"Карта българин" ще връща българите от чужбина, какво носи тя?

Депутатите одобриха въвеждането й
147
"Карта българин" ще връща българите от чужбина, какво носи тя?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите одобриха предложението на Обединените патриоти да се въведе нов вид личен документ. Той ще се нарича "карта българин" и ще се издава на хората от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

Документът се въвежда с поправка Закона за българските лични документи, която беше приета на първо четене.

С него те ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят на територията на България. Новият документ обаче няма да им дава право да пътуват и да работят без визи в останалите страни от ЕС.

Картата за български произход не дава и други права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас.

Полша и Гърция са въвели подобни лични карти и са дали възможност на техните общности свободно и без виза да пребивават на тяхна територия. Над 1 милиона души са отишли на работа в Полша по този начин, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него това е начинът да се намерят липсващите квалифицирани кадри на пазара на труда нас, както и да се подобри демографското положение.

По думите на Юлиян Ангелов между 4 и 5 милиона са хората с български произход в чужбина по различни изчисления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да се заменят всички издадени БГ паспорти на граждани от С. Македония с тази нова карта, и да се преустанови практиката македонците да се пишат за Българи и после да ни плюят като ходят с БГ паспорта си по света... или поне докато не се осъзнаят и разберат че македонизмът, и македонската нация, и македонският език са дело на коминтерна и са създадени през 1945... иначе нека има и македонци, и македонски език, и македонска държава в която хората са свободни - но всички ...
111
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Значи ще си българин,ама не съвсем.Поредната простотия на Валерко далаверко.Българите ще се върнат само ако в държавата има правила за всички,мафията изчезне,заплатите станат европейски и ни ръководят умни,образовани и некорумпирани политици.
110
4
 
2
 
! Отговори
Криско преди 3 години
Сега кат се напоявят едни цветни БГта. Никога не бих взел тая карта. Аз от гражданството дори съм в процес на отказване :))
109
0
 
18
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Не се мразете и не се делете на ИТ-та и общаци, квалифицирани и неквалифицари, бедни и богати. Всички сме един народ под едно небе, и определена група хора се възползват от положението и то за наша сметка. Вземете се в ръце, застанете гордо брат до брата, уважавайки се, и чак тогава България ще се оправи!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще пише българин и от какъв етнография е. В Америка така ги пишат, там се знае кой от какъв произход е.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо българите по произход да не получават директно паспорт--------Какво значи "българин по произход"?Има българи по произход, които даже не говорят български.
106
0
 
8
 
! Отговори
Яве преди 3 години
Добре де, как ще ги привлечете тия българи да се върнат? Само с желание и заплати от 500-600 лв. няма как да стане. С голи обещания също.
105
4
 
7
 
! Отговори
wtf преди 3 години
аз съм с us паспорт, на мен ще ми дадете ли ? ха ха ха
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в мафиотска държава трудно се живее.
103
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
И защо българите по произход да не получават директно паспорт, а трябва първо карта "Българин"? Да не би да избягат и те?!!Спрете да ограбвате държавата и хората ще се върнат. Просто е!
102
2
 
18
 
! Отговори
Сряда преди 3 години
Дупетатите, се грижат за работна ръка за бизнесите си. Спасяваме демографията. Ко..
101
3
 
24
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
След като видя лицата на патриотите не знам защо веднага се сещам за корупцията
100
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е добра. След като умните избягаха с милиони в чужбина, на робовладелците в БГ им трябват роби. Затова всеки украинец, македонец, молдовец и тн. става "българин"...
99
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ги видя тия 50 или 70 ЕВРО на ден бе, ***....Радваш се на на 10 евро и то ако си късметлия....
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смях в залата ! Идвам си само за празници . Съвестта не ми позволява да оставя около 230? наден и да се върна в пропсднало беге за 50 или 70? на ден . Но, мерси.
97
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешна инициатива. Кой ще се върне от уредена западна държава, за да бачка за жълти стотинки за неграмотен български работодател с S-класа, плащащ под масата... Успех, патриотари. Поредната глупост, родена от култовите ви умове.
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, висококвалифицирани специалисти щели да дойдат, ми те лекарите в Македония от студентската скамейка започват с 1000 евро бе псевдопатриотчета. В БГ- 860лв.Някои украински кекс-труженички може маскирани като сервитьорки, може би.
95
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До там докарахте България, че истинските българи, които изгонихте в чужбина, ги е срам да кажат че са българи, а сте тръгнали да вадите карти на всеки дето каже че е българин, за да дойде в kenefa на Европа.
94
0
 
13
 
! Отговори
Крепостници преди 3 години
Аха, ключът към евтината работна ръка. Раздайте на украйнците и ги чакате да работят на морето. Хем могат да бачкат унас неограничено, но хем да не вземат гражданство и да бягат веднага за Германия. Ей, хитри, като стадо лисици сте.
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен смях, а после паспорт за 5000 евраци. Някой ще ти дойде за 650 лв. да ви работи.