта по канал 1 ви го казаха, НОЩ изпълнява политически поръчки. Затова са и такива неадеквстни половинчати мерките срещу вируса. А това ще доведе до обратния ефект като почнат по 100 на ден да умират. Вече са по около 60 и не ви пука още. Съчки Мангърови. Директорката на училище в Провадия съчка ли е.
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томи Амебата, подсигури ли си килията в затвора, че пак си тръгнал да ръсиш глупости?
62
1
 
8
 
! Отговори
Грешката на Апостола преди 3 години
Васил Иванов Кунчев - Васил Левски в писмо до Иван Кършовски написал: "...кажи ти моите кривици и аз твоите па да се поправим..." Обикновено това е полезен съвет, но не предвижда, че има хора без кривици. Например, маршал Бойко Методиев Борисов и достойният му заместник Тихомир Философ. В този случай, осмелилият се да постъпи като Дякона чува в отговор "Като говориш с мен, ще мълчиш!"
61
5
 
6
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Така е, изключително честен човек е г-н Дончев, през живота си не е откраднал стотинка!
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Критики ли? Вие съвсем скоро ми се струва ще бъдете линчувани,тоя взел да се оправдава че били"неадекватно" критикувани!
59
2
 
14
 
! Отговори
Устафка преди 3 години
Вече не са критики и заяждания, а протести и обвинения, които след така нежеланите от герб избори, ще придобият и конкретна юридическа форма.
58
26
 
2
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво Томич. Напълно точни и адекватни. Тъпите червени овци блеят на умирачка че Овчарката ги надена яко на дедовият на Мангър Гуру. Ка па една червена *** не се прегледа при мангъра да му кихне 200. Нали разчитаха на Посирано Гуруто да ги оправи.
57
1
 
20
 
! Отговори
ейй уроддддд преди 3 години
ще бъдеш съден за всяка жертва без медицинска грижа десет години лапахте мръсни гнусни плъхове
56
1
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
То и Дончев не изглежда съвсем наред в изявите си ама нейсе все пак и средата, в която подвизава не е съвсем нормална.