Радев: Газовата връзка България - Сърбия дава нови възможности за диверсификация

По думите на държавния глава това е проект от стратегическо значение
Обновена: 1 фев 2023 17:25 | 1 фев 2023 17:00, Красимир Ангелов
161
Радев: Газовата връзка България - Сърбия дава нови възможности за диверсификация
Снимка: БГНЕС

Изграждането на междусистемната газова връзка "България - Сърбия" е проект от стратегическо значение, отбеляза в Костинброд президентът Румен Радев. По думите му това е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион,

"Интерконекторът е залог за бъдещето, но той е израз на волята двете страни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност, взаимно доверие и подкрепа, иновативни подходи и нови технологии", каза държавният глава, цитиран от БТА.

По думите на президента този проект е пример как устойчивото ни сътрудничество с Европейската комисия води до взаимно ползи. „Той дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия", посочи президентът.

"Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи до достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество – повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика", посочи още Румен Радев.

Той отбеляза, че България се е показала като надеждна транзитна страна. "Дори в най-тежката ситуация, когато останахме без доставки на руски газ и то рязко, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме и този газ до Сърбия", обясни президентът.

Той припомни, че България е третият по големина нетен износител на електрическа енергия в Европа и продължава да дава надеждност за енергийните системи за нашите съседи, включително Сърбия. "България беше инициатор на предложенията към Европейската комисия за оказване на помощ за стабилизиране на енергийните системи от Западните Балкани. Благодарение на нашата инициатива, в солидарност на нашите съседи, тя вече е факт в енергийния пакет на тези страни", посочи Румен Радев.

По думите му газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности и са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие. "Това означава сигурност, сътрудничество, диверсификация, това е пътят и ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия регион", отбеляза президентът Румен Радев.

Българският президент и държавният глава на Сърбия Александър Вучич участваха в откриването на специализирани строителни дейности по изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия" ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

"Изграждането на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" е поредна стъпка в системния подход на Министерския съвет (МС) за свързаност между страните и осигуряването на системни доставки на газ от диверсифицирани източници", обяви от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов.

България поема своята отговорност да бъде гарант за сигурност в енергийния сектор, не само за страната, но и за целия регион, каза той. До края на годината очакваме газопроводът да започне да функционира, добави Христов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме построили Южен поток и Аец Белене, щяхме да сме номер едно в региона, сега като ни затворят и тецовете ще сме най големите мишки в региона
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови възможности да купуваме руски газ, който минава през тръба в България отива в Сърбия ище ни гопродават на нас и идва по нова тръба на по високи цени, гениелно
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яааа,гербавите кучета пак залаяха.Когато Бойчето направи за сърбите турски поток се радваха като малки деца,та даже един го увековечи с картина.Сега лаят като побеснели.Ех,мъка,мъкааа.
18
0
 
10
 
! Отговори
Давай преди 1 година
Купувама руска газ кеф ти от Турция, кеф ти от Гърция, скоро и от Сърбия - те това е диферфификанализация.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди бяхме зависими само от Русия за доставки на газ, сега след намесата на евроатлантиците вече сме зависими от Русия, Турция, Гърция и от Сърбия, която дори няма излаз на море.
16
1
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Точно казано ,азиатците са вечни врагове
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яд ме е само че Бочко Борисов отърва кожата миналата година. Ако той беше на власт тогава досега да сме се отървали от него завинаги
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТУРЦИЯ - ВЕЧНИЯ ВРАГ И после някакви шаппкари ти обясняват, че си диверсифициран.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев губи подкрепа, защото прави същото като Борисов
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то на сърбин вяра да нямаш,ама де да видим.
11
3
 
4
 
! Отговори
Г-н Президент преди 1 година
Имам въпрос ,защо предложен закон от лицето Гаджев се приема с букви на латиница и какви са тези букви за мобилизация ?Кажи си бре ?Ще има мачка Й за погачка ,дано не се случи но ако се продължава така ,ще се случи .
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тоя Ушат диктатор съсипа цялата страна и докара 100%инфлация и хаос. Въобще не ни го показвайте
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диверсификация, газ,която минава през нас шумадийските свиннари ще ни слагат надценка за същата. О велики Руньо.
8
2
 
2
 
! Отговори
Свидетел на капачки преди 1 година
Капачки имали ?А весела Коледа ?
7
1
 
2
 
! Отговори
Тежко брате преди 1 година
Вучич за последните месеци се е състарил със 20 години... ужаст
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е разликата между диверсификация и разнообразяване ? Или така звучи по-интелигентно ?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам как това ще е от полза за нас, Сърбия дори няма излаз на море, откъде ще внася газ? Може да е изгодно за тях да се строи такава връзка, но не и за нас, особено, ако сме платили и 1 стотинка. Откъде внасят газ в Сърбия и откъде минава тая газ?
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу нацизма и военнатаФашистка диктатура! Обединете се всички славяни срещу натовския генерал! Долу нацистките сини знамена от президентството и парламента и столичната община!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тва ни е играта. Турция газова точка, България - Сърбия и Унгария тръбите посока Европа. Двама се карат Балкана пичели.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога няма да разбера политиците.Този Радев обвинява Сърбия за лошите Ни отношения с Македония,а сега какви ги върши и приказва?