Изборът на ваксините - експертно, а не политическо решение

Късно било за промени в правилата за гласуване
56
Изборът на ваксините - експертно, а не политическо решение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да осигури по-голямо количество от ваксините на „АстраЗенека“ и „Оксфорд“. Това да се осигури подобен тип ваксина за България е експертно решение, не политическо, заяви Даниела Дариткава – председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред bTV.

Тя коментира  информацията, че препаратът на „АстраЗенека“ не е достатъчно ефективен, за да се достигне с него колективен имунитет, но България е поръчала най-голямо количество от него.

Още по темата

„Подкрепихме с ратификация договора, който ЕС сключи със страните производителки на ваксини и там се предвижда количествата да са съобразени с населението на отделните страни“, отбеляза още Даниела Дариткова. Тя обясни, че количествата ваксини са разпределени във времето.

„Аз вярвам, че ще постигнем такава степен на ваксиниране, каквато има и в останалите европейски страни“, каза тя.  

Битката с коронавируса не може да бъде битка на една отделна страна, тази пандемия показва колко глобален и свързан е целия свят“, заяви Дариткова.

Според Даниела Дариткова решението да се върнат и големите ученици в клас ще бъде взето след внимателна преценка на актуалните показатели за заболеваемостта. „Това ще е решение отново на експертите – на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„За първите седмици от връщането на малките ученици в училище нямаме значимо увеличаване на острите респираторни заболявания, не се отчита в практиката повишен поток на пациенти. Трябва да вървим към поетапно облекчаване на мерките срещу разпространяването на инфекцията“, категорична беше Даниела Дариткова.

 „Ангажимент на президента по Конституция е да определи датата на изборите. Той направи така, че консултациите при него да ангажират до такава степен общественото мнение, че всички да си мислят, че датата на изборите е най-решаваща“, коментира Даниела Дариткова.

Беше полезно да се чуят здравните власти, планиране е трудно да се направи, но могат да се създадат протоколи, които да гарантират сигурност на участниците в изборния процес, смята тя.

Не мисля, че толкова скоро преди изборите трябва да се правят консултации как да се усъвършенства изборният процес. Ако имаше такова намерение, президентът можеше да ги проведе през октомври, когато разглеждахме промени в Изборния кодекс, но тогава той наложи вето“, посочи Даниела Дариткова.  

Според нея гласуването трябва да се проведе по сега действащия Изборен кодекс, а предизвикателството е да се проведат избори в пандемия. Отговорихме на това предизвикателство като дадохме вариант за гласуване на карантинираните лица, посочи тя.

„Не толерираме личните нападки и конфронтацията в изборния процес. В такъв сложен за страната и света период се нуждаем от национално отговорно поведение. ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за доверието на българските граждани“, заяви Даниела Дариткова.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реформа на разпадналото се здравеопазване!!! Време е за реформи!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко остана да яко дормон-сикиш покрай протестите лятото ;)
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изборът на ваксините си е 100% политическо решение,диктувано от нашите началници.Най-ефикасните ваксини са руската и китайската.Но те противоречат на европейските ценности и европейската солидарност,каквото и да значат тези две изпразнени от съдържание понятия.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо експертно не виждам в тая нагла ГЕРБ-аджийска простачка на снимката.