Когато англичани и французи си поделиха Османската империя

Пактът Сайкс-Пико – коренът на злото в арабския свят
15 май 2017 21:30, Елка Василева
152
Когато англичани и французи си поделиха Османската империя
Снимка: Дойче веле

Преди 101 години англичаните и французите си поделят голяма част от Османската империя - без да дадат думата на хората, които живеят в този регион. Раните, нанесени от тайното споразумение "Сайкс-Пико", кървят и до днес, пише Дойче веле.

През май 1916 година британският дипломат Марк Сайкс и френският му колега Франсоа Жорж-Пико сключват едно тайно споразумение, останало в историята като "Пакта Сайкс-Пико". Но дали наистина този пакт е бил заговор на европейците срещу арабите, както твърди пропагандата на ИД? Мнозина араби са убедени, че е точно така.

Германско-сирийският политолог Басам Тиби си спомня, че още на млади години интензивно се е занимавал с Пакта: „В рамките на целия гимназиален курс темата за Пакта Сайкс-Пико и раните, нанесени от него, беше централна в часовете по история. От тези рани страдат не само сирийците, но и всички останали араби”, казва политологът.

Пактът Сайкс-Пико - коренът на злото в арабския свят

С тайната договореност между Сайкс и Пико англичаните и французите си поделят голяма част от Османската империя още преди окончателно да са постигнали победа в Първата световна война - поделят си я, без да дадат думата на хората, които живеят в този регион.

Французите получават териториите, простиращи се от днешния турски югоизток, през Северен Ирак и Сирия, та чак до Ливан. За британците остават земите в Южен и Централен Ирак. Останалата част от територията - днес там се намират Сирия и Йордания, Западен Ирак и североизточната част от Арабския полуостров - по замисъл трябва да се влее в едно ново арабско кралство под британско-френско попечителство.

В цялата история нелицеприятна роля играят и германците, които чрез демарш в Близкия изток искат да отслабят враговете си в Първата световна война. В тази война Германия е съюзник на Османската империя. С помощта на истанбулския халиф, който е висшата религиозна инстанция за мюсюлманите-сунити, германците призовават всички араби на Свещена война (джихад) срещу британците. В отговор британците сключват съюз с Хусейн бен Али, който е „пазител” на светите места Мека и Медина в днешна Саудитска Арабия и в тази си функция е вторият по важност религиозен авторитет след халифа.

През октомври 1915 година главният британски комисар на Египет Хенри МакМахън отправя примамливо предложение към Хусейн бен Али - ако арабите подкрепят британците, в отплата Бен Али ще получи възможността да си направи собствено арабско царство: „Великобритания е готова да признае и да спазва независимостта на арабите в рамките на предложените от Бен Али граници”.

Сделката е сключена. Начело на арабите застава синът на Бен Али, Файсал бен Хусейн. Заедно с британския агент Томас Едуард Лорънс, известен още като „Лорънс Арабски”, Файсал бен Хусейн наистина успява да изтласка османците.

След края на Първата световна война „новият ред” в региона се обсъжда на Парижката мирна конференция. Файсал настойчиво се застъпва за правата на арабите. „Вярвам, че великите сили ще поставят благополучието на арабското население над своите тесни материални интереси”, казва той.

"Зад арабска фасада"

Файсал обаче греши. Франция и Великобритания не се отказват от тайното разделение на териториите, уговорено между Сайкс и Пико. Те допускат създаването на арабски държави, но единствено при условие, че могат да ги контролират.

Както съвсем ясно го казва тогавашният британски външен министър лорд Джордж Кързън, британските интереси просто трябва да бъдат скрити зад една „арабска фасада”. Според него новите държави трябва „да се управляват и администрират под британско ръководство, да се контролират от истински мохамеданин и, по възможност, от арабски екип”.

Парижката мирна конференция взима решения със сериозни последици: тъкмо тя създава държавите Сирия и Ирак. С мандат от Обществото на народите през 1922 година е потвърдено раждането и на трета държава - Ливан. Пак с мандат на Обществото на народите през същата 1922 година е решено да се изгради „национално отечество за еврейския народ” - именно това е зародишът на бъдещ Израел.

„Уверявам ви, че ние, арабите, не изпитваме никаква етническа или религиозна враждебност към евреите, каквато за съжаление е разпространена на много други места по света”, заявява Файсал в Париж. Но в сблъсъка с една доста сложна действителност тези добри намерения скоро се провалят.

Само година по-късно Великобритания откъсва Транс-Йордания от Палестина и така поставя основите на днешното кралство Йордания. А още в края на 19 век британците са взели под своя закрила малкото емирство Кувейт, което след Първата световна война обявяват за независима държава.

История с лош край

В крайна сметка този „нов ред” в Близкия изток се оказва хранителна среда за многобройни войни и конфликти, които продължават до ден-днешен. Ето само част от тях: напреженията между палестинци и израелци, които понякога стигат до война; ливанската гражданска война от 1975-1990; войната в Персийския залив, след като през август 1990 година Саддам Хюсеин окупира Кувейт; военните сблъсъци в кюрдските региони на Турция, в Ирак и по-късно в Сирия; и накрая - фаталната инвазия на САЩ през 2003 година.

Поредицата от грешки в хода на тази операция и след нея създаде в крайна сметка най-опасното - религиозен военен фронт, който пък доведе до възникването на „Ислямска държава”. Малко по-късно ИД се намеси и в гражданската война в Сирия.

В обобщение: всички тези трагедии не бива изцяло да се приписват на „новия ред”, възникнал преди век. Тогава обаче бяха положени основите на една сбъркана регионална конструкция, която и до днес подхранва напреженията и войните в Близкия изток.


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
0
 
! Отговори
хохо преди 2 години
КАкто винаги английските лицемери гледайки си собствените си материални интереси, забъркват поредната каша, само че този път се забъркаха сами с тоя Брекзит и дано така да стане...Това са мръсни и долни лицемери..Да не забравяме какво направи гадното *** Чърчил на България.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние в България ,каква вина имаме за грешките на англиманите и французите,та трябва сега да приемаме тяхните бивши поданици?
93
4
 
9
 
! Отговори
Да живеее СУЛТАНА преди 3 години
Благодарение на Франция,Англия и третополовия съюз България ще престане да съществува ката държава....и то благодарение на етническите българи-национални предатели....Балканите ще влезнат пак към майката ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ и поне народа няма да живеее бедно и мизерно както сега...и мекеретата на прехода ще ги видим обесени на жълтите павета....
92
9
 
5
 
! Отговори
Да живеее СУЛТАНА преди 3 години
След 2023 година ще си възвърнем откраднатите ни земи от варварите и хуните.....да живееее Великата ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ на Великия СУЛТАН
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че от това което става в близкия изток ще се възроди османската империя, но в друго име.
90
22
 
11
 
! Отговори
Национален Легион преди 3 години
Гена и ума на белия човек е най-възвишен от всички други НЕбели народи, и ще кажа защо!
1-во Белия човек владее целият свят.
2-во в исторически план, представяте ли си ако не бяха британците и испанците натикали индианците там където им е мястото, сега в Америка щеше да е по-зле и от арабския свят и анадола, щеше да има глад и мизерия....
3. Австралия в момента е един от най-красивите континенти, благодарение на белия човек!!!
89
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още едно доказателство за ума на белия човек. Добре, че англичаните и французите си поделиха османската империя. Поне са отървали хората по тия земи....------- otirvaha se i vipreki ce minaha 100 g. oste se otirvavat ( daje dnes milioni gi ubivat )
88
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако изведнъж им махнат оглавника, те просто ще се изколят, както в случая на Саддам с Кувейт или гражданските войни в Либия и Сирия--- e sled tolkova napini edvam si uspyal da dades 2-3 primera i te gresni i tiya voyni gi predizvikaha tvoite po razviti dirjavi a ako iskas az da ti izbroyavam kak tiya tvoite po razviti dirjavi ( zapada) se kolyat po mejdu si i ostanalata cast ot sveta ste ti izbroyavam primeri do sutrinta
87
20
 
6
 
! Отговори
Национален Легион преди 3 години
Още едно доказателство за ума на белия човек. Добре, че англичаните и французите си поделиха османската империя. Поне са отървали хората по тия земи....
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Герчо с тамбурата ма нищо не ти се разбира бе момче.
Я го напиши пак и този път внимавай.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руснаците са виновни!!!!!!!!!!!!!!
ха ха
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121

А ми доста е голяма да вземеш да ме ориентираш в коя точно част да гледам, или и ти си мислиш , че си чул нещо и бързаш да кажеш.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120: "Къде прочете за руснаците?"

За справка: виж Историята
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Историк

Къде прочете за руснаците?
Или просто така трябва да ги бутаме във всичко
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След време ще пишат - Когато китайци, араби и европейци си поделиха империята на злото.
80
1
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 3 години
Наивни са твоите плещеници,колко този Пакт няма значение за бъдещето на Близкия изток.Къде отиде у Германия,Хитлер,това е друга тема!Разбирам че се опитваш да оневиниш Запада за поредната сторена от тях несправедливост в името на техните интереси,но наказанията над Германия нямат общо с Сайкс-Пико,който касае конкретно Близкия изток!Арабите него гледат,не ги интересува какво е станало с Германия!
79
18
 
6
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Правилно: Когато англичани и французи И РУСНАЦИ си поделиха Османската империя
78
6
 
37
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 3 години
Държави, които са ограбвали, убивали и извършваили зверства...
Държави, които са колонизирали, правили кръстоносни походи, инвазии, робовладелстване, заради които избухват две световни войни, ДНЕС ни учат на демокрация!
И какво , да не би да сме равни в ЕС? Да не би да ни се зачита мнението, да не би да пътуваме без визи в САЩ, които до преди 40 години не са имали Н*грите за хора...
Всичко е плод на западната алчност...
77
6
 
22
 
! Отговори
Мехмед преди 3 години
Ето вече сами почнаха да си признават.че в основата са те на всичките злини , но няма да им се размине толкова лесно ,причиниха много сълзи плач какво ли не . И днес продължават да правят злини с подкрепата на , ПКК ФЕТО И ДР каквото искат това да правят ще губят този път НЯМА КАК!!
76
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потресен съм!Как така този път не е виновна Русия?Ще добавя и още нещо.И ние тука преди в гимназиалния курс изучавахме жестокостта на Берлинския конгрес спрямо България и последиците от него за Балканите в следващите 100 години и досега.Той разпокъса Санстефанска България,и заложи всички предпоставки за войни на Балканите в следващия период.Пак дело на Англия,Франция,Германия.Същото е.Същите държави гледаха безстрастно и кланетата на турците над арменци през 1916.Само Русия им помага тогава