Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!

Случка с един "мил" шофьор на столичен автобус с номер 84
Обновена: 23 апр 2015 21:17 | 23 апр 2015 13:05, Екип на Dnes.bg
131
Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!
Злополучният автобус. Снимка: Dnes.bg

Читатели на Dnes.bg ни сигнализираха за интересна случка в столичния градски транспорт.
Вчера, към 17:05 Ина и Калина се качват в автобус №84 от спирката на ресторант "Александрия".

"Бях си приготвила точно едно левче за билет, но не беше цяло, а по 10 и 20 ст. Другите ми пари бяха 5 лева и реших, че ще е по-удачно да дам стотинките. Оказа се, че не бях права. След като подадох парите на шофьора, той без да ме погледне ми ги бутна обратно в ръцете и ми се развика, че нямал време да се занимава с мен и нямало да брои такива дребни пари. Зашеметена от грубия тон и все още неразбираща къде е проблемът, му отговорих, че все пак това са си пари и не са чак толкова дребни. С още по-груб тон шофьорът ми се сопна, че приема само цели левчета, максимум 2 лева. Попитах го къде го пише това автобусно правило, но той не намери за нужно да ми отговори", разказва ни Ина.

Момичето започнало да си рови в портмонето, за да задоволи исканията на шофьора, но намира само банкнотата от 5 лева.

"Устройва ли ви?, попитах аз, а той троснато ми дръпна парите и ми даде билет. Само не разбрах каква бе сложността с преброяването на стотинките, при положение, че имаше задръстване и всъщност автобусът не се движеше изобщо по време на нашия разговор", недоумява Ина.

Интересното пътуване на момичетата обаче едва сега започвало. Шофьорът, който явно не бил на кеф, разнасял пътниците като "чувал с картофи". Той правил толкова резки маневри, че едва не повалил на няколко пъти правостоящите в претъпканото возило. По-късно решил, че на пътниците явно им е нужен свеж въздух и отворил вратите в движение. Шофирал така до следващата спирка.

Фиаско в градския транспорт: Дребни пари ли? А, не!

Фиаското обаче не спряло дотук. Автобусът предприел неправилно изпреварване при непрекъсната линия на две каруци. Маневрите стреснали не само пътниците в злополучния автобус, но и шофьорите на леките автомобили, дръзнали да пътуват в лентата, в която се осъществявало изпреварването.

За да покаже още повече, че нещо му е криво, безцеремонно не спрял на две от спирките по линията си и нагло подминал недоумяващите чакащи на тях. За щастие нямало слизащи пътници на двете "ненужни" спирки и може би затова водачът не намерил за необходимо да качва повече "натрапници" в автобуса си. Имало дори граждани, които потичали малко зад рейса, очакващи той все пак да спре, но уви.

Двете момичета стигнали здрави до крайната точка на своето пътуване – Орлов мост, но сравняват изживяването с ранния период на маршрутките в София.

"Този автобус пътува до летището и в него пътуват чужденци. Това ли искаме да е първото им впечатление от държавата ни", питат те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
1
 
! Отговори
Аз съм си преди 8 години
До Подавайте оплакванеДа бе, обръщат внимание, ама друг път. На два пъти им писах, и то не заради дребни проблеми. Редовно минават трамвайте на кръстовището до нас на червен за тях(респективно зелен за пешеходците) светофар. Дори и отговор не получиш. Третият път се свързах директно със шефа на релсов транспорт- да ще вземем отношение, бля, бля, пуснете ми мейл и ще отговоря. Е още го чакам този пуст мейл 7 месец, а ватманите продължават да минават. Така, че това е глас в пустиня, като всичко.
105
2
 
11
 
! Отговори
ggg преди 8 години
Аз живея в Канада, и когато се качиш в автобуса шоьора задължително ти казва здравей, когато слизаш ти пожелава приятен ден (без значение дали има лични проблеми или не).Същото е и отношението на пътниците към него.Ако стане така ,че нямаш пари за билет или ти е изтекло времето на този който имаш ,той на 90% ще те пусне да пътуваш с разбиране.Манталитет е това, и точно това ще ни изяде главата в малката държавица.
104
3
 
0
 
! Отговори
6 преди 8 години
До 55Не съм съгласна
103
3
 
0
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
КОГАТО КУПУВАШ БИЛЕТ ОТ АВТОМАТ НА СПИРКАТА(НЕ НА ВСЯКА ИМА ТАКИВА) В АВСТРИЯ БИЛЕТЪТ Е ПО- ЕВТИН,НО СИ ДЛЪЖЕН ДА ГО ПЕРФОРИРАШ В АВТОБУСА(Т.Е.ПИШЕ ДАТАТА И ЧАСА)
102
3
 
1
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
ТОВА С КОНДУКТОРИТЕ НЕ СТАВА ЗА СОФИЯ,А И Е МНОГО ДОПОТОПНО...ПРИ ДНЕШНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ...В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ ВСЕКИ ШОФЙОР ПРОДАВА БИЛЕТИ.НА СПИРКАТА ПЪРВО СЛИЗАТ,ЗАТВАРЯТ СЕ ВСИЧКИ ВРАТИ И САМО ПРЕЗ ПЪРВАТА ДО ВОДАЧА СЕ КАЧВАТ.ПЪТНИЦИТЕ ИЛИ СИ ПОКАЗВАТ КАРТИТЕ ИЛИ СИ ЗАКУПУВАТ БИЛЕТ.АВТОБУСЪТ ТРЪГВА КОГАТО ВОДАЧЪТ Е СВЪРШИЛ.ДО НЕГО ИМА КАТО МАЛЪК КОМПЮТЪР,КАЗВА ТИ ЦЕНАТА,ТИ ДАВАШ ПАРИТЕ И МАШИНАТА ВАДИ БИЛЕТА И ИЗСИПВА АВТОМАТИЧНО РЕСТОТО ТИ.ВОДАЧЪТ САМО БРОИ ДАДЕНИТЕ ПАРИ.КОГАТО КУПУВАШ БИЛЕТ
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Белла Като ти харесва заплатата в градския транспорт защо не станеш един ватман или автобусен шофьор , отстрани ви е много лесно , интересно ми е какво работите вие
100
4
 
11
 
! Отговори
Peter преди 8 години
Нямам думи. В Бургас кондукторите вземат всякакви пари. И 10 лв и 20 развалят.. никога някой от тях не правил проблем за вида на парите
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо изтрихте продължението на "Ще дочакаме ли"?В него описвах, как някакво "йекащо" и "мьекащо" момиче отказа да ми продаде билет за градския транспорт, защото част от стотинките, които дадох, били жълти. Те - в официален павилион на Градския транспорт", работели само с бели монети според това момиче.Питах се, на какво основание то иззе функциите на БНБ - да обявява кои платежни средства са недействителни?!
98
6
 
14
 
! Отговори
Белла преди 8 години
За всички, които твърдят, че шофьорите на СКГТ взимат ниски заплати- имам достъп до информация и мога да кажа, че заплатите започват от 800 лв нагоре, средно над 1000 лв., което не е никак малко. Др. ? Е дали си заслужават тези заплати с арогантното си поведение и без никакви обноски.
97
4
 
10
 
! Отговори
Черньо преди 8 години
Съгласен съм с Белла.И на мен ми се е случвало. Подавам 50+(4х10)+(2х5) и шофера ми вика троснато "Да спирам ли да ги броя и да те свалям от рейса ако не са точно?!"Викам спирай бе! Ама ако са точно да ти строша ли зурлата?!И да видиш как настъпва неловко мълчание в автобуса и замирисва на лай*а откъм гащите на шофера...
96
2
 
13
 
! Отговори
Белла преди 8 години
На мен също са ми правили проблем - дадох 2 по 5 ст. Шофьора като се разкрещя и почна да ме обижда, първо почна с това, че тяхната счетоводителка не искала да ги отчита. Пълен ***.Също така жената на свещите в църквата Св. Седмочисленици ми е правила забележка, че и давам дребни.Понеже всички се оплакват, че са бедни, защо искат от нас едри пари, каквито имам това и давам, пари са все пак, някои хора събират хартия която струва стотинки килограма. Няма срамна работа!
95
2
 
5
 
! Отговори
Ще дочакаме ли, преди 8 години
когато има подобни сигнали, да се публикува номерът на автобуса и името на водача?!Софийският градски транспорт понякога наистина дава възможност на калпави хора не само да заработват заплати, но и да избиват комплекси и да вършат простотии колкото щеш!Преди около 15 г. направих опит да си купя билетче от павилиона за такива билети, който се намира на спирката при Нотариата - на няколко крачки от паметника на патриарх Евтимий. Дадох точно пари, но част от тях бяха в монети от жълти стотинки.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен(103) Не бъркай баби и жаби! Ако в някоя банка имат такова правило то това си е техен проблем.В случая подобно правило няма в наредбите на СКГТ и следователно шофьора е длъжен да продава билет и срещу стотинки а не само за монети от един лев.Но никой не се пита защо в трамваите и тролеите има автомати за билети които приемат и стотинки а в автобусите няма. И както вече написах щом човек си плаща за билет има право на качествена услуга.Да не забравим че ГТ се финансира и чрез данъците
93
5
 
4
 
! Отговори
ГЕБЕРЕГЕР преди 8 години
До гост: АХАААААА! Е ЩОМ Е ГЕБЕРЕГЕР МОЖЕ!
92
4
 
17
 
! Отговори
Пътуващ преди 8 години
А контрольорите дето налитат на бой на жени и деца? За тях една статийка и някоя преписка по полицейскит не заслужават ли?
91
3
 
36
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Най ме радва края.Пътували и чужденци и не трябвало да се излагаме.Значи ако няма чужденци може??? Във всяка професия има хора които не трябва да я вършат и така излагат съвестните си колеги.И спрете с тия чужденци те са по лоши от нас казвам го от опит.Качете се в международен автобус и вижте чужденците каква мръсотия оставят след себе си.В тоалетните ходят боси после слагат крака по седалките.Спят на пода ядът и плюят по пода.Ние сме по добри от тези " чужденци"
90
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре спорите. Но на някой случвало ли се е да ходи в банка? Ако внесете повече от 5 монети имате такса от 5 лева. Защо не спорите за това?
89
5
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Да му платят заплатата в стотинки по 10 и 20 и ако иска да ги вземе този шофьор.
88
5
 
19
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Явно шофьорът отдаван не е смазвал каваля...
87
14
 
14
 
! Отговори
Вероника преди 8 години
Толкова ли е трудно в тая наша столица да стане като в Бургас? Във всеки автобус има контрольор, шофьора не се занимава с продажба на билети. По-ефективно е така, а и събираемостта е по-голяма.