Денков се надява страстите между ГЕРБ и ПП-ДБ да се успокоят

Напрежението дошло след смяната на Гешев със Сарафов
58
Денков се надява страстите между ГЕРБ и ПП-ДБ да се успокоят
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков отрече обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП-ДБ правят чистка и сменят заместник-министри и шефове на агенции със свои хора.

"За да има правителство и парламент, те трябва да правят нещо полезно за държавата. Именно заради това първото нещо, което направихме е да направим законодателна програма, а истинската причина за напрежението днес е, че със смяната на Гешев със Сарафов имаме рязко отклонение от тази законодателна програма, която бяхме приели. Надявам се да се успокоят страстите и първите две сили да седнат и да решат как да се върнат към законодателната програма", коментира премиерът.

"Обясненията, че има проблем с кадровите назначения, не са верни", отсече той.

"Всички заместник- министри са съгласувани с Мария Габриел, тя обсъжда и с ГЕРБ, така че не може да се каже, че те не участват в процеса. Ако действително ПП решаваше сама какво да прави отдавна щяхме да сме назначили областните управители. По същата процедура, по която беше съставен МС и сме на финалната права със списъка за заместник – министри, да продължат и разговорите с търсене на консенсусни лица за избор на областни управители, призова още Денков.

В МС през цялото време имаме много добра кооперация с министрите включително и с Габриел, никакво напрежение не се усеща, работа тръгна на доста високи обороти. МС си върши работата, но както от първия ден съм казвал има смисъл от това управление само ако законодателната и управленската програма работят заедно", посочи той.

"Сглобката означава в случая точно този механизъм, който се използва, за да намерим успешен механизъм включително и за регулаторите", коментира Денков.

"Няма как да очакваме да сложим на мястото на Гешев някой, който е от неговото близко обкръжение и да очакваме нещо различно", обясни той.

Денков отсече, че трябва да има борд, който да обсъжда номинациите на ръководителите на избираемите от парламента постове, за да е сигурно, няма да попаднат случайни лица.

Премиерът коментира и обвиненията на президента Румен Радев, че правителството вкарва страната във война.

"Войната си е там, където си е и има една защита и гаранция за България и това е членството й в НАТО. Нека да подчертаем, че страни, които не са член на този пакт като Молдова, дори и Украйна, имат сериозни проблеми. Заради това България трябва стриктно да спазва всички изисквания, които следват от това участие, защото тя няма друг по- добър гарант за нейната сигурност и това означава, когато има общо решение България да е пълноправен член на това решение", каза той.

"Ние искаме в момента да гледаме как бият някой до нас и в същото време очакваме, ако нас тръгнат да ни бият, да ни защитят", посочи още Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само че, "изпълнявайте ни сега и веднага, всичките ни капризи, и ни дайте абсолютната власт, защото, ако не, ще дойде Радев, а и "посолството" ще ви дърпа ушите", вече не върви. ПП,ДБ доказаха, че са неотговорни към държавата, извудвайки ГЕРБ, докато държавата харчеше стотици милиони за избори до дупка. На това, трябва да се сложи край.
51
0
 
1
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Зрелища без хляб. Ние прибираме парите, а вие се надявайте!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП и Кирчо са наивни като малки деца.. Не може да принудиш Борисов да гласува или да гласува заедно с вас неща които ви оттърват. Това че е подкрепил правителство не значи че трябва да свири по неговата гайда..
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗ се надявам страстите да ескалират и другата седмица да се поздрави с падането на това небългарско правителство!
48
0
 
5
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Президента си крои планове за нова партия и залага на Русофилите и се страхува ,че много почна да губи и го отлюспиха изцяло от политиката!!!Редно е Бойко да се дръпне малко и остави Габриел да си гледа политиката,тъй като той САМО МОЖЕ ДА ОБЪРКА ВСИЧКО !!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ги поддържаме!
46
4
 
5
 
! Отговори
Що ли преди 10 месеца
...не ти вярваме бе, Денков? Още си спомням как твърдеше, че никъде няма да допуснете хора на ГЕРБ? А и как сте щели да използвате Габриел като "заложник"? Тя знае ли, че всичко сте обсъждали с нея?
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро и Мравояда решили че те ще слагат всички постове... ама вие не сте единствената партия в Парламента.. така че, редно е да се успокоят!
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баджак Лена на Миро думаше,мустак сучеше,на Киро сму...
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лена тропнала с крак - никаква шуробаджанащина, само баджанащина. На високите постове само отличилите се. Лично ще раздава отличията Баджанак.
42
3
 
6
 
! Отговори
СС преди 10 месеца
В сайтовете пишат само за схемите на партиите,но няма една новина за българският народ !!! Колко фабрики и завода построиха и какви закони приеха ???
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ще се разберат, едните ще си подадат лявата ръка другите ще покажат как се взима подкуп без да се пипат парите и всичко ще си дойде на мястото както в доброто старо време от преди 2-3 седмици
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя *** тъкмо да стане министър председател и тарторите му се изпокараха. А и седмица не е минала. Какви лоши хора. А посолството им заповяда да се разберат, но балканската природа не е така лесна.
39
10
 
5
 
! Отговори
За Гербера с любоФ преди 10 месеца
За Герберите, които поради скромният умствен потенциал да помнят само няколко примера за официално констатирани загуби за бюджета, повтарям бюджета на държавата и това са моите и вашите пари, а не на Тиквун и олигарсите около него:1) удълбочаването на акваторията около пристанище Варна за 400 млн. лв., което не достига до държавното пристанище, а само до това на Доган ефенди2) Златният гьол на Капитан Андреево над 200 млн годишно (далаверата е от над 10 години)3) над 700 млн спести Черепа
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И едните и другите точат лиги да крадат пари, но ще успеят ли да ги разделят.
37
3
 
7
 
! Отговори
Рендету преди 10 месеца
Цялата тази "Шекспирова Трагикомедия" с правителството между Герб и ПП ще трае до Есента, до местните избори! След това ще последва "развод" по взаимно съгласие, разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство от президента и.... нови избори!!!
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Септември сме на избори
35
5
 
10
 
! Отговори
Киро лъжата преди 10 месеца
И вие и ГЕРБ сте едни и същи!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Heмa нaчин, Лeнчeтo e cynep cтpacтнa...
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На наивника Денков не му е ясно че докато комплексарите "кирчовци и кокорчовци" са си въобразили че ще карат влака няма как да се получи разбирателство!