Кметът на Дуисбург: Българите не идват тук да си търсят работа!

Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си
1 сеп 2017 19:12, Елка Василева
209
Кметът на Дуисбург: Българите не идват тук да си търсят работа!
Снимка: архив, Reuters

"Бих приел повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци", каза през 2015 г. кметът на германския град Дуисбург. Сега той отново провокира с изказване по адрес на българите и румънците. А в Дуисбург те са над 17 000.

Зьорен Линк не за първи път провокира с думите си, пише Дойче веле. Преди две години кметът на Дуисбург се прочу с изречението: "Бих приел двойно повече сирийци, ако можех да се отърва от няколко източноевропейци". Впоследствие Линк беше принуден да се извини за казаното. Той заяви, че не е успял да намери точните думи и че не искал да засегне никого лично.

Още по темата

Непосредствено преди изборите за кмет в Дуисбург, които ще се проведат заедно с германските парламентарни избори на 24 септември, няма и следа от предишното разкаяние на политика-социалдемократ, коментира онлайн-изданието на вестник "Ди Велт" и посочва, че в едно ново интервю Линк се хвали, че навремето получил голяма подкрепа за спорното си изказване. "И не само това. Той отново разпалва старата дискусия за т.нар. мигранти по бедност, пристигащи от България и Румъния", пише "Ди Велт".

"Те идват заради друго"

Интервюто, за което става дума, е на вестник "Дер Вестен". В него Линк споделя становището си, че българите и румънците едва ли идват в Дуисбург, само за да си търсят работа. "В крайна сметка Дуисбург е град с над 12% безработица", аргументира се кметът и добавя: "Ако българите и румънците искаха да работят, навярно щяха да се насочат към други германски градове". Вместо това те пристигали заради евтините жилища и добрата инфраструктура на града.

"Ди Велт" информира, че в Дуисбург в момента има близо 17 500 българи и румънци, повечето от които - роми. "Те се възползват от правото си на свободно придвижване в рамките на ЕС. Много от тях живеят в големи групи, наблъскани в крайно мизерни жилища в квартали като Марксло, които се прочуха като средище на социални проблеми. Въпросните мигранти нямат почти никакви шансове да си намерят друга редовна квартира. Броят им през последните години постоянно нараства", пише още изданието, и добавя, че това предизвиква редовни конфликти с местните хора.

"Прииждащите българи и румънци заварват в града и други хора с миграционен произход – предимно турци", пише "Ди Велт" и посочва, че делът на хората с миграционни корени възлиза на 36,4%.

Според германското издание в Дуисбург, както и в Гелзенкирхен и Дортмунд вилнеят криминални банди на българи и румънци, които системно източват социалните каси на германската държава. Бандите примамвали хора от Югоизточна Европа към Германия, подавали от тяхно име молби за социални помощи и после удържали голяма част от парите.

"Тези изказвания не водят доникъде"

С изявленията си по адрес на българите и румънците кметът на Дуисбург предизвика голямо недоволство сред членовете на бежанския съвет в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Председателката му Биргит Науйокс разкритикува думите на Зьорен Линк като "неприемливи". Според нея той стигматизира цели групи от населението и не допринася никак за воденето на дискусия по същество. "Много източноевропейци не успяват веднага да си намерят работа, но това не се дължи на липсата на мотивация на хората, които пристигат при нас", казва Науйокс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еййй,тоя е открил топлата вода.и много моля,ама тези са турско говорящи български граждани,не българи
127
2
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Ах,че нали бяха много загрижени западняците за горките роми,че живеели в лоши жилища,че били гладни,боси и окъсани?!Е сега живеят в луксозни жилища,наядени са като въшки,облечени са като баровци и носят обувки АДИДАС.Би трябвало всички западняци да са щастливи и доволни,а ние още повече,че ни отърваха от матриалът!!
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви българи го гонят тоя. Това са си живи "шведи", сега му е паднало да ги интегрира. Очакваме с нетърпение да видим как става това. Едно е сигурно, с либерастични методи не става, обаче с кютек пак не става но се поддържа ред.
125
0
 
19
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Нали искахте интеграция по европейски правила?Е - имате уникален шанс да ни покажете как става.
124
2
 
17
 
! Отговори
В преди 6 години
А като новото немско поколение от пясъчни нег.ри проговори немски, аз германци ли да им викам, кмете? И защо да не ти харесва? На баба ти и харесва. Прибрахте котлоните, алаховците, акбарите, вземете си и няколко севернокорейци и си затваряйте устите! Вива ла мултикултура.
123
0
 
9
 
! Отговори
Доколкото зная, преди 6 години
преди около 20-ина години Дуисбург е бил "пристанище' на малограмотни италианци от Сицилия, Залива на Таранто, Калабрия( токът на Ботуша)- емигранти, търсещи работа или...Та затова на кметът му е "писнало" от авантаджии...
122
4
 
2
 
! Отговори
Do 133 преди 6 години
Няма, няма! Нещо си в грешка и говориш простотийки.
121
9
 
35
 
! Отговори
Реално преди 6 години
Нашите роми не отиват там, за да си търсят работа? Като че ли пък сирийците и другите икономически бежанци отиват за работа? Поне досега не се е чул наш ром да мачка с бусове хора, да взривява или да изнасилват, което при сирийците е нормално и ги предпочитат???
120
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До По-мъдър 124Целият свят е свидетел на българската ни 'оправия! Повечето пенсионери работят защото имат опекунството на бившата партия (червената ужким) на който те са били членове и са сервилничили по партиен норматив! Повечето "учени" от фараоновата династия са с 'подарени дипломи както тези на другарката Елена Чулшеско и някои от тях главно в България са още на топлите си местенца! И накрая, нека не се заблуждаваме че сме 'оправена' държава защото камъка ни дърпа още по-дълбоко в мизерия
119
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зьорен Линк изобщо не може да провокира.Изтъркани са тези провокации.Тези в града му са вече немски роми и проблема е негов.Да са му честити и още роми да пристигнат от България и Румъния в Дуисбург.Длъжен е да им подсигури жилища и социални помощи а те ще подобрят немския ген.Те са бъдещето на Германия.Германия им е длъжна защото Хитлер изгори немските роми в камерите.
118
2
 
4
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Е,при тебе може да идват и по твоя покана,но на другите места идват почти винаги с цел намиране на по-достойна или по-платена работа. А ти кмете,ако си падаш по прайдската част и привличаш нашите мъжаги с някакви нежни достойнства,това вече е друг проблем!
117
4
 
4
 
! Отговори
Lpav преди 6 години
Maliii, skoro bulgarite sha gi predsesatelstvat v ep...
116
2
 
30
 
! Отговори
hgiikj преди 6 години
До Ааааа,Те немците хубаво ги интегрираха 40те г на мин. век. Жалко че и ние и Румънците им бяхме съюзници и само при нас останаха неинтегрирани...
115
2
 
45
 
! Отговори
бг преди 6 години
Българи и румънци ама не съвсем, ами български и румънски роми. Ама не римляни или ромеи, ами роми. Да видим сега как хем ще ги интегрират, че ний нещо не успяваме.
114
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците да интегрират българите е също толкова трудно колкото българите да интегрират ромите. Българите сме тарикати и готованковци и има ли начин да източваме немската социална система го правим. Тази които работим си работим и в България. В Германия има няколко вида българи. Но всичките когато могат източв***ат социала. Напълно прав е кмета. Кой нормален българин ако тука си има добра платена работа ще отиде там. Ако не си инвестирал в образование и работа тук трудно ще си намериш работа и замин
113
6
 
22
 
! Отговори
По-мъдър преди 6 години
До Мъдреца:Аз съм пенсионер и продължавам да работя,тук,в България?!Ако,до сега,през целият си живот съм разчитал някой друг да ме издържа-храни,пои,обува,облича или плаща,да съм се "обесил" още на 9 септември или 10 ноември?!Камъкът си тежи на мястото,така,че стойте си във вашата прехвалена чужбина,никой не ви ще парите,а ние тука,дали с Бойко или Гойко, все някак си ще се справим и оправим?!Има много други такива,като мен,които до сега не са тръгнали и няма да тръгнат по-кофите за хляб?!?!
112
1
 
49
 
! Отговори
Ааааа, преди 6 години
Ама,защо пискат германците,бе. Нали ни принуждават да ги интегрираме. Виж тиии... Ами,да ги интегрират,да видят какво ни е на нас. Само дето,на чужд гръб и сто тояги са малко.
111
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да му се сърдят на този кмет. Това е абсолютната истина. Живяла съм в Дортмунд, посещавала съм и Дуисбург. Пълно е с мързелива *** - ***, които говорят на турски и наричат себе си българи! И смятайте хората на запад каква представа добиват за България...от тези "българи".
110
8
 
19
 
! Отговори
да преди 6 години
2/3 от тия навън едва себе си издържат, миейки чинии или лежат на социални помощи, но иначе спонсори на България били :))) те пари за себе си нямат.. България хранели, че и компютрите ни били купили :)))))клоуни :)
109
0
 
21
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До Мъдреца,:) факт е, че на българите в чужбина не им е лесно, но пък те не пращат пари на друг освен семействата си (за които щяха да се грижат и ако бяха бяха в България)! Не виждам смисъл в обидното ти изказване - на моето семейство никой от чужбина не ни е пращал пари - издържаме се в България.