Думите на 2020 г.: Апокалипсис и криза

Каква е политическата равносметка от изминалите 12 дни?
30 дек 2020 22:14, Нели Христова
17

Политическата 2020 година мина под знака на пандемията и протестите. Каква е равносметката?

"Събитията произведоха поредица от ситуации, в които и политиците, и гражданите трябваше да се ориентират в недобра среда, наситена с информация. Ситуации, които бяха натоварени с много стрес - здравната криза, икономическата несигурност, протестите. Но годината дава изключителни шансове на всеки един от нас да се погледнем." Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ годината ни дава възможност да "погледнем политиката и да се пренаредим спрямо нея, да се поправим там, където много сме сбъркали, и да намерим тези решения, за които до този момент смелост не е достигала".

"Много секторни политики останаха затлачени, които можеха да бъдат досега пренаредени. Като пример веднага давам здравеопазването", отбеляза проф. Христова.

Тя посочи, че думата на 2020 г. според нея е "криза", а годината е била огледало, в което всички е трябвало да се огледат.

"Социалните мрежи ни заливат с помия всеки ден. Това е огромен проблем, който за мен е основен. Ако по този начин продължим, ще продължим да бъдем в мрежа от дезинформация, в която не можем да взимаме информирано решение, а това е много важно за съвременния човек", подчерта политическият психолог.

А в отговор на нейните думи политологът Любомир Стефанов посочи пред Bulgaria ON AIR, че 2020 година е била Апокалипсис и 2021 трябва да бъде по-добра.

"За мен годината беше пълна с кризи. Оказва се, че държавите, не само като България, но и по-развитите, нямат протоколи за реакция в извънредни ситуации. Или ако имат, те са остарели и неподготвени, което доведе до загубата на човешки животи", смята политологът.

По неговото мнение със сигурност е щяло да има загубени животи, но техният брой е можел да бъде много по-малко.

"Освен тази пандемия видях и друга - инфодемията. Информацията, която ни залива, не можем да я осмислим. И най-страшното, което видях - съмненията в ролята, качествата и уменията на учените. Ще се ваксинираш или няма да се ваксинираш - все едно да питаш дали ще пуснеш фиш за тотото, или не - това е несериозен въпрос", коментира Любомир Стефанов.

"Опасността е изкуственият интелект - основното ни общуване, породено от необходимостта от физическа дистанция, ни дистанцира и социално. Дистанционното стана много лесно част от нашия живот, обаче милионите проблеми, които произтичат от него продължаваме да ги изживяваме всеки ден и това ще бъде дълготрайна психологическа травма", категорично заяви политологът.

И добави, че всеки един от нас пропуска възможности.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
И в началото на Ковид епидемията и в края на 2020 година политически новини в България на практика няма. В началото (след месец Март) всички канали на телевизията бяха окупирани от Мутафчийски и дружинката му, а през останалото време от Бойко и поредният здравен министър. В края на годината си размениха местата. Първо Бойко и министър (сега) Ангелов, а сетне Мутафчийската дружинка. За шоу пускат понякога и доц. Мангъров.
11
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Все пак накрая плажа на Росенец (зорнан) беше отворен за свободен достъп. Протестиращите отвоюваха от задкулисието тази част от територията на България. А за пристанището и сградите (дали са законно построени или не) просто се замълча. Главният прокурор Гешев това не го интересува.
10
0
 
0
 
! Отговори
Знакови събития преди 2 години
Начало на протестите дадоха две събития: Влизането в президентството на главният прокурор Гешев с въоръжени служители на съдебна полиция за да изнесат папки от два кабинета. Президентът Радев излезе с вдигнат юмрук пред събралото се множество и призова Мутрите вън!.Второто знаково политически събитие, което също предизвика протестите беше акцията на Христо Иванов (Да България) на плажа Росенец до летните сараи на почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Охраната го буташе обратно в морето
9
0
 
1
 
! Отговори
До СВ. ПАТРИАРХ НЕОФ преди 2 години
Духовници са представяха мека службица и сега, когато трябва да работят във времето на АНТИХРИСТ се спотайват. Ако не можеш да бъдеш пастир, въпреки огромния натиск от страна на БОГАТИ САТАНИСТИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА АНТИХРИСТ И МАФИЯ-ПОЛИТИЦИ. Тогава напускай, за да дойде истински пастир, който да се погрижа за овцете.Лесно е да проповядваш мили думи за властта, в момента, когато приемат закон за правата на гей двойките и закон за забрана на покупки за храна ако не си маркиран с РНК ваксина-666
8
0
 
2
 
! Отговори
До СВ. ПАТРИАРХ НЕОФ преди 2 години
СВЕТИ ПАТРИАРШЕ НЕОФИТЕ, ЩЕ ЧАКАШ ЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ИЛИ ЩЕ ПОПИТАШ ОЩЕ СЕГА БОЙКО БОРИСОВ-МАФИОТА, КОЙТО КРАДЕ ЧРЕЗ ПОСТАВЕНИ СТРОИТЕЛНИ КОМПАНИИ МИЛИОНИ КАТО ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ПОЛЗВА РИЛСКИЯ МАНАСТИР И ЕВЛОГИИ.ЛЪЖА КАЗАХ ЛИ? ТИ ПАСТИР ЛИ СИ? СКОРО ЩЕ НИ ИЗТРЕБЯТ. 80% СА ПСЕВДО ХРИСТИЯНИ. ПРИ ПЪРВИЯ ФОКУС НА АНТИХРИСТ ЩЕ НИ ИЗТРЕБЯТ. И БЕЗ ДРУГО ИСКАТ ДА РЕДУЦИРАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДО 500 МИЛИОНА.ЛЪЖА КАЗАХ ЛИ? ТИ ПАСТИР ЛИ СИ?Отречи се от Бойко Борисов докато е време.
7
0
 
1
 
! Отговори
До СВ. ПАТРИАРХ НЕОФ преди 2 години
Свети Отче,РНК ваксината белега на Звяра ли е? Кога ще отлъчиш духовника, който се ваксинира публично по телевизията заедно със всички лекари и политици, които го направиха?САЩ сключиха договор с ИТ компания,за да интеграра РНК ваксинационен сертификат в паспорта(л.к.) на всеки гражданинМного скоро ще последва и забрана за пазаруване ако нямаш сертификат(БЕЛЕГА НА АНТИХРИСТ).СВЕТИ ПАТРИАРШЕ НЕОФИТЕ, ЩЕ ЧАКАШ ЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ИЛИ ЩЕ ПОПИТАШ ОЩЕ СЕГА БОЙКО БОРИСОВ-МАФИОТА, КОЙТО КРАДЕ
6
2
 
3
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Ама туй животно било и ПРОФЕСОР ПО ПОЛИТИЧЕСКА ПСИХОЛОГИЯ.Боже, прибери си мисирките и калинките!
5
0
 
4
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Ще повърна :"политически психолог"Аджеба, туй кво животно е?
4
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
АПОКАЛИПСИСА ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛ. 2020 БЕШЕ САМО ЛЕКИЯ И ЗЛОВЕЩ ПОЛЪХ НА ТОВА КОЕТО НИ ОЧАКВА.
3
7
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
много добра година си беше
2
0
 
7
 
! Отговори
ББ от Б преди 2 години
Криза........ама не за всички!
1
2
 
3
 
! Отговори
V преди 2 години
Думите на 2020 са - ,,Станете програмисти,, :))) боко тиквата.