Петков за "Таймс": Мога да се боря с корупцията, но не и с намесата на Москва

Премиерът в оставка се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги
28 юли 2022 08:13, Елка Василева
519
Петков за "Таймс": Мога да се боря с корупцията, но не и с намесата на Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на страната си от нея по отношение на доставките на газ, пише журналистът Том Кингтън в британското издание "Таймс".

Още по темата
Петков заявява в интервю пред журналиста, че е научил ценен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа по време на краткото си управление на България. "Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг - руското влияние", казва българският премиер в оставка. "Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите".

Петков е решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги, пише британското издание. То добавя, че проблемите за Петков са започнали през април, когато той отказал да плаща за газ на Москва в рубли и след това сключил сделка за алтернативни доставки от Азербайджан.

"Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от "Газпром", но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече", заявява Петков. "Трябва да си изключително глупав или корумпиран, за да направиш това", добавя той.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто той споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт "Капитан Андреево" и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България. "Осъзнах, че има 20 ключови лица", казва Петков. "Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година", твърди пред британското издание Кирил Петков.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той не се оправдава с чужда намеса, тя Е факт, 371! Точно руската намеса свали правителството на Петков !
343
2
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Кире ,кой те подучи да се "бориш" с велика сила? Да беше си гледал само вътрешните работи без да се оправдаваш с чужда намеса щеше да си много по- успешен ! Но кой какво си направи ,никой друг не може да му го направи !
342
3
 
4
 
! Отговори
кривене на душа преди 1 година
Представяте ли си Борис Джонсън да се жалва пред чужда медиа как са го свалили. Например пред Цветанка Ризова. Такава бурлеска е невъзможна за достоен човек. Но Нане Вуте не е достоен, той си криви душата.
341
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приземяване, приземяване, приземяванe..
340
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието в Таймс е "Ние сме следващите в списъка на Кремъл. Екс премиера Кирчо е абсолютен кукумицин!!!
339
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е чиста циклофрения с наличие на параноя. Следващата след Украйна била България. Заглавието в Тайм е "Ние сме следващите в списъка на Кремъл - с това заглавие, изведено от думи на Киро публикуваха в Таймс. Някой да го лекува, че тая мотика, където Киро всеки ден я настъпва и го удря директно по челото е повредила главата му!!
338
1
 
11
 
! Отговори
трюдо преди 1 година
кво стана с канадския паспорт ше го връщаш ли още или още да то го държа
337
1
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
И следващият ще е марионетка, ама този беше и ултра Т.....ъ........П.
336
1
 
9
 
! Отговори
Т.е. преди 1 година
Глобалисткият слуга не се е справил. Следващият....
335
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро можеш, напъни са малко
334
2
 
18
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Коро не е предател той работи неуморно за своята родина Канада !!!!! А ние да го ду хаме !!!
333
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво, но Петков бори корупцията с корупция, която вече се прилага от него и хората му. При това, руска, като подписа за газа с офшорка, с руски капитали. Не може да се бори корупцията с руската партия БСП, с която Петков/ПП е в коалиция. Нас Киро просто си ни лъже без да му мигве окото, но защо лъже и американските си ментори? Европейските, също.
332
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия щяла да го свали от власт завинаги? Ами добре е направила Русия. Какво да кажеш повече...
331
3
 
23
 
! Отговори
Киряк Стефчов преди 1 година
По стар български обичай се отива в чужбина, пред чужд вестник и пред чужденци се оплюва. А чужденците са просто в захлас и в транс от българския премиер. Кой знае как се превиват от смях по светакато гледат този инфантил.
330
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само един човек ли пише тук?И аз да напиша нещо.Кирил Петков си е прав.
329
6
 
29
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Кирчо ,кажи и за извънземните
328
5
 
26
 
! Отговори
Да,да преди 1 година
До АнонименИ аз мислех че проблемът е в интелекта ,но май му хлопа дъската.
327
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
необходимо е лечение от психиатър
326
5
 
7
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
Слагате цензура на всичко и на всички ако не са ви угодни,а после се чудим от къде се пръкват кирчовците и кокорчовците от небитието!Слугинаж майка,добре заплатен слугинаш!Това сте т.наречените журналисти и т.наречените медии!!Редовно триете коментари,което прави Путин и бандата му!С какво сте по различни от него и от северна Корея??!!
325
6
 
26
 
! Отговори
Самия преди 1 година
Петков е част от корупцията като купува "политици" от други партии. Корупция е имало, има и ще има винаги. И това, че някой се бори с корупцията е нелепо и абсурдно. Най-големите схеми винаги са били във властта.