Съживява ли се Съветският съюз?

Тайните служби командват всичко, твърди Станислав Шушкевич
Обновена: 14 юни 2014 21:24 | 14 юни 2014 21:24,
131
Съживява ли се Съветският съюз?
Снимка: Reuters

Станислав Шушкевич беше президентът на Беларус, който през 1991 г. събра президентите на Русия и Украйна, припомня "Гардиън". Тогава Съветският съюз беше погребан. Днес бившият първи на Беларус предупреждава, че има тенденции за възстановяването на СССР в бившите съветски републики, в това число и родния му Беларус.

Деспотичните лидери, съживяването на КГБ и политиката на Путин в Украйна силно напомнят за СССР по думите на Шушкевич. „Това, на което сме свидетели днес, е възстановяване на съветския ред“, заявява Шушкевич и подчертава, че това важи с особена сила за Беларус.

„Вижте какво се случва в Украйна. Същото беше и през 1990 г., когато Съветският съюз се опита да възстанови контрола си над балтийските републики. Всичко е пиеса на тайните служби. А Беларус с колективните стопанства е същият като СССР“, разказва той.

Шушкевич се изправи срещу Александър Лукашенко на изборите през 1994 г. Той твърди, че това са последните честни избори в Беларус. „Първата победа на Лукашенко беше честна“, казва той. „Той е популист и спечели с право. Всичко след тези избори беше дирижирано от тайните служби“, твърди бившият президент.

79-годишният Шушкевич е професор по физика. Той и днес оглавява политическо движение, но признава, че е безсмислено. „Имаме закон, който не позволява на партиите да функционират нормално. Днес КГБ контролира изборния процес. Няма избори, има преназначаване“, обяснява той.

Не само в Беларус са разбрали, че съветските практики умират трудно. Петте централноазиатски държави са направили оскъдни реформи в демократизацията си две десетилетия след обявяването на независимостта си. Три от тях - Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, все още се ръководят от партийни величия от епохата на комунизма. Азербайджан се управлява от семейна династия, а Туркменистан – от деспот, който пое управлението от друг деспот.

„Икономиката, за да тръгне, трябва да се либерализира. Но това не може да бъде разрешено, тъй като това ще е краят на Лукашенко. Така че аз съм доста песимистично настроен по отношение на демократичните перспективи“, заявява Шушкевич.

Единственият лъч надежда, който бившият президент посочва, са младите хора, които учат в чужбина и впоследствие се връщат в Беларус. Според него те се прибират у дома с различни политически идеи за това как може да изглежда държавата им. „Ако имаме млади, политически грамотни хора, ще може да се демократизираме“, казва той.

За Шушкевич съживяването на СССР е голямо разочарование на фона на опияняващите дни от 1991 г., когато заедно с Борис Елцин и Леонид Кравчук са погребали СССР. Впоследствие президентите на Русия и Украйна са обвинени в странични подбуди, но Шушкевич твърди, че той не е имал такива. „Ние свършихме своята работа. И колкото и да обясняват, че сме пили или че сме искали да спечелим пари от този договор, това е лъжа“, твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....кандидат американска марионетка.
99
0
 
0
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Четох статията и другаря е истински глупанар. Това което може да оправи тези държави е връщането им към православен центризъм - царска власт - власт на силата, но и на морала. Либерализацията = гробище това и ще стане със либерастичните страни. На кого и защо е нужно това мнозина ще разберат, но ще е доста късно. Лошото е че човекът е добър но не знае крайната посока на движение на либералната демокрация и крайната и съдба.
98
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 9 години
До 112ВСИЧКИ ЗЛИНИ ИДВАЛИ ОТ РУСИЯ. А ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ТУРЦИТЕ 500Г. НИ ГАЛИХА С ПЕРЦЕ.
97
14
 
5
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--97;Простотията ти си личи от драсканиците ти.Русия е 140 милиона и всяка година намалява с по 1 милион. Русия трябва да се разпадне,зада стане нормална държава.Това ще стане в близко бъдеще за ужас на русофилите.Всички злини които са сполетяли Б--я са дошли от русия и русофилите.В източна Русия живеят над 30 милиона китайци .Китай чака удобен момебт.Мястото на Русия е до САЩ. Само те могат да я опазят.Русия трябва да го осъзнае това.*** да си ходи.
96
2
 
6
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--96;Хората са казали ;Дай на простия власт и му гледай сеира.Тракториста Лукашенко е тамошния Сталин
95
6
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 9 години
До Анонимен--95;Повреме на Садам Хюсеин упрвляваха СУНИТИТЕ. Те са Иракските комунисти--терористи.Те искат пак власта но ще им преседне.Зад тия бунтове сигурно има намеса Русия.*** играе опасна игра,която ще му се затъкне на гърлото.
94
7
 
3
 
! Отговори
Русофоб преди 9 години
До Анонимен--94;кОГАТО Екатерина се омъжва за Петър Русия е 10 милиона кв.км.По време на СССР е 22.Как стана това? С войни.Само с Турция е водила 12.Най --колониалната империя с най --нисък стахдарт.Колкото по--далеч от Русия толкова по--добре.Русофилските ТРОЛЧЕТА да отиват да живеят там.Лек им път.
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР умря много отдавна. Сега приритва едното краче (явно от остатъчни нервни импулси), а те си помислиха, че се съживява.
92
4
 
1
 
! Отговори
ми преди 9 години
Нема такава държава, тя е доста измислена. Така, че Шушкевич да си трае.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DARZZAVATA sse kazva ZZARSTVO BALGARIA : predi 1944 E na PURVO MASSTO po IZNOSS na ZARNO v Sveta na chovek, NA PURVO MASSTO po IZNOSS na TUTUN v Sveta na chovek, Na PURVO MASSTO. po IZNOSS na GROZDE v Sveta - v ABSSOLUTNI KOLICHESSTVA, poveche OT VSSAKA edna Druga Strana v Sveta, za ROZOVO MASLO sustoto, Nai-MNOGO v Sveta, PLODOVE i ZELENCHUZZI ssusto-NEIZBROIMI KOLICHESSTVA... 25 Miliona OVZZE i 2 MILIONA EDAR rogat Dobitak... 4-5 Massto v EVROPA za ZZARSTVO BALGARIA po STANDART- Naravno ss BELGIA i HOLLANDIA... za mizernata republika Kakvo da kazem... NESSTO dobro... ili Po-dobre NISHTO...
90
1
 
25
 
! Отговори
111 преди 9 години
БЪЛГАРИНЪТ ТАКА И НЕ РАЗБРА, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ У НАС НЯМА. ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА ДА ИМА НАЦИОНАЛИЗЪМ, ЗАКОННОСТ И РЕД, КОИТО ВОДЯТ И ДО РАЗВИТИЕ И ОЗНАЧАВА ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА, А НЕ ОБРАТНОТО- СВОБОДИЯ, КОРУПЦИЯ,РАЗПАД НА НРАВИТЕ, БЕЗОГЛЕДНО КРАДЕНЕ И ТРАНСФОРМИРАНЕ НА КАПИТАЛ ОТ ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА, БИВШИ ВЕЛИЧИЯ ОТ БКП. ТО ЗАТОВА И ДЪРЖАВНОСТТА НИ Е РАЗПАДНАТА, А *** И *** ПОВСЕМЕСТНИ.
89
11
 
9
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Крайно време беше Атакива като този да отидат в затвораМоят дом е СССР
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pametnika na republikansskata OKUPAZZIONNA armia TRABVA da Bude PRERABOTEN, IZLISHNITE figuri DA BUDAT PREMAHNATI i na VARHA DA Bude Posstavena FIGURATA na ZZARZ BORISZ III - koiito E ISTINSKIA POBEDITEL ot II - ta SSvetovna Voiina, OTROVEN KOVARNO ot SStalin i ot republikanzzite - KOMINTERNOVZZI, za Da Mogat Po - kussno DA OKUPIRAT ZZARSTVO BALGARIA i DA GO Prevurnat V NEZAKONNA republika na ZLOTO ss TEROR i NASSILIE nad BALGARSSKIA NAROD... Tia TRABVA DA BUDE PREMAHNATA - Tia E Prichinila PULNA NAZZIONALNA KATASSTROFFA na BALGARIA...
87
1
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Само едно социално и икономически узряло общество може да оцени значението на тези за теб безсмислени думи. Българското не е такова. И заради това изживяваме и посткомунизъм в момента. Но за огромна жалост българинът не прави крачка напред, а продължава да разсъждава като теб и да се превръща в ориенталски номад без чувство за държавност и принадлежност. Тези, които са по-оправни и интелигентни отдавна осъзнаха този факт и напуснаха България, което пък я обрича на още по-бързо падение.
86
6
 
9
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Нещо в много западен стил е изказването на Шушкевич. Демокрация, либерализация и още един куп безсмислени думи. За какво се оплаква, той какво може да промени ако е на власт. В момента, говори против прекия си политически опонент от който е загубил президентските избори. Запада да спре вече да гледа на Изток, да не погледне и Изтока на Запад.
85
22
 
6
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До номер 98Напълно си прав! Според мен, някой ден Русия ще се разпадне до Московското княжество, каквато е била преди векове.Русия сега се разпада така както се разпадна бивша Югославия.Но Сърбия все пак е била голямо княжество през средните векове, докато Русия е била само град-държавица - Москва. Не случайно преди освобождението от Османската империя в България хората са говорели за "московците", а не за руснаците.
84
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възраждането на СССР е най-прекия път към разпада му. Всичките им позиции, бази, граници - всичко гори. Обръча се затяга и руснаците са в безизходица. След не повече от 20-30г половината територия ще е вече собственост на Китай, другата част ще е разкъсвана от тероризъм и сепаратизъм подобно на Чечня, Ингушетия и Осетия. Руското население се излямизира с бърз темп, което допълнително създава предпоставки за избухване на конфликт. Това е естествения ход на нещата.
83
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно от многото либерални ***, които вилняха в цялата Източна Европа и Русия! Резултатът го виждаме - повсеместна деиндустриализация и катастрофа! *** безродни и продажни, това е либералната прослойка!
82
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Шушкевич е като нашия Желю, пълен профан, добре че е Лукашенко, ако се поинтересувате малко от живота в Беларус, ще видите че "диктата" на Лукашенко е само продукт на западната преса, белорусите живеят в пъти по-добре от нас. На редът и чистотата в държавата може да завиди даже и германия(бил съм доста и скоро и на двете места). Лукашенко е като нашия бай Тошо , целува се с Путин за евтин газ и оръжия, а в същото време държавата се развива по западен тертип! А Шушкевич е абсолютен предател !
81
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарници, всичко е американска пропаганда! Защо изведнаж възникна ситуация в Ирак?Малко мозък трбва да има.Върхушката на САЩ е агресивната дивата, безцеремонна и брутална *** на света!Вие не знаете ли, че всеки има инстинкт за самосъхранение.Запитай се, неразумний юроде, какви ги държат американц;ците на хиляди километри от себе си?ММММММ?Ако вие сте разтворили бузи и крака, това не е поведението на хората, които имат достойнство!Агресията нищо не може да я оправдае, ***!