С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път

Възнаграждението им се преизчислява на всеки три месеца
165
С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, съобщи БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова /"Демократична България"/ посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
35
 
! Отговори
Даа преди 2 месеца
Промяната е видима! Друго си е, когато има видима промяна!
10
1
 
44
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
Те ако ги намалят,за следващите избори няма да има кандидати. Друго си е да ходиш чат пат на работа ,както предлага новата/стара председателка,да се поскараш с този или онзи от другата партия и да вземеш 10-15 хилядарки. За 1500-1600 лева ,те няма и да се помръднат.
9
1
 
52
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 месеца
Ако им се плащаше за свършена работа - досега да са умрели от глад.
8
1
 
46
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Когато са в опозиция и заплати намаляват и субсидии намаляват, когато са на власт ни обясняват как това не може да случи. Двуличници са тия
7
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опитвали ли сте да измъкнете кокала от устата на куче ?
6
2
 
38
 
! Отговори
А НА ПРЕЗИДЕНТА..?? преди 2 месеца
КОГА... И... КОЛКО.... ДА МУ СЕ НАМАЛИ ЗАПЛАТАТА...??.... ПРЕДЛАГАМ-... 1600 ЛВ.....
5
1
 
35
 
! Отговори
Ето Ви промяната преди 2 месеца
Хихихихихи
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората на Славиту май няма да работят за без пари, а?
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе ще даряват, смях .
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Можеш ли да не плащаш данъци - крий ги. Колкото и данъци да внесеш, държавната администрация ще ги изяде.
1
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боко е виновен!