Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила

Три фактора окуражиха Турция да се включи в конфликта в Кавказ
12 окт 2020 18:00, Елка Василева
352
Ердоган не познава задръжки, иска да признаят Турция за регионална сила
Снимка: архив, БГНЕС

Ердоган води битки на много фронтове. Той не познава никакви задръжки. Действията му обаче са предвидими. По политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул, пише Дойче веле.

Отминаха времената, когато "меката сила" Турция искаше да бъде разглеждана като модел за ислямския свят. Днес Турция действа с твърда ръка и желае да бъде призната за регионална сила.

Тя изпрати свои войници, наемници и оръжия в Сирия и в Ирак, както и в Либия и в Азербайджан. А нейните военноморски сили, които едно време бяха напълно пренебрегнат род войски, днес са най-големите в Източното Средиземноморие и демонстрират там своята мощ.

Турция смята за успех всичко, което тревожи НАТО и ЕС. В Сирия турската армия спря сирийско-руското настъпление към провинция Идлиб, предотвратявайки по този начин нова бежанска вълна.

Още по темата

В Либия пък тя обърна хода на войната и принуди антитурската коалиция там да премине в отстъпление. Това се превърна в предпоставка Турция - посредством агресивна политика в цялото Източно Средиземноморие - да оспори съществуващите международни договорености за континенталния шелф и изключителните икономически зони в района, както и да настоява за правото си да участва в експлоатирането на природните богатства.

Сега с военната си и политическа подкрепа за Азербайджан Турция открива трети фронт срещу Русия - след Сирия и Либия. В конфликта за Нагорни Карабах руснаците са на страната на Армения. Дългогодишното мъжко приятелство между президентите Ердоган и Путин днес е охладняло. Днес турският президент обвинява Русия, че не отчита турските интереси.

Турската армия и стилът на Ердоган

Три са факторите, окуражили Турция да се включи в конфликта в Кавказ. Първо: през последните години турската армия успя да натрупа доста опит със своите бойни дрони и наемници в Сирия. Освен това Турция се въоръжава сериозно въпреки икономическите си проблеми в момента - ¼ от бюджета на страната пряко или непряко е за военните. А разработената от армията концепция "Синя родина" се превърна в основата за агресивното поведение на Турция в Средиземно море. Вярно е, че след неуспешния опит за преврат през 2016 година армията вече не е силен политически фактор, но пък тя е по-силна от всякога, а нейните военни успехи ѝ помогнаха да си възвърне донякъде загубеното доверие сред хората.

Вторият фактор е празнината, на която се натъква Турция в Източното Средиземноморие, страните от Леванта и Кавказ, възникнала поради липсата на интерес от страна на САЩ. ЕС не може да запълни този вакуум, защото не е единен и за разлика от Турция не е готов да заложи на военна конфронтация.

Трето: Ердоган не познава никакви задръжки. В политическата си кариера той често е търсил открития конфликт за постигане на набелязаните цели. В политическия му стил и до днес си личи, че е човек, израснал в един от най-проблемните квартали на Истанбул. Ердоган поема рискове, които смята, че може да пресметне. И често има успех. Издигането си той дължи на политическия си инстинкт да вижда шансовете и да се възползва от тях. Макар и да подкрепя диктатора Алиев, в конфликта в Кавказ Ердоган се представя за водач на мюсюлманите и тюркските народи.

Ердоган управлява автократично, но е предвидим. Когато е подложен на натиск, той реагира с още по-голям натиск, за да се покаже като силен лидер, който не проявява слабост. На политическите и материални стимули той отговаря положително, ако се очертава да има облаги от това. Или пък с пълно игнориране - ако няма такива.

С агресивната си политика в Източното Средиземноморие Ердоган постигна целта си: извоюва си поле на действие за преговори за изключителните икономически зони в района. Турция не приема максималистките и от гледна тока на международното морско право спорни гръцки претенции по този въпрос. Защото сега малки островчета отнемат на Турция - страната с най-дългата средиземноморска крайбрежна ивица - достъпа до природните богатства в района.

Постигането на разбирателство между Анкара и Атина по този въпрос междувременно вече изглежда възможно - благодарение на посредническите усилия на германското правителство и на НАТО. С това обаче конфликтът далеч не е приключил. Защото Турция не признава Кипър, предявява претенции към изключителната икономическа зона на страната-членка на ЕС и не е готова да преговаря с нея.

Как Ердоган иска да спечели уморените избиратели

Реториката на Ердоган и турските военни успехи се възприемат много добре в Турция. Те укрепват позициите на турския президент, който във вътрешнополитически план е в положение на самоотбрана. И ако сега се проведат избори, неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и коалиционните ѝ партньори от Партията на националното действие MHP ще загубят абсолютното си мнозинство. Ердоган се бори срещу умората на турските избиратели от управлението на един човек, който направлява съдбините на Турция от почти две десетилетия. Две трети от младите турци възнамеряват да напуснат страната. Те са по-малко религиозни от старите кохорти и надигат глас срещу ограничаването на техните свободи. И сред консервативния електорат на ПСР се забелязват пукнатини. Сегашната военна реторика и настроения обаче са спойка, която може да ги запълни.
 


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Hyosung Istanbul Textile с произход от Южна Корея , след горския пожар в Хатай, в памет на 3143 мъченици и герои ветерани от Корейската война. Фирмата изпрати 3143 фиданки от маслини в памет на турските войници.

Като имате такава новина в бьдеще, имате право да обсьждате мястото на стария кашик в редиците на НАТО.
267
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Турция са регионална сила - ибрикчийска хахахахахахах
266
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
До Шишли
Много е изгодно сега. Банките ги продават кило лири за лев. Ама ако изчакаш още малко ще стане самосвал лири за лев.
265
2
 
3
 
! Отговори
istina преди 1 месец
To e сила .. двоен стандарт на европа, режесира други факти..
света е по голем от 5 маймуни ..
264
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статиите на Дойче Веле ставатвсе по-долни с времето. Не Ердоган започна войните в Ирак и Афганистан. Не той направи арабската полет, гражданските войни в Сирия и Либия. Той ли е окупатора на палестинки земи или пък Нагорни Карабах? И какво очаквате, страна с 90 млн. население да лови риба на брега а вие да добивате ресурсите под носа и?
Дойче, да не би да очаквате Турция да гледа безучастно вашите лицемерни игрички?
По плоска, едностранна и лицемерна статия не бях чел досега.
263
1
 
5
 
! Отговори
али преди 1 месец
Откриха газ близо до границите на България, това ще рече че има голяма вероятност и в границите на България да има находища. Вместо да се репччете на Ердоган, се разберете и на българска територия да на правят някой друг сондаж, докато кораба е там. И ние да се радваме в България на малко финансово облекчение....Че тези енергийни компаниии ни измукват кръвчицата.....
262
4
 
13
 
! Отговори
възмездие преди 1 месец
Съвсем се изтърва Ердоганя. В толкова войни ги набута последно време, че няма накъде. Имеперия на злото беше османската, сега сега Турция е държавата на злото.
261
6
 
11
 
! Отговори
Путин ... преди 1 месец
Моите наблюдения са:
Турция става Европейска страна в защита на човешките права, в борбата срещу терористичните организации, в защита на приетите резолюции на ООН, защитата на границите на НАТО.....
За съжаление във водещите страни на ЕС освен в Германия се набюдават точно обратните процеси.....
260
12
 
12
 
! Отговори
аа преди 1 месец
Освен за интересите на страната си, политиката на Ердоган не е срещу съседите. Даже тя защитава правата на съседите си...
Колкото и да го псувате Ердоган е прав...
- За Гърция
- за Сирия
- за Азарбейджан
- за Либия
- за YPG
- за ИДИЛ
---------------
Има пресконференция от вчера ма Мевлют Чавушоглу с Шведки дипломат вчера, пуснето го и да видите реакцията на Шведката (представителка на УЖ най-домократичната и спазваща човешките права дипломат
259
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, колко мъка има по тоя свят, НЯКОИ тука смятат, че Ердоган бил поставил Путин на колене. Вие съвсем забравихте кой ходи в Москва и целува килимчето пред руския президент и се извинява за сваления руски самолет. А по отношение на военната мощ , не се заблуждавайте, само да настъпи руските интереси и ще получи равно по сила и обратно по посока отношение. Просто никой не смее да се ебава с руснаците. Те просто са мухи без глави и никой до сега не може да ги разбере.Няма рогика в техните действ
258
2
 
3
 
! Отговори
не забравяйте! преди 1 месец
До Авраам Бергенборген

Майката на султана е от български произход - Чипровци!
257
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Запознат

Турция е Велика сила заедно с Америка! Тя ще ни освободи от руските окупатори!
256
3
 
6
 
! Отговори
Шишли преди 1 месец
Обръщам си спестяванията в лири, досега съм събрал доста.
255
17
 
15
 
! Отговори
Чорбаджи преди 1 месец
Този сюндюк на какъв се прави бе много е нагъл ,подъл ,долен и гаден ,но накрая Макрон (велики) ,Тръмп и Путин ще му видят сметката ,както на някой другиго от близкото минало от когото остана само прах.
254
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада иска да раздели Турция.Русия отказала
253
4
 
6
 
! Отговори
Диабло преди 1 месец
Ц- те също са регионална сила смеш
ник, също и комарите по Дунав и фекалиите по тротоарите, всеки гледа да ги избягва .!.
252
1
 
3
 
! Отговори
Диабло преди 1 месец
Ц- те също са регионална сила ***, също и комарите по Дунав и фекалиите по тротоарите, всеки гледа да ги избягва .!.
251
12
 
21
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 месец
Турция си е регионална сила смешници
250
13
 
23
 
! Отговори
Смешника Ердоган, преди 1 месец
бил спрял Русия!? Ако Путин реши, Турция ще клекне веднага. САЩ не я признава, защото Турция създава проблеми на НАТО, Европа съвсем не я признава, защото анадолците хитруват. Ако и Русия я изолира, Ердоган ще вдигне белият байрак. Но и това време ще дойде, ако Ердоган не си седне на задника и да стане по разумен!
249
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да! Нека напада нека гази тази малка изстрадала страна заслужава възмездие за турския геноцид и на практика заличаването на арменската нация!
1 000 000 млн. изтребени арменци днес спокойно щяха да са пет пъти повече ,така ,че...