Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"

Същия модел американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан
10 юли 2017 22:06, Елка Василева
232
Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"
Снимка: Reuters

Да победиш врага чрез приятелски войски: завладяването на Мосул е опосредствана победа за САЩ, които се надяват, че ще успеят да постигнат такава и другаде, по-специално в Афганистан.

Когато президентът Барак Обама решава в средата на 2014 г. да води военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак, той налага на Пентагона един прост принцип: американската армия не трябва да участва в боеве по суша ("без ботуши на земята").

Американската авиация оказва подкрепа на иракските сили, а военни съветници и инструктори ги оборудват и им помагат на терен.

Иракските сили, и само те, обаче са тези, които трябва да освободят завзетите от джихадистите територии.

Близо три години по-късно падането на втория по големина град в Ирак доказва валидността на тази стратегия, пише Франс прес.

Протежетата на американската армия успяха да завладеят голям град с население два милиона души след сложни и кръвополитни боеве в градска среда.

А въпреки че техните загуби са тежки, тези на американската армия са минимални: 11 убити в бойни действия от 2014 г. в Ирак - далеч по-малко от понесените в същата тази страна загуби през предишното десетилетие, които възлизат на над 3500 жертви.

"Мосул е крайното постижение в процеса на изграждане на боеспособна армия, полиция и антитерористични сили, които подсилвате само с неколкостотин съветници и въздушна подкрепа", посочва майор Джон Спенсър, преподавател във военната академия Уест Пойнт.

"Ще виждаме често този модел на опосредствана война" занапред, предрича той.

За постигането на този резултат САЩ и съюзниците им предприеха гигантско усилие по обучаване на иракските сили - армия, полиция, кюрдски милиции, племенни сили - и за три години над 100 000 души преминаха през тази подготовка.

Те обаче бяха и принудени да се включат повече от предвиденото в бойните действия, което наруши принципа "никакви войници на терен".

Военните съветници, които отначало стояха по щабовете, вече придружават иракчаните в близост до фронтовата линия, поемайки повече рискове.

Артилерията на морската пехота бе изпратена като подкрепление през март 2016 г. Щурмови хеликоптери "Апачи" също се включват в подкрепа на иракските войски. Американски специални части понякога водят сухопътни настъпления срещу лидери на "Ислямска държава".

В момента в Ирак са разположени общо над 5000 американски военни.

Този модел на опосредствана война е същият, който американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан от края на бойната си мисия в страната през декември 2014 г.

Силите на НАТО - наброяващи 13 300 войници, половината от които американски - обучават и съветват афганистанската армия срещу талибаните, без да участват пряко в боевете.

Но както в Ирак, американците и съюзниците им започват да осъзнават, че ще трябва да увеличат помощта си, за да не губят възпитаниците им терен.

Затова те подготвят увеличаване на човешкия състав и на средствата си, което би трябвало да бъде обявено до края на лятото.

Във всеки случай в Ирак облогът за възстановяване на една надеждна национална армия, която може самостоятелно да отбранява страната, напредва добре.

"Смятам, че иракските сили са напълно способни да отбраняват Мосул и Ирак. Те научиха много неща, направиха много промени въз основа на научените през последните две години уроци", казва Спенсър.

Иракската армия е един "все още малко крехък" инструмент, но тя показа в Мосул, че "разполага с кадърни военни части", подкрепя го европейски военен.

Знак за нарастващото значение на опосредстваните войни е, че американските сухопътни сили създадоха шест военни части, специализирани в съветване на приятелски войски, стъпвайки на територия, която доскоро бе запазена за специалните части.

Първото такова звено с численост 529 души бе формирано през май във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Борбата срещу ИД и другите екстремистки групировки "ще е дълга борба", обясни неотдавна министърът на отбраната Джим Матис.

САЩ ще водят тази борба "заедно със и чрез други страни. Ще правим това чрез развиване на способностите им, за да поемат те голяма част от бойните действия", подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми как се печели война без сухопътни войски - много просто с цената на неизвестно количество цивилни жертви. РТ се скъса да пуска репортажи за погрома в Мосул, но тая част от статистиката не е интересна за родните медии. Които служат като прес-служба на американското правителство. Самите техни говорители признаха, че има много жертви, които сами си били виновни щом са били там
125
3
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Страхотни са. 6 месеца им трябваха за един Мосул
124
5
 
8
 
! Отговори
гост преди 6 години
До cazzo duro не знам за руските тролчета на за вас *** със сигурност отивате на пиацата да се таковате че гладни ще бъдете щом и ИЗРАЕЛ гони шорош и креатурата му ако си умен което не е видно то умен предател няма ще разбереш че вятъра духа към увисване по стълбовете и вятъра кротко ще ве полюшва нали знаеш употребяваните кърпички къде отиват а тия мантри кой не е със отровно общество е руски *** никой вече не ви бричи със тия изтъркани мантрий
123
9
 
13
 
! Отговори
поп преди 6 години
САЩ?! Че какво са направили тия смешници въобще? Всъщност - сетих се - създадоха Ислямска държава преди 4 години..
122
14
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Победата над ИД е основно победа на САЩ и съюзниците им - ирак, Свободната сирийска армия и кюрдите. Руснацитеносновно воюваха със ССА, тоест помагаха на ИД.
121
2
 
0
 
! Отговори
bravo kak stava? преди 6 години
1. Polzvash bombi s obednen oran i posle drugite armii da minat ot tam da se precakat i im dava motirala carevi4ka da se varge s botushite.2. Vie reshete kade e ravenstvoto v ofanzivata.
120
0
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Погледнато от позицията на Турция пък, интересното е, че САЩ подкрепят кюрдски въоръжени сили, които са заплаха за териториалната цялост на Турция, а САЩ и Турция са стълбове на НАТО...мхм...
119
1
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Във целят този гамбит, понеже стана имиджово неприятно да се подкрепят терористи, като тези от ал кайда, и да се представят за демократи срещу лошия Асад, САЩ решиха последно да заложат на кюрдската карта. Това обаче извади от омертата един от съюзниците на САЩ, а именно Турция, която дотогава изигра ключова роля в цветните революции и основно в разсипията на Сирия. Парадокс е, а може би не дотам, че Турската армия бомбардира редовно и заплашва да унищожи кюрдските формирования, които САЩ подкре
118
1
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Не бива да се забравя, че иракската армия, а още повече народните отряди за борба с ИД, са в много голяма степен шиити. Те няма как да са приятели на САЩ, защото организации като ИДИЛ са широко подкрепяни от приятелите на САЩ - сунитските уахабитски монархии от Персийския залив - Саудитска арабия, Катар, Кувейт, ОАЕ, Бахрейн...
117
1
 
15
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Докато ИДИЛ ците коляха, изнасилваха, продаваха хора в робство, Обама-та се бореше с тях със заклеймяващи декларации, ...и това е така, защото разрастването на ИДИЛ ги устройваше! Когато руснаците се намесиха на страната на законното сирийско правителство в борбата му с ИД и другите американски проксита, тогава иракското правителство също направи ясни сигнали, че желае подкрепата на Москва за справяне с чумата ИДИЛ...е именно от тогава датира по-сериозната ангажираност на САЩ в подкрепа на Багда
116
1
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Асад нямаше да се справи с войната на няколко фронта, а именно идващите основно от изток ИД, нахлуващите откъм север от Турция - Ал Кайда, Свободна сирийска армия, ислямистка туркестанска партия и каква ли не друга ислямистка гмеж, а от юг откъм Йордания и Израел пак същите главорези. Вероятно щеше да спаси Дамаск и големите градове в централната част на Западна Сирия. Иракската армия също бе попиляна от ИД. Но на САЩ им пукаше на шлифера, казваха, че битката с ИД ще е дълга, ....
115
6
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Изключителен цинизъм е да се говори, че освобождаването на Мосул е победа на САЩ! Първо, това превземане е свързано с хиляди жертви сред цивилните.Второ, въобще не бих казал, че войските освободили Мосул от ИД са приятелски настроени към САЩ! ИД е американски проект, който трябваше да бъде канализиран да свали президента на Сирия Асад. Този Франкенщайн обаче излезе извън контрол и освен Сирия, отнесе и половин Ирак. Без намесата на Русия определено Сирия щеше да бъде завладяна от ИД...
114
8
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До БобиЕххххххххххх Боби, Боби........Ша та мисля да знаш. Скоро е ви дръпнат шалтера на тролчетата руски. А глада е по-силен и от тока! Ще трябва да се *** на околовръстното.
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA POBEDIHA GERMANIA I OSVOBODIHA EVROPA OT GERMANSKO ROBSTVO,TA NYAMA DA POBEDYAT IDIL.POBEDIHA YAPONIA,A SEGA E RED NA KOREA I RUSIA.
112
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 123Еххх научи историята1. Да въпросните страни са с Соц модел диктатура но те са СВЕТСКИ диктатори - потискат радикалите на всички религии.2. Ирак втория път беше нападнат от САЩ и сие без решение на ООН с цел търсене на Химическо оръжие - До сега не е намерено а станата е в Руини с милиони загинали3. ЦРУ е заложило/финансирало Муджахедите в Афганистан от които се пръкват всички след тях още 60 години на миналия век. СССР влиза формално за да спре Лудия Амин извършващ ГЕНОЦИД
111
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 122Неверниконапиши в гугъл: реактивен трактор кузнецовслед това отиди на изображения и първата картинка е на въпросния прословут трактор.
110
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави където се водят войни е заложен съветския модел, тези страни бяха управлявани от социалистически правителства, близки на СССР.Ирак, Иран, Сирия, Либия, Египет, Афганистан - Москва наливаше ммого пари навремето, затова и бяха приятели.Сега няма пари и всичко се разпада.САЩ едва сега се намесиха.Забравихте ли защо бе ударен Ирак - защото Саддам нападна Кувейт!СССР води 10 г война в Афганистан за да запази комунистическия им лидер на власт.
109
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете го Боби...Той е нелечимо облъчен и болен от Путинов синдром.Нищо не знае, търси инфо в руски сайтове и се прави на знаещ.Боби, я им разкажи за реактивния трактор на борда на Кузнецов ;)
108
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До трола 119Троле, Мъжът на най-добрата приятелка на скъпата беше Пилот на Български Су-25, като е воювал в Мали и него за всичко за Авиацията мога и го питам. Охранителя на входа(държавен служител), случайно е бивш оръжеен офицер на ЗРК защитавал София докато нормално се уволнил на 45 г от армията. А този който ме прати е ШЗО Плевен когато бях в казармата беше бащата на едно старо гадже и го уволниха с чин генерал от Артилерията преди години.Имам Професионалисти които да питам, а ти имаш ли?
107
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
--------Глупости. Нищо не разбираш, стига си тролил като мало умен. Почни пак от физика за 7-ми клас.