Ще издържи ли "сглобката" ПП-ДБ - ГЕРБ-СДС поне до местния вот?

Залогът е прекалено голям
Обновена: 23 юни 2023 18:53 | 23 юни 2023 15:23, Красимир Ангелов
40

И петъчният ден започна с остри реплики и напрежение между президента Румен Радев от една страна и кабинета от друга. Отделно от това споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също продължават с пълна сила. Ще издържи ли кабинета?

"Двете страни в това управление трябва да приемат фактите - имат споделено управление и трябва да споделят власт. Трябва да намерят модела, по който да споделят тази власт. "Продължаваме промяната" може да има претенции, че освен пълен контрол над изпълнителната власт, с ограниченото присъствие на вицепремиер от ГЕРБ, всичко останало трябва да бъде тяхно, но да са равнопоставени в парламента. Тази работа не става така. Нито Шенген, нито Еврозоната може да бъде постигната до есента. Дай боже да управляват по-дълго", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Поне на нивото на областните управители би трябвало да има участие и на ГЕРБ, както и на "Продължаваме промяната", отбеляза тя.

"Вижда се, че стратегията на ГЕРБ е малко по-успешна от гледна точка на електоралната подкрепа. ГЕРБ я запазва, спазвайки вид дистанция и по-скоро ще упражнява контрол върху това правителство. При ПП има електорална ерозия и отлив", посочи проф. Коларова и добави, че ДПС е в много удобна ситуацията, като при тях не може да се говори за електорални загуби след решенията им.

Социологът Елена Дариева на свой ред заяви, че медът върви с жилото и не е резонно да очакваш, че партньорът в това управление ще се откаже от своите амбиции.

"От вчера фокусът на общественото внимание е главно върху двете основни коалиции в НС. Тази ситуация устройва и двете политически сили. Това поставя останалите политически сили в неблагоприятна ситуация, особено предвид хоризонта на местните избори. И двете формации могат да извлекат дивиденти на прага на местните избори и тази "сглобка" ще издържи поне до есента", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ предстои да видим как ще се развият събитията по отношение на конституционните реформи и промените, които се готвят в частта "съдебна власт".

"Най-важното нещо е да се преговаря по общата законодателна програма непрекъснато и интензивно. Когато заемеш властова позиция, може както да инкасираш бонус, така и щета. В парламента има партии, чиято идентичност е абсолютно неприемлива, както е "Възраждане". Много е важно в какво се изразява подкрепата на "Възраждане". Тук въпросът е по същество какво представлява "Възраждане". Радикалните партии се интегрират в управлението", каза още проф. Румяна Коларова.

Елена Дариева и проф. Коларова коментира обръщението на бившия главен прокурор Иван Гешев към нацията. В думите му прозря идеята за създаване на нов политически проект.

Политическият проект на Гешев едва ли ще има самостоятелно представителство. Целта на такъв проект е по-скоро да ерозира, на мнение е проф. Коларова.

"Заявката, която чухме от страна на Иван Гешев, че това, към което се стреми, може да бъде достигнато само с политически средства, се тълкува като политическа. Но чухме от него антикорупционни и антиПутинови послания. В тази ниша основните политически субекти са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Неговата функция ще бъде да отлива и разпилява гласове от тези политически субекти. Но да не забравяме, че Гешев е публично дискредитиран", посочи Дарива.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ЕНЬОВДЕН преди 9 месеца
ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕДНА ГОДИНА ОТ НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Реформи с ГЕРБ и ДПС са невъзможни, тях перфектно ги устройва настоящето положение, нищо че държавата умира.
32
2
 
5
 
! Отговори
ххаахаха преди 10 месеца
строшиА пералнята ! Сглобката е стабиУна ,само още малко Буци да ви понамести на ротора
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мисля!!!
30
7
 
2
 
! Отговори
ЕНЬОВДЕН преди 10 месеца
УТРЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЕДНА ГОДИНА ОТ НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС!!!
29
1
 
1
 
! Отговори
ШКЕМБЕ ЧИФТЕ ТАПЕШНИ преди 10 месеца
АЙ, КОКОШКО БЕНЕРЕЙСКА, АЙ, КОКОШКО БЕНЕРЕЙСКА ПРИЗОВАВАШ ЛИ ЗА ПОКОРНАТА РАЯ, АЙ, КОКОШКО БЕНЕРЕЙСКА?!!... АЙ КОКОШКИ БЕНЕРЕЙСКИ - НЕ ЧУХ, НЕ ЗНАМ, НЕ ВИДЯХ, А ГОРДО СЕ ЗОВАТ НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА ИНСТИТУЦИЯ...
28
1
 
1
 
! Отговори
СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 10 месеца
ЗА 15 СЕКУНДИ НАПИСАХ В ТЪРСАЧКАТА "бързия аъфалтиран двор" И ВАДНАГА ИЗСКОЧИ bgomair.bg 16.02.2021 "Скандал в Берковица: Поставили в частен имот предвиден ..." А ЗА КОКСИ БНР-ЕЙСКАТА ТОВА БЕШЕ ВЪРХОВНА ТАЙНА ПО КЛАСИФИЦИРАНА ОТ ЯДРЕНИТЕ АРСЕНАЛИ НА ЯНКИТЕ!!!...
27
0
 
3
 
! Отговори
СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 10 месеца
УЧУДВАНЕТО НА КОКОШКИТЕ БЕНЕРЕЙСКИ - ПСЕВДОИГРА НА ГОВОРИТЕ ВИЕ - ДАМА КОМЕНТИРА ПРОБЛЕМ,ПРЕКЪСНАТА ОТ ВОДЕЩАТА ЩО СИ МИСЛИ, ЧЕ Е ЦК НА БКП "ИДЕОЛОГИЯ И ПРОПАГАНДА", Я ПОСТАВЯ НА МЯСТО,НА КОЕТО ПОСЛЕДВА ИДСТЕРИЧЕН СМЯХ НА ВОДЕЩАТА. КОМЕНТАРЪТ СЕ НАСОЧИ КЪМ с.БЪРЗИЯ БЕРКОВСКО И НАВОДНЕНИЯТА, И АСФАЛТРАН ДВОР В СЕЛОТО (ПОЗНАЙТЕ ЧИЙ), И ОБВИНЕНИЯ КЪМ КМЕТА НА БЕРКОВИЦА, КОИТО БЯХА НЕУМЕЛО ПРЕКЪСНАТИ,АХ ДАЛИ СА ВЕРНИ,АХ ИНТЕРНЕТ,АХ АМА ВЯРНО ЛИ,АМА...АМА...
26
6
 
4
 
! Отговори
456 преди 10 месеца
И мен ивлъга ББ на посленните избори. Сега ме е срам от себе си!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 10 месеца
НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ББ ПАК ИЗЛЪГА ХОРАТА, ЧЕ Е ЧЕСТЕН:))). АМИ 5АТО Е УЖ ЧЕТТЕН - ЗАЩО НЕ СИ ДАВА ДОБРОВОЛНО ИВУНИТЕТА??? НЕ ЗАЩИТАВАЙТЕ ПАЛИТИЧЕСКИТЕ КРАДЦИ!!! ББ ДА ХОДИ ДА ПРЕПОДАВА В ХОЛИВУД! И ТИЯ ПРОФЕСОРКИ ГИ МИНА С 200. А ТЕ ГО ЗАЩИТАВАТ!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проф. е дежурната мисирка на ГЕРБ..отврат
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До баба мара - да, ама видя ли, че Денков веднагически е обяснил на Радев, че България била парламментарна държава. Щот Радев не го знае, а Денков знае ли, че президентът е Главнокомандващ и няма как да го отрежат от мераците си да дават всичко на Украйна квот поискала, че и повече.
22
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
това е голяма грешка ротация при 40 проц изб активност кого представлявашпарапета гея и другите........ ще пращаш оръжие на украина има главнокомандващв българия тои решава военните въпроси другите слушат и козируват защото сапопаднали случаино във властта и колко хора от тези които са гласували одобряваттагарев за мин истър никаква мисъл за нищо
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Харфардците толкова си повЕрваха, че не осъзнават, че колкото повече мърдат, толкова по-дълбоко им влиза бокоовия.
20
1
 
8
 
! Отговори
ПП преди 10 месеца
Между *** и наковалнята! От една страна ги управлява Посолството, от дрега Бойко ;)
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американците много ги натискат да има правителство на войната за да правим снаряди за Украйна .Правителството няма да издържи дълго но на тях им трябва само до края на войната .Тоест докато им война американците ще ги натискат да има правителство . А за Гешев .Той не ,,дискредитиран,, от както зае поста а от както закопча Иванчева . Тя е от америка за България и затова американците бяха съгласни да го махнат .А иначе Гешев не е за тая работа.Там трябва да има конкуренция а не америка за България
18
4
 
7
 
! Отговори
Анкета преди 10 месеца
тая проф. Румяна Коларова може ли да я Издържата?! аз като я видя - сменят канала, такива безмисличи говори, че ми става лоши!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Muha.. Ами нали това се иска , бавно , бавно ,... иначе как ще забогатяват на гърба , англия и сащ ?А ЕС *** ли , *** ,... мухите !
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА ПРИЕМАТ БЮДЖЕТ И ДС СЕ ПРЪЖДОСВАТ:-)))
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Налягането се повишава май ще стане имплозия.