Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи

ГЕРБ отново обвини БСП в лобизъм
Обновена: 7 май 2021 16:35 | 7 май 2021 16:35, Камелия Цветанова
229
Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи
Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие искането на БСП да се задължи правителство да осигури на българите руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

За втори път левицата се опита да прокара това решение. При предишния опит мнозинството в 44-ото Народно събрание отново отказа да задължи МС да договори с Москва доставки от препарата.

Заради това Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. А Даниел Митов коментира: "Има едно правило в българската политика - кога Кремъл кихне, БСП се разболява".

Хасан Адемов от ДПС призова да не се превръща тази тема в геополитически спор, защото в този спор няма кашлица и кихавица, а въпросът е населението да придобие т.нар. колективен имунитет.

Още по темата
Той припомни, че ЕМА е разрешила използването на четири ваксини. А България е делегирала на ЕК да договаря количествата на ваксините, като целта е всички да имат равен достъп.

"Българската Агенция по лекарствата няма капацитет да изследва и да направи предварителна оценка на ефикасността и безопасността на препарата и това е причината да се различаваме от страни като Унгария и Германия, които са преговаряли за руската ваксина", обясни Адемов.

Според Явор Божанков, намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък обвини БСП, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН застана на страната на БСП. Според него ситуацията е екстремна и не става дума за одобрение на аспирин или аналгин и за спазването на всички законови норми, които ЕМА ни постулира.

"Всяка страна поотделно носи отговорност за ваксините и заради това всеки подписва декларация, че ваксините не са минали пълния цикъл на изпитания. Не случайно някои държави спряха някои от одобрените ваксини", настоя той.

Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той.

"Месеци наред ние бяхме в ситуация на недостиг на ваксини, а всеки които иска да бъде имунизиран трябва да има шанс да го направи. Русия е сред най-добрите производителите на ваксини от много време и не трябва да се политизира въпроса", призова той.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да си ваксинират с тромбитеЯвно не било писано да се ваксинирам
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ясно тази ваксина всъщност какви качества има, но е ясно, че е 4-5 пъти по-скъпа и някой трябва да плати. Питам- кой? И нали уж щяха да ни чипират, да ни следят, нямаше вирус...Сега защо ревете за ваксини?!
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 207Щото си трол, който няма какво да отговори, когато реалността те плесне през лицето. Не разбрах, какво руско имаш у вас?
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 200Пич, що ли оставам с впечатление, че си ползвал Гугъл за кухненски апаратури и подобните???
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 204Само да ти кажа, ако не знаеш: филипс в днешно време не правят почти нищо друго освен медицинска техника... Почти всичко други е само лепенка.
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дО 200"а ти какво имаш американско в къщи ?"Я сега, след каот ти казах някои от нещата от САЩ, които имам в къщи, кажи ТИ какво руско имаш у вас?
204
3
 
5
 
! Отговори
a преди 1 месец
До дО 200защо трябва да е американско, а не европейско или японско, не говоря за стоките правени в китай по лиценз. Колите втора употреба са на 70% европейски и другите са японски или корейски, електрониката е на 95% китайска по лиценз на големите марки sony, samsung, panasonic, philips, LG... Едрата бяла техника е на AEG, BOSH, SIEMENS, ELEKTROLUX, LG. Навремето не си и сънувал да имаш в дома си такава техника, кола или всичко което имаме сега. Яж си марципана от едно време, за нас има шокол
203
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дО 200"а ти какво имаш америакнско вкъщи"Като почнем от уредите на КитчънЕйд, всичките до един правени в САЩ, минем през велосипеда ми правен в САЩ, минем през нещата ми на Епъл, които са измислени в САЩ, минем през готварските ми тенджери Ол Клед, и стигнем до инструментите ми Снап Он. Има и други неща, но мисля, че така или иначе никога не си чувал нищо от това.Други въпроси?
202
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той"Долен лъжец. В Унгария са доставени общо около 20 хил ваксини. Тоя знае ли е колко население има Унгария?А точо Сърбия масово се ваксинираха с Пфайзер, Модерна и Китайската. Спутника го пробутват на Северна Македония и Черна гора.
201
4
 
3
 
! Отговори
дО 200 преди 1 месец
а ти какво имаш американско в къщи ?
200
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз искам всички дето ще ги ваксинират със руския бъркоч, да си купят и руски телевизор, кола и телефонУспех...Преди 30 години, 95% от автомобилите бяха руско производство, днес нямат и процент.Защо ли ...
199
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Троловете дето искат сПутник, да палят за сибир.Никой не ги кара да се ваксинират с каквото и да е било.Ваксинацията е пожелание.На никой няма да липсвате
198
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Факт 193Там няма и да има смъртен случай,защото просто никога няма да го оповестят.Там човешкият живот не струва нищо(така е било винаги!)-дали ще умре един или сто и един няма никакво значение.Както няма и да съобщят за странични реакции а техните вакцини,но ще тръбят колко са с.капани другите.Пропагандата там е страшна.Не пишете за това,което не знаете.Уверявам ви,че ако знаехте какво и как е там,то със сигурност нямаше да сте толкова ентусиазирани.
197
6
 
4
 
! Отговори
Стига пропаганда ! преди 1 месец
Лично моя работа си е с каква ваксина ще се ваксинирам!Не си прав !Трябва да е безопасна за теб и за околните, а ти не си специалист, за да знаеш всички детайли - и за това отговарят съответните органи - можеш да си избираш от разрешените за ползване !
196
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лично моя работа си е с каква ваксина ще се ваксинирам! Догодина ще ме хванете за опинците да се ваксинирам с roвната на астра или файзър!
195
2
 
8
 
! Отговори
.....М....в... преди 1 месец
БСП да изтеглят пари и да си ваксинират избирателите, а не да харчат средствата на ЕС.
194
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой да ви е предлагал руската ваксина?
193
15
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
От западните ваксини хората измират като мухи, смъртността е по висока от вируса, от руската ваксина до сега няма смъртен случай по целия свят.
192
3
 
8
 
! Отговори
до митко преди 1 месец
Ти гледай да не ти дойде на тебе Гешев на гости. Щото всички, които критикуват ГЕРБ и желаят затвор за Бойко накрая се оказват " по случайност" с дебели досиета и незаконни сметки. Такива сте кому...нягите.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що е ваксина, все е ***!