В петък започва Absolut Creative Space – първият фестивал за устойчиви и креативни решения у нас

Фестивалът ще бъде от 3 до 9 юни в pop-up студио, изградено за събитието на паркинга на хотел "Родина"
Спонсорирано съдържание | Обновена: 1 юни 2016 15:54 | 1 юни 2016 15:03, Екип на Dnes.bg
В петък започва Absolut Creative Space – първият фестивал за устойчиви и креативни решения у нас
Снимка: Absolut Creative Space

Този петък започва фестивалът Absolut Creative Space, посветен на устойчивата креативност. Специално за събитието в столицата пристига мобилна инсталация, създадена от рециклирани транспортни контейнери на Absolut и oборудвана като студио за създаване на идеи и провеждане на събития, лекции, работилници и партита. Тя ще бъде разположена на паркинга на хотел “Родина” от 3 до 9 юни и ще посрещне български и международни дизайнери и предприемачи, които изграждат и налагат нови устойчиви решения, пазят природата и създават повече стойност с иновативни решения за съвременния живот.

Темата на първия ден на фестивала – 3 юни, петък, е Digital Lifestyle. Главен акцент в програмата е лекция с въпроси и отговори на шведското студио за дизайн, музика и филм SNASK. Други събития в този ден са стартът на седемдневната демонстрация “7 стола за 7 дни” на българското интериорно студио Работилница Пункт, които ще събират и рециклират стари столове, 3D принтиране за професионалисти със Smart Fab Lab и панел от лекции на български зелени предприемачи в сферата на Digital Lifestyle.

Събота – 4 юни, е посветена на Futureproof Design. Главният участник тук е Alex Bec, oсновател и управляващ директор на базираната в Лондон медия It's Nice That – дигитална медия, която лансира постижения от света на рекламата, дизайна, илюстрацията, новите медии и фотографията. Алекс Бек ръководи и INT Works - творческата агенция, която сътрудничи с брандове като BBC, Nike, Unilever, ASOS, Urban Outfitters, COS и Selfridges. Веднага след неговата лекция ще може да се чуе на живо и Маrko Edfelt - CEO на Satumaa Family Business, председател на борда на PR агенцията Drama Queen и дизайн агенцията Passi&Ripatti. С повече от 20 години опит, Марко играе главна роля в изграждането на ключови проекти за Absolut Vodka, GEOX, Carlsberg, Electrolux, Kahlua, L’Oréal Nordic, Malibu.

Неделя – 5 юни, минава под темата Natural Saviness. За първи път у нас работата си ще представят Plastic Whale. Холандците имат шест дизайнерски лодки, направени от пластмаса, събирана от амстердамските канали. Тяхната цел е да изловят цялата пластмаса, която плава из света и да я превърнат в полезен продукт. От 19:30 ч. стартира лекция и пърформънс на Marije Vogelzang, която създава впечатляващ food design, като миксира земеделие, биология, човешката психология и здраве, науката и природата във всяко блюдо и преживяване с храната.

Друг акцент в програмата за събота и неделя е работилницата с Марина Драгомирова. Нейната работа е повлияна от националните български традиции, включващи дори тъкачески техники на стан. Марина работи със стъкло, керамика, осветителни тела, бижута и често разходките ѝ из антикварните магазини и битпазарите водят до претворяването на чаши и абажури в нови такива. От 16 до 19 и през двата почивни дни Halfbike ще направят демонстрация на своя необичаен и абсолютно уникален велосипед, за който създателите му твърдят, че събужда естествените инстинкти за движение и рефлекси по съвсем нов начин.

Понеделник, 6 юни, е посветен на темата Craft. От 18 ч. Monica Berg ще изнесе лекция за хранителните отпадъци и устойчивостта в храната и напитките. Веднага след нея застъпва Simone Caporale, който ще сподели какво е последното в света на коктейлите и какво е нужно, за да накараш клиента да се почувства като звезда. Екипът на столичния бар Sputnik ще се включи в Absolut Creative Spacе със семинар за отговорността към природата зад бара и Absolut коктейли.

Вторник – 7 юни, минава под знака на Nightlife. Специално присъствие в този ден взима Mirik Milan – кметът на нощния живот на световния лидер по темата - Амстердам. Милан смята, че „икономическият аспект на нощния живот води до по-високо качество на живот и повече иновативност във всеки град“. От 17:15 той ще направи дискусия с представители на Община София и Асоциация за развитие на София, директорът на Нощ – Пловдив, както и други активисти с идеи как нощния живот може да подобри икономиката и туризма в града.

Sustainable Fashion е темата, под която минава шестият ден на Absolut Creative Space. Програмата започва в 11 ч. с професора по приложни изкуства Димитър Делчев, който създава уникални бижута от боклуци и продължава в 14 ч. с работилница на Яна Дворецка – дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност Мода. През целия ден ще може да се види и специална инсталация на световния моден бранд H&M, добре познат с дейностите си по посока на устойчивото развитие. В рамките на събитието H&M ще се включи инсталация, представяща идеята за нов живот на старите дрехи. Креативната част е реализирана съвместно със студенти от специалност Мода и бизнес стратегии в НБУ, под ръководството на Николай Пачев, които съчетават представата за устойчивост с най-интересното от света на модата.

9 юни, четвъртък, е последният ден от фестивала Absolut Creative Space и е посветен изцяло на Technological Breakthrough. Партньор на деня е първото софийско coworking пространство betahaus | sofia, което ще организира ежеседмичната си betabreakfast от 9:30 ч. на тема Technological Breakthrough? Let's cowork it out! - първата coworking закуска или как споделените работни пространства влияят върху развиването на иновациите и технологиите; hardware meetup с питиета от 19:00 ч. и ще отпразнуват своя четвърти рожден ден с парти вечерта. В рамките на целия фестивал, betahaus | sofia ще направи и първия open air coworking space, придружен от betacafe.

Куратори на програмата са рекламната агенция DDB Sofia и Студио Комплект – Адриана Андреева и Бояна Гяурова, колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Работата на студиото, което отговаря за българската програма, е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна, архитектурата и изкуството чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо.

Всяка вечер от фестивалната програма ще завършва и с музика от интересни български селектори и специални авторски коктейли, създадени от локални продукти, следвайки принципите за устойчивост на Absolut. Специално за откриването на 3 юни, пристига и Louis La Roche. Английският DJ ще миксира хаус, фънк и 80s пост диско за голямото откриващо парти в зала 10 в НДК. След първото си EP за годината „1986“, La Roche издаде и първия си албум „1996“ вдъхновен от хаус, гаражен рок, хип хоп и аренби, който ще чуете на живо в петък.

Пълната програма на Absolut Creative Space, както и представяне на лекторите, има на сайта на събитието absolutcreativespace.bg заедно с информация за откриващото и закриващото парти. Билетите за фестивала ще са на цена от 10 до 15 лв. на ден или 30 лв. за достъп до цялата фестивална програма. Събитието е част от глобалните инициативи на бранда, свъразни с устойчиво развитие по целия свят. В рамките на програма The Absolut Company Sustainability, брандът се придържа към основните принципни за опазване на природата и намалява отпечатъка върху околната среда чрез производство, съсредоточено в един единствен източник. Това означава, че цялата производствена стратегия на компанията е съсредоточена на едно място – в родния град на  Absolut - Ahus, където се произвежда единствения по рода си уникален сорт зимна пшеница, използван в дестилирането на напитката.


Още по темата: Absolut Creative Space
Още от
Спонсорирано съдържание