Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство“
Обновена: 19 сеп 2023 09:16 | 19 сеп 2023 09:03, Елка Василева
172
Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света
Снимка: архив, БГНЕС

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики. Това заяви вчера президентът Румен Радев на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Той заяви, че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, каза Радев.

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, заяви още Румен Радев.

Той ръководи българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вчерашният ден завърши с прием по случай 50 години от членството на Германия в световната организация по покана на канцлера Олаф Шолц. На него присъстваха президентът и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.
(Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
До Христо Христов ристе, татарино брадат, тия дето блокират софия с трактори, ако не сме в ЕС ше моат ли да платат на един джон диър само митото на консумативите?
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ми остава нищо друго освен да се изсмея на развален испански: хайахахахахайах
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Христо Христов...Още 5 пъти го напиши...заекваш ли???
69
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
Нация техническа. тия от вестниците сигурно си бият жените, що вместо да редат код, турат туршии. а ако не беха хохлите, да сме швейцария на балканите.
68
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/68 "Е те това е нагледен пример за високото ниво на образованието в БГ..." - което обяснява защо 90% гласуват за ЕС и евроценности.
67
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До Анонимен/68 "Е те това е нагледен пример за високото ниво на образованието в БГ..." - където 90% гласуват за ЕС и евроценности.
66
0
 
5
 
! Отговори
Радеееееев преди 7 месеца
Май не си влизал в обществена сграда за да видиш иновативния метод на всяка калинка с тетрадка тип баница
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фактът, че българите преизбраха Радев за втори мандат вместо да изберат ректора на Софийския университет е показателно за високите интелектуални възможности на българския електорат.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей люде! Пратихте ли македонец в космоса или забравихте бе???
63
1
 
3
 
! Отговори
Я преди 7 месеца
По - долу един пише, че руснаците били първи по покупателна способност в света. Може ли да обясни колко струва една тоалетна чиния в магазина и какъв е този засилен интерес от тях?
62
1
 
8
 
! Отговори
Стоев преди 7 месеца
Смях в залата.Ние нямаме икономика камо ли иновативна.Ще излезе вярно че ония там живеят в друга вселена
61
2
 
14
 
! Отговори
sethse преди 7 месеца
Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света" ..........Интересно е какви субстанции взима този....но явно са добри.....
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радев не е добре. Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето този отдолу дето пише, че русия живеела на най-висок стандарт в Европа сигурно е пример за достиженията на българския интелект. Функционална неграмотност. Чете, че русия е първа по БВП ППП, обаче не е в състояние да интерпретира информацията и стига до извода, че руснаците живеят с най-висок стандарт в Европа. Бангладеш са с по-високо БВП ППП от Холандия и Швейцария. Хората в Бангладеш живеят с по-висок стандарт от Европа. Е те това е нагледен пример за високото ниво на образованието в БГ.
58
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 7 месеца
Учете информатика , математика , физика , инженерни науки защото когато се промени геополитическата обстановка само ИТ сектора ще остане .. Независимо кой ще е хегемона нас ни знаят и в Русия , Китай , Индия , Германия , САЩ.. Били сме ги всички , качвали сме ги шиша и па ще ги бием.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Путин защо не дигне визите за България, 45 години им лизаxме гъ3овете на руснаците, а още не са дигнали визите да пътуваме свободно за Русия!
56
5
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 7 месеца
Ми то беше ясно ощ от самото начало, че Русия и Путин ще загубят в Украйна.
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин си взе с лекота 20% от територията на Украйна, при това в съответствие с международните закони и правилата на ООН, унищожи украинската армия, изпразни складовете на НАТО, постави икономиката на ЕС на колене, и продължава успешно да прочиства Русия от петата колона, където всъщност се води истинската война. В същото време Световната банка обяви в доклад, че Русия е първа икономика в Европа по покупателна спососбоност, руснаците живеят на най-висок стандарт в Европа.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То беше ясно, че ако Радев отиде в ООН, ще станем за смях. Реалността е, че българите са една от най-необразованите нации в Европа вярващи повече на врачки, екстрасенси и теория на конспирацията. Затова българите са податливи на дезинформация против ваксините, затова българите са податливи на дезинформация в полза на русия.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хвалипръцко. В цял свят сте известни с това че с нищо не сте допринесли за развитието на човешката цивилизация. Радев посочи ЕДНА иновация конкретно че да се гордеш заслужено