По-строги наказания за пияни шофьори, за каналджийство...

Депутатите приеха промени в НК на първо четене
Обновена: 19 май 2023 16:54 | 19 май 2023 16:54, Камелия Цветанова
28
По-строги наказания за пияни шофьори, за каналджийство...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от МС и депутати.

С поправките, внесени от БСП, се завишават наказанията за пияни и дрогирани шофьори.

Освен това се увеличават наказанието лишаване от свобода, на размерите на глобата на трафикантите на хора. Предвижда се още конфискация на цялото имущество на дееца.

Предложението на ГЕРБ, което също беше прието, цели повишаване на безопасността на движението по пътищата и подобряване на административното обслужване. Предвижда се криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, с цел постигане на превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на водачите, като отказът от проверка презумира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по реда, който е предвиден за това.

Поправките на МС предвиждат намаляване на размера на глобите при обида и клевета.

Освен това се освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида или клевета е орган на власт.

С промените на служебното правителство в НК се разширява кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания и за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, следене, обида, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

Предвижда се и да се носи наказателна отговорност за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на подобни престъпления, извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност.

Депутатите приеха и другите промени в НК, с които се повишават наказанията за престъпления и проява на жестокост към животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Електорална единица преди 11 месеца
Колкото и строги да са законите, те ще се нарушават в една страна, в която корупцията стои над всичко. Там е основният проблем, но за някои хора това е символ-верую и сърце и душа дават всичко да остане постарому, зер това им е хлябът.Кои са те ли? Политиците - ще ви отговори всеки. От всички партии, в това отношение са еднакви. А после се сърдят, че лошият материал не иска са гласува.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато на някого му лепнат голямото наказание за нещо, а хиляди други около него остават ненаказани, човека се чувства несправедливо наказан и започва да прави повече и по-големи нарушения. Това се знае, но явно някои имат полза от повече нарушения.
20
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
До 19 Абе те нека ти лепнат 1000 лв за превишена скорост и затвор и отнемане на книжкатана за алкохол, пък да видим дали няма да спазваш.
19
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
До АнонименОтказваш, значи си употребил? Тоест, виновен до доказване на противното? Нали беше точно обратно, какво стана сега? Тия глупости с тестовете трябва да са незаконни, защото НЕ СЕ правят от медицински лица. Следователно нямат право насила да те тестват за каквто и да било на улицата. Затова ще "светват" и самите полицаи, затова ще светват и тези пили един беналгин, защото цялата ни работа е такава, БОШЛАФ са казали турците.
18
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
И кое от това ще направи превенция? *** хора ви коват законите, същите ви правят и правилата.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никога и никъде по света по-строгите наказания не са спряли нарушителите и престъпниците. Друго ги спира и много добре се знае какво е то, но в България няма да стане. Ще се имитира дейност с все по-строги наказания, а тълпата ще реве от възторг.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не без знанието на полицията стават тези престъпления .
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако тези по строги наказания бяха въведени по рано, Милен Цветков щеше ли да е още жив... Или убитите от Семерджиев...
14
6
 
7
 
! Отговори
Вихо преди 11 месеца
Глупостите продължават в клета България!
13
1
 
13
 
! Отговори
глас преди 11 месеца
то уж проблеми с бюджета имаше, ама явно са решили да се занимават с популизъм.
12
0
 
7
 
! Отговори
До въпрос преди 11 месеца
Ами то има защитени свидетели. Просто трябва да си го поискаш. Или ти скриват данните и ги знае само съдията, а за по сложни престъпления ти се назначава охрана, за най-сложните ти сменят самоличността и те крият точно като по филмите. Но не очаквай за ПТП, кражби и прочее такива мерки. Не са реципрочни. Прави се за сложни престъпления свързани с ОПГ с отвличания и убийства и сложни корупционни престъпления.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е ОК. Така ще спрат безнаказаните откази. Т.е. отказваш дрегер или кръв, значи си употребил. Но, най добре е при употреба и смъртен случай да се отнема МПС и свидетелството за 5-10 години. Щом не се съобразяваш с другите на пътя, нямаш място на него. То е като да не се съобразяваш с хората във всичко друго незаконно - телесни повреди, убийства, измами и прочее. Ако не можеш да се самодисциплинираш и да се съобразяваш, ще бъдеш принуден.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако някой е заподозрян с основание и откаже проверка за алкохол и наркотици трябва да бъде арестуван и да му се направи принудително пробата. Трябва да има основание за подозрение в престъпление например да се усеща мирис на алкохол или трева, а не да се проверява наред без основание защото някой така е наредил. Не е редно да се безпокоят всички водачи на пътя безпричинно, това трябва да се прави само в краен случай например при издирване на някой.
9
0
 
21
 
! Отговори
кристал пицаров преди 11 месеца
А тестове за наркотици в парламента, кога ?
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А превенция, а образование, а детски градини, а места за спорт и занимания за децата, а психологическа помощ, морал в обществото.. какво общо имат наказанията за намаляване на престъпленията, след дъжд качулка, абсолютно неадекватно е
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да има реципрочна система за заплати на Депутатите !И ,без Комисии !Всичко се решава в Залата !На събрание !!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Наказанията не вършат работа тук. Хората редовно престъпващи закона са друг вид, който не го касаят забрани и санкции и този вид не се съобразява с тези неща. Да не говорим, че тук ефективни наказания почти липсват. Ето защо размерът на наказанията не влияе на произшествията.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Усещат ,че питона съска отдзад !
4
5
 
18
 
! Отговори
Я па я..! преди 11 месеца
Първо да сменим Гешев , после ще видим.
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Баце е на успокоителни.