Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото

Ще останем в периферията, предупреди той
31 яну 2023 21:28, Нели Христова
176
Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че някои политически сили "продадоха мача" с еврозоната със саботирането на промените в Кодекса за застраховането. Това коментира пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Както и със закона за контрол над главния прокурор, изведнъж всъщност липсва желание за предприемане на решителната стъпка", добави вицепремиерът.

Заради липса на кворум днес заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание се провали, припомня БТА. Депутатите трябваше да обсъждат и гласуват промени на Кодекса за застраховането, номер 48-202-01-42, внесен от Министерски съвет на 12 декември 2022 г. за второ гласуване. В петък, на работна група, служебният министър на финансите Росица Велкова подкрепи промените и заяви, че ако те не бъдат приети от Народното събрание, България може да има проблеми за приемането в еврозоната.

"България, за да подаде искане за конвергентен доклад, с който ще ни одобрят дали изпълняваме критериите за влизане в еврозоната, трябва да е спазила всички критерии. В момента България не отговаря на два критерия - за инфлацията, както и нашата правна рамка да отговаря на европейската правна рамка", поясни днес Пеканов. По думите му по линията на европейската правна рамка е имало три закона, които е трябвало да бъдат гласувани - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон. Пеканов припомни, че на 27 октомври 2022 г. парламентът е задължил служебния кабинет да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Вицепремиерът посочи, че Министерството на финансите е подготвило тези закони и ги е внесло в парламента. Според Пеканов обаче сега се вижда, че желанието на някои политици е било само на хартия.

"В крайна сметка, когато дойде време за имплементиране на трите закона - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон - всъщност те не минават", коментира Пеканов. "Нашата позиция е, че когато инфлационният критерий е залаган през 90-те години обстановката е била различна от тази сега, когато инфлацията навсякъде е 10-15 процента. Там можеше да има гъвкавост. Но, ако не отговаряме на два критерия, става много сложно европейските ни партньори да са толкова гъвкави и да си затворят очите", добави още вицепремиерът.

Според Пеканов, след като промените в Кодекса за застраховането не са били приети, влизането на България в еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г. става по-трудно. През април ще има парламент, ако тогава по-бързо има движение и се реши този казус, не всичко е загубено, но ще е трудно, добави той.

Според него голяма част от аргументите на "Възраждане", които събират подписи за референдум за националната валута, са неверни. "Смятам, че те правят България по-слаба с тези аргументи. Ние ще останем в периферията. По-хубаво ли е да останем в периферията или искаме да сме част от решенията, които се взимат", попита Пеканов.

"Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата - в отделни търговски обекти, както и в евентуални координирани действия на търговските вериги за повишаване на цените. Именно тук държавата трябва да е сила, да разясни какво ще се случва, как ще се наказват, какви ще са санкциите, как може да се подаде сигнал. Тук трябва да се поучим от опита на Хърватия", допълни вицепремиерът.

Според него присъединяването към еврозоната не би трябвало да е проблем за доходите на хората. "За доходите влизането в еврозоната ще е допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите подкрепят еврото, защото те знаят, че след това ще имат механизма, с който да настояват за повишаване на доходите", допълни Пеканов.

Той изтъкна, че сред ползите за България от присъединяването към еврозоната са по-засиленото доверие в страната ни и засиленият контрол и надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
32
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Кефи ме че са притеснени ,значи референдума е нещо много добро за БЪлгария и против тяхните интереси ,те сами се издават колониалните мажореткии :) С кеф и густо майна се подписах днеска в Пловдив ,които иска да ме гледа ,как им го положих така лекичко хахаха https://youtu.be/-dmquwuj5Qc
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що си мислите,че сте най-хитрите и умните и може един файтон хора да взимате решения от които зависи битието на цял народ?Ако мислите,че останалите да ***,преместете се на запад и правете кариера там!Ама не съм сигурен,че там ще успеете.Петкановци виреят само тук,т.е. като капацитети в областта си са пълна нула!
72
1
 
34
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
"За доходите влизането в еврозоната ще е допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите подкрепят еврото, защото те знаят, че след това ще имат механизма, с който да настояват за повишаване на доходите"....Това е ОПАШАТА ЛЪЖА...Никъде, след смяна на една валута с друга, доходите на населението НЕ НАРАСТВАТ...В момента минималната заплата е 780,00 лв., преди да се обложи с данъци.
71
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако затвори теца на гълъбеца ще му лети перушината като комисионна от грипен към Радев!
70
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Зарков няма трудов стаж и Кирчо и бойкикиев също!
69
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този лаладжия е пълен въздух! До кога такива хорица без ден трудов стаж ще стават министри!
68
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91. Ми то руснака освен ла**** (торове), друго не може да произвежда. Хахахахахахахахахахахахаха. Ааааааахахахахахахахахахаха. Къде у руснака акъл за хай тек технологии. Ахахахахахахахахаха.
67
0
 
22
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
ами да ви питам защо американците използват руски торове за земеделието си?
66
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно защо другаря Копейкин използва американска технология и платформа за да споделя глупостите си против Америка? Добре са направили гърците.
65
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не, че нещо, ама и тия Възраждане, с лидера им- музейния работник Копейкин са си трагични.Не, че и другите партии са стока, ама копейкен много върл популист.
64
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКЪВ Е ТОЯ ЗОР ЗА ЕВРОЗОНАТАМАЙ НАИСТИНА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84 Правиш смешен опит да омаскариш една българска партия заради някакви смешни чужденци нацисти, очевидно не знаеш защо гръцката партия е забранена.
62
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и гърците имаха една такава партия като нашата Възраждане. Само ще при тях тя вече е забранена и лидерите в затвора. Истинските демократи не дават на някакви психопати изповядващи диктатура и ограничаване на словото, да се докопат до властта използвайки демокрацията и свободата на словото. Най смешното при възраждане е че са абсолютно против америка, но всичките им постове са само в американска платформа (фейсбук). Не руска. Въобще не ги е страх че американците могат да им променят текстовете
61
1
 
8
 
! Отговори
Азарта съм пак! преди 1 година
Аз съм Хазарта, употребена карта! Подкрепям Пеканов и предлагам заедно да идем да нямаме xeмоpоиди!
60
1
 
25
 
! Отговори
До Франко преди 1 година
Цените на хранителните стоки, както и на битовите сметки във всяка една и европейска държава са два пъти по-ниско от тези в България.
59
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се подписах,а ти Петканов си гледай работата.
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цъкльооо изчезвай при спонсорите ти,които сти плащали образованието.Болшинството българи сме родолюбци,а вие продажници .
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания стана ли по-слаба като излезе от ЕС? Не, подписаха си споразумение за търговия и си правят каквото искат! А тука някакъв ми казва че само ако имало допитване за еврото едва ли не ще падне небето.
56
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като направим референдума и не приемем еврото , ще разберем дали е точно така бе мосю.
55
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме евро бе очилат плъх.