Сглобката заскърца заради "смазката" "Лукойл": Кой на хранилка и кой пише на коляно?

Според Делян Добрев ПП-ДБ мислят за интереса на компанията
Обновена: 24 окт 2023 15:32 | 24 окт 2023 15:31, Камелия Цветанова
61
Сглобката заскърца заради "смазката" "Лукойл": Кой на хранилка и кой пише на коляно?
Снимка: БГНЕС

Спорът между управляващите по казуса "Лукойл" се задълбочи. ПП-ДБ се противопоставиха на предложението на ГЕРБ-СДС да се проведе извънредно заседание на парламента в петък.

Двете формации влязоха в спор и дали е възможно цената на горивата за потребителите да се намали със 73 стотинки в рамките на нов обрат и поредни взаимни обвинения между некоалиционните партньори.

Днес от ПП-ДБ се обявиха срещу провеждане на извънредно заседание на парламента в петък за обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката с мотива, че два дни преди местния вот парламентарната трибуна ще се използва за предизборни спекулации.

"Това прекъсване на работата на Народното събрание за периода на предизборната кампания беше по предложение на господин Бойко Борисов и ние приехме като много основателен аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания и за спекулации. Затова призоваваме господин Росен Желязков, председател на Народното събрание, да не насрочва извънредно заседание. Няма никаква пречка това нещо да се случи един ден след втория тур на местните избори", заяви Атанас Атанасов, председател на групата на ПП-ДБ.

Според другия съпредседател на групата на ПП-ДБ Кирил Петков, предложенията за законови промени са писани на коляно и рискуват да се предизвика криза.

"Не можем сега, само защото имаме избори след няколко дни, да се опитваме на коляно да написваме тези закони. Между другото в тези текстове нямаше нищо за никакви 73 стотинки, а това ясно искам да кажа и вчера беше донякъде и пример как популизмът преди изборите може да даде грешна информация на българските граждани".

От извънредното заседание на парламента в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилката" на "Лукойл“ и кои не, коментира председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 0,73 лв. от следващия вторник – очевидно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания. Изумително е как в три-четири поредни парламента "Лукойл“ успя да събере мнозинство“, коментира депутатът.
В петък се очаква Народното събрание да заседава извънредно и да разгледа ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, както и точка, свързана с монопола на рафинерията върху складовете за съхранение.

Още по темата

По думите му извънредното заседание е необходимо заради президентското вето върху закона за енергетиката, който е приет на няколко продължили до късно заседания на енергийна комисия, в пленарната зала, тъй като управляващите са твърдели, че е важен и е ангажимент по Плана за възстановяване. Сега изведнъж се оказва, че този закон не им е важен, че планът не им е важен, коментира председателят на енергийната комисия.

Той прочете и преходните разпоредби в закона за енергетиката, приет през януари, които казват, че "до 31 октомври 2023 г. Министерският съвет одобрява програмите за финансова подкрепа, условията и реда за предоставяне на средства за подкрепа, както и лицата, които имат право на подпомагане по чл.8 ал.1 и 2.
“ Това означава, че от тази дата правителството трябва да започне да събира по 2,9 млн. лв. на ден и да ги разпределя на хората по програмата, това са въпросните 73 ст., обясни Делян Добрев. И подчерта, че именно тези текстове, които нарушават, според ГЕРБ, финансовия интерес на "Лукойл“, ПП-ДБ не искат да препотвърдят, отхвърляйки ветото. Пак според този текст рафинерията  трябваше от януари да започне да внася 70% от свръхпечалбата си във фонда за енергийна сигурност и оттам парите да се връщат на гражданите, поясни още председателят на енергийната комисия.

Без ПП-ДБ ветото не може да бъде преодоляно, тъй като са нужни 121 гласа, а ГЕРБ-СДС и ДПС събират 105 гласа, посочи Добрев. Той смята, че все пак ще има извънредно заседание в петък и на него, освен точката за ветото, ще има и друга, която засяга отмяна на режима за 100% съхраняване на горивата в България, за да се увеличи вносът и да има по-голяма конкуренция, като така щели да паднат и цените на горивата. Други текстове евентуално щели да бъдат свързани с разпореждането с петролните бази от държавния резерв. Това щяло да стане по всяка вероятност с промени в закона за горивата.

Вчера се споразумяхме от следващия вторник занапред "Лукойл" да започне да плаща по 3 млн. лв на ден, които са по 73 ст. на литър бензин/дизел. Ако няма заседание или не успеем да отхвърлим в петък ветото, означава, че даваме още седмици на рафинерията, ако се забави със седем дни са по 3 млн. лв. на ден, отбеляза Добрев. Той обясни също, че несъбраните до момента 1 млрд. лв. ще бъдат търсени допълнително по друг начин и с друга законодателна инициатива. Идеята е сега да заработи поне схемата оттук нататък.

Председателят на енергийната комисия разясни, че в предложението, което вчера са изпратили на ПП-ДБ и за което днес Кирил Петков каза, че е писано "на коляно“, фигурира седемдневният срок за отмяна на дерогацията. Но повтори заявеното вчера на съвместния брифинг с Делян Пеевски, че, ако рафинерията си оправи сметките с държавата, няма да настояват за отмяна на дерогацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
непоносима гадост преди 6 месеца
До АнонименГовори се, че А. Василев продължава да си държи офшорката. Спецов го върнаха нарочно. Сербезова е в конфликт с Хинков, перача на пари. Борисов е полуизпран. Всичко с тази Сглобка е сбъркано, гадно, нечовешко. Пеевски е новият месия! Не връща милиардите, а напротив - отваря устатата ки за още. Лъжецът Иванов е вече фактор. Гнома се активира. Сокола се завръща. Петков е безумец. Баща му е важен фактор. Трактора е мъртъв. Пепи Еврото изчезна. Съдебната реформа е напълно провалена.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асен Васлиев - доказан измамник, *** му Спецоф доказан ДДС мошенник, Асена Сербезова - главата на фарма-мафията в БГ, още нищо не сте видели и не знаете нищо!
45
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 месеца
От Лукойл заявиха, че са платили всички данъци, така, че Баце и Шиши ще чакат от умрял писмо.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
какво стана с пелетите и теца на георбачки ?!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По логиката на ГЕРБ, трябва тока от ВЕИ да е безплатен, защото суровината от който се произвежда е безплатна!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма проблем. Може да бъде направо заварена, от посолството! Не й трябва смазка или грес.
41
1
 
4
 
! Отговори
Спецов: преди 6 месеца
"Ние с кокорчо използваме лубрикант или кокосов вазелин за повече смазка за да не скърца... Напоследък обаче няма нужда,щото Беефффски и Буци са го минали с 200 и вече влиза лесно като у пещера!"
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добрев се развихри и сърцето на шефът на Лукойл не издържа. Отиде си клетия само на 66 г. Няма ли някой, който да спре хасковският екстремист?
39
6
 
1
 
! Отговори
РУСКАТА ХРАНИЛКА Е преди 6 месеца
ЗА РУСКИТЕ ПАРТИИ......... ПРО100СТО И ЛОГИЧНО....... АЙДЕ СЕГА ВИЖТЕ - КОИ СА БИЛИ В КОАЛИЦИЯ С НАЙ - РУСКАТА ПАРТИЯ БСП =БКП =ДС=КГБ........ САМО ГЕРБ И СДС НИКОГА НЕ СА БИЛИ В КОАЛИЦИЯ С БСП =БКП=ДС=КГБ.......
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Герб,ДПС са остарели за новото време.Наживяха се на гърба на държавата и както леките жени остарявайки стават най големите моралистки. А Делянчо си предава тежест, за да скрие,че е голям сапунен балон.Баста.
37
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ И ДПС преди 6 месеца
1.5 МИЛИАРДА ЗА НАРОДА ИЛИ САМО ЗА ПРОДАЖНИТЕ ПП, ДБ, БСП И ИТН? В ПЕТЪК ЩЕ ВИДИМ.
36
1
 
17
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 6 месеца
Делявчо, като не ти харесва това че ППДБ са на хранилка на руснаците, пускаш вот на недоверие на тема дерогация и ги махаш. Толкова е просто. БСП и Възраждане с удоволствие ще ви подкрепят. Мда ама после ГРОБ се разпада, Мутрю , ти и още един автобус хора ще посетите бай Ставри. Кофти, нали?!
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Я да каже тоя смотльо, колко данък печалба плати Лукойл по времето на 12 годишното им управление? Не знам за ПП, ама герб яко са били на хранилка
34
3
 
12
 
! Отговори
Мръсници преди 6 месеца
ОСТАВКА БЕ!!!!!!
33
1
 
16
 
! Отговори
Сава ясно , че преди 6 месеца
Разправията е за кокала ! Май Добривчето и Тиквата не са пуснати на софрата.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добрев , да ти кажа като по дърт .Държавата не преговаря , нейната роля е ако констатира нередност да даде предписание , и ако не бъде изпълнено следват актове .Уж там сте умни глави , айде по сериозно .
31
0
 
15
 
! Отговори
дидо преди 6 месеца
Баце му е писал сценария на това просто парче.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За два три дни откакто се вдигна темата , цената е една -две стотинки нагоре .БЕЗЦЕННО !
29
0
 
19
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
Театро, поредното театро, при това предизборно! Ама дали ще разтурят сглобката? Едва ли!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако хората са бедни , здравеопазването не е добро , образованието се ползва за вземане на книжка , пътишата са на дупки , няма социални програми , демографията е отрицателна има само една причина Управлението от 30 години не си върши работата .Тоест само политиците са виновни и никой друг .Дори не мога да си помисля ако ЛУКОЙЛ беше плащала данъци през всичките годи , ами ако златото оставаше тук ?