Левът отива в историята

Приемаме еврото
27 май 2022 19:42, Росен Стойчев
321
Левът отива в историята

След по-малко от 2 години българският лев отива в историята, а страната поема път към еврозоната. Това е заложено в приетия от Министерския съвет оперативен план за въвеждане на еврото, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро", обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

А обществената дискусия ще започне след като анализа на БНБ и Министерството на финансите завърши.

"За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаването на цените. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса и в лева, и в евро в рамките на един месец само", поясни Василев.

"Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точна за България и нейното развитие напред", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Според бившия финансов министър Милен Велчев, високата инфлация у нас може да забави въвеждането на европейската валута.

"Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по скоро, но съм скептичен относно способността ни да отговорим на всички маастрихтски критерии и най-вече на този за инфлацията. Ние сме в положението на прибалтийските страни, други малки икономики като Словения и Словакия и не съм чул никой от тези страни да съжалява за това, което сме направили", коментира Велчев.


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве, кво стана с танкерите... флуват ли, флуват...
293
1
 
4
 
! Отговори
1000лв заплата преди 1 месец
Ще бъде 500евроЛитър гориво, предвид инфлацията ще е не по-малко от 2,50 евроХляба ще е между 1 и 2 ЕВРО......И горе долу цените ще си останат същите в Евро, само заплатата ще е наполовина по-малко........Да не говорим за пенсиите
292
5
 
24
 
! Отговори
човека с бича преди 1 месец
Заслужават по 20 волски бича след което да ги на мажат със сол и да ги за ровят плитко! Изчадия адови,българския лев изчезне ли, изчезват и вие! Национални предатели!
291
4
 
24
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Дотогава Европейският съюз ще бъде в историята.
290
3
 
17
 
! Отговори
Стефчо преди 1 месец
И България отива в историята!
289
4
 
15
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
съвсем скоро пълния провал и кирил петков лудия ще станат история в забрава, а Българския лев ще го има, таз туалетна хартия еврото също ще потъне в забвение..
288
5
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 1 месец
А защо ти не идеш в историята с простотиите си,сирсемино?
287
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това трябваше да стане по времето на НДСВ. Но богаташите от БСП, и ДПС пречеха. Процеса се предвижваше бавничко, бавничко, яваш , яваш. Та чак се забрави за къде се тръгна и какви промени трябваше.
286
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киртака все повече ми напомня за ***, обаче оня беше по-хлъзгав, докато тоя е нахъсан като петел. Някой знае ли етноса на майka му?
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
to i bg republikanskiat gerb ujkim e v istoriata...ama e i v geografiata
284
6
 
11
 
! Отговори
И Киро преди 1 месец
да отива в Историята!
283
14
 
28
 
! Отговори
Селяви преди 1 месец
Това е национално предателство!Ще гласувам за Костадинов
282
5
 
23
 
! Отговори
истината преди 1 месец
скоро цялата тази идея за съюзи и тези измишльотини ,едни народи да живет на гърба на други народи си отива идва нова ера на управление и нови икономики може да ме минусите но запомнете това ще стане ерата на комуните и съюзите умира както си умира доларовата ера която задължаваше всичко д се купува в долари от всички държави по света
281
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банкерите са най-големият враг на едно общество
280
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като игонят българите следва отцепване на половината територия към Турция
279
4
 
25
 
! Отговори
Gogo преди 1 месец
Скоро Кирчо и ти ще бъдеш във историята ***
278
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Практически фалит на държавата
277
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заменят ги с украинските кръстове
276
5
 
21
 
! Отговори
$$$€€€ провалил преди 1 месец
Най сетне ще се успокоят .Ще могат да си изперат мръсни те пари и ще се радват Народе това че лева е фиксирана с еврото означава че всички цени ще станат по високи защото всичко ще се завиши с 4- 10 сента които няма да бият на очи,но в същото време потребителната кошница ще се увеличи за месец средно 30- 50 евро.Нама да ни компенсират,и така ще обедняваме все повече.Това е от личен опит.Изивяхго на гърба.Разпитайте вашите близки които са по Европа какво стана, когато влезе еврото
275
7
 
32
 
! Отговори
Numb преди 1 месец
Далеч по-сигурно е, че ти, Кирчо, отиваш в историята, безславно при това!