Ще има ли гласуване на проектокабинет в НС? Събира се Председателският съвет

Пламен Николов оттегли по лични причини кандидатурата си за премиер
Обновена: 11 авг 2021 08:56 | 11 авг 2021 08:45, Елка Василева
33
Ще има ли гласуване на проектокабинет в НС? Събира се Председателският съвет
Снимка: архив, БГНЕС

Председателският съвет на Народното събрание се събира тази сутрин, след като по-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов стана ясно, че изобщо няма да бъде внесен в парламента.

Предложението за кабинет беше оттеглено от лидера на партията Слави Трифонов, след като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отказаха подкрепа.

Пламен Николов оттегли по лични причини кандидатурата си за премиер.

Още по темата

На влизане в сградата на парламента тази сутрин председателят на ПГ на ИТН Тошко йорданов каза: „Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор“, заяви Тошко Йорданов, цитиран от БНТ.

Сега ще видим на председателския съвет как си представят нещата, каза на входа пред парламента председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Той потвърди, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. "И аз така мисля, но нека видим на председателски съвет ще се реши", каза Иванов.

"С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите", коментира още той.

"Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, ненормалните, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там", заяви Христо Иванов.

"Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени", каза още съпредседателят на "Демократична България".

"Нищо не следва - ако искат, ще включат кабинета в дневен ред, ако не искат - няма. Ще водят някакъв спор не знам колко време, дали трябва да се гласува или не. Защо е необходимо това - не знам, както не знам защо им беше необходимо това в последния месец, но все пак го направиха, каза Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" на влизане в парламента.

"Кандидатът за премиер отива излъчен, подписва декларации да поема ангажимент, че ще състави правителство, че отговаря на изискванията за това. Тук не е иди ми - дойди ми, не сме на Женския пазар. Имаше 1000 индикации, че на някои хора това им е театър, кино, сценарий или поредно предаване", обясни тя.

"При всички случаи ще се създаде конституционен прецедент. Пише ли в Конституцията, че кандидатът внася кабинета при президента и президентът го внася в парламента за гласуване? Когато президентът е внесъл за гласуване кандидатурата на министър-председател и е издал съответния указ, какво става? Ние не сме на партиен конгрес", заяви риторично Дончева.

Според нея писмото за оттегляне на Пламен Николов има значение, но не довършва процедурата.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме" заяви: „Ако има някой, който упражнява произвола, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи“, каза Николай Хаджигенов .

"Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те", продължи той.

Томислав Дончев от ГЕРБ беше лаконичен на влизане в парламента тази сутрин. "Какво ще се случи в общи линии е ясно. Както беше казано - време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига да видиш че върнаха парламентарните заседания в конака за да разбереш че държавата върви в грешна посока. Защо толкова настояваха да сменят сградата? Какво и беше на предната След ремонт, с евриоейски символи. Добре излеждаща! Вместо това преместиха заседанията в сграда тип женския пазар. Нищо чидно че не могат да се разберат за правителство.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на следващите избори ще гласувам машинно едновременно за ГЕРБ БСП ДПС ДА БГ ИТН и ИНиеИдваме. Всички са мафиоти
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамата шоумени .Папите на шоубизнеса в България са се разбрали. Гледате или шоуто на Борисов или шоуто на Слави. Друго шоу няма да ви дадем да гледате.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости!ИТН има авторитет да излъчи Мин. председател и кабинет, щото има електорална подкрепа. И принципа общи цели е програмен документ е напълно достатъчен за ново правителство с поне 100 дена шанс. Останалите игри за власт и постове,целят друго. А кампанията за омаскаряване стартирана от задкулисието руши държавността в корен, а не високия тон или самочувствието на кандидатите. С тези системните политически елити копаем дъното. И пак си играят на конституционалисти
24
9
 
4
 
! Отговори
герберите изпълзяха преди 2 години
усетиха момента герберските *** и почнаха да бутат напред вожда си слънце, ама няма да им мине номера. Това че ИТН играят игрички няма да върне ГЕРБ на власт. Тяхното вече приключи. В момента приключва и на ИТН панаира. Така че Славчо и Боко бяха дотук.
23
0
 
8
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Вие си ги избрахте!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е тотален хаус. Докараха ме я дотам, че нямаме нормално ляво и нормално дясно, но дадохме път на примитивни популисти и разни партии на олигарси. Думата статукво звучи мръсно. Защо? Какво лошо има в БСП начело с Калоян Паргов или с кмета на Перник Станислав Владимиров? В постепенно обновен ГЕРБ без Борисов начело? В ДПС начело с Илхан Кючук например? Политиката на омраза и непризнаване на добрите дела на политическите опоненти е разрушителна. Резултатът е махленското ниво на новите.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Цара, Чалгара, Тошо Скинара, Пацо Калмара и Мишо Шамара! Слава на селската аристокрация! Долу републиката!
20
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
От 30 години тия и подобните на тия приемат "закони" които в повечето случаи са противоречащи си и взаимно изключващи се че в тоз хаос и Батак от закони даже и най добрия юрист не може да се оправи и всеки ги тълкува както му е удобно!
19
3
 
7
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Изход от парламентарната криза да се подкрепи правителство на ГЕРБ с втори мандат и да се изхвърли Румен Радев от президентството наесен.
18
3
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Гледайте и слушайте българи, и се наслаждавайте на Шоуто на каналето, с участието на Сестрите галеви, бойкикевците и гномовоте им, РеМеДето от Позитано 20 и Сараите на Доган ... радвайте се на спектакъла проведен под вдигнатото юмруче на фигуранта и чакайте тези Ви оправят ... Все си мислех че като се споминат червените бабички със старческата деменция нещата малко по малко ще потръгнат, но сега дойде ред на техните унучета култивирани в Чалготеката на Прехода, които вървят по техните стъпки....
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато България не излезе от руслото на двамата мегаломани Борисов и Трифонов нищо добро няма да й се случи!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Страх тресе Правителството на чалгарията, че ще ги изправят там и ще им задават въпроси, за фалшивите дипломи, за плагиатството. за отказа от еврото и.Т.Н.
15
9
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Единствено Бойко от всите тия, е успешен лидер.Кое му е нормалното сега? Радев ли? Слави ли?Христо пипера ли? Бабикян ли? Хаджимайов ли? Кой ? БСП ли дето потъна още назад с Корнелия??? Избори 2х1 иначе плащаме ние за всеки неуспешен избор милиони...в пандемия, където бизнеса чака подкрепа....Радев е за затвора истина ви казвам..
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фигуранта, дето забърка този фарс, няма ли да присъства?
13
2
 
8
 
! Отговори
Това адвокатчето преди 2 години
Ако меже да го питате между интервютата, що карат хората да се подписват, че се ваксинират на своя отговорност?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нс да забрани със закон клоуните от итн!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парламента трябва да реши казуса. ИТН се гъбаркат с държавата. Парламента следва да гласува проекто кабинета или да гласува, че приема отказа на кандидат премиера. Така процедурата ще бъде затворена. Тоест правителство не е избрано и отново на ход е президента.
10
9
 
8
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Нема да връщаме Баце на бял джип, споко.По-добре служебно правителство, ало ще и от роми, отколкотода връщаме властта на мафията. Не, че местната власт не е още тяхна.ИТН не са поредните търгаши, налазили парламента.И не са откраднали и стотинка.
9
3
 
15
 
! Отговори
Хората преди 2 години
Като баща ми, гласуваха за медийния образ на Славчо! Той гласува защото му харесваше шоуто, в което той се подиграва на всички!Ама шоуто стана реалност, и това е вече трагедия!