Коронавирусът се превърна в катастрофа за Южна Русия

Броят на заразените и умрелите в Дагестан е неясен
21 май 2020 13:48, Нели Христова
77
Коронавирусът се превърна в катастрофа за Южна Русия
Снимка: BBC

Доктор Ибрахим Евтемиров работи като педиатричен хирург в република Дагестан, която се намира в района на Кавказ в Южна Русия. Той все още кашля тежко. В продължение на седмици болницата му е пълна с пациенти, заразени с COVID-19. Накрая самият той се разболява. Седем от колегите му са починали, според статистика, която се води от самите медици. Сред тях са лекари, санитари и сестри.

Още по темата

"Всичките трима доктори в екипа ми се разболяха. Бяхме заменени със зъболекари, докато се възстановим, за да започнем отново работа. В пика между 10 и 11 души умираха в болницата ми", разказва Евтемиров в телефонен разговор пред BBC.

COVID-19 причинява истинска катастрофа в Дагестан

Разказите на лекарите, за ужасен недостиг и смъртоносен хаос, са само малка част от кризата в Дагестан. Положението там е толкова сериозно, че в края на миналата седмица главният мюфтия на републиката описа ситуацията пред президента Владимир Путин като "истинска катастрофа". 

Тъй като светият месец Рамадан приключва този уикенд, Ахмад Афанди предупреждава гражданите на предимно мюсюлманската република, да не се събират със семейството си и приятелите си, за да не се стигне до нов скок на заразените в района. Ала стряскащо интервю със здравния министър на Дагестан разкри каква е истинската ситуация там.

По думите му, 40 медицински лица са починали от COVID-19. Повече от общият брой на заразените с коронавирус в статистиката, която се представя от властите в Русия.

"Първоначалните защитни средства, които дадохме на екипите си, бяха много примитивни. Не е като да не сме се притеснявали, но когато епидемията ни удари, трябваше да се впуснем в директна битка", споделя Евтемиров своята гледна точка.

Защо броят на случаите и смъртността в Дагестан са неясни?

В интервюто си министърът на здравеопазването на Дагестан казва, че хиляди граждани са починали от пневмония в страната, която имала същите симптоми като COVID-19. Това води до допълнителни съмнения, относно ниският процент на смъртност, обявен от руските власти.

"Нашата болница е пълна с пациенти, които са болни от коронавирус, но само шепа от тях имат потвърдена диагноза", казва Евтемиров. По думите му повечето случаи са записвани в картоните като "болни от пневмония", а Русия, като много други страни по света, брои към статистиката си само онези, с потвърдена инфекция от COVID-19.

"Може би има проблем с тестовете ни. Не знам. Други хора ми казват, че има заповед от по-горни инстанции да не се записват случаи като COVID-19. Но наистина не знам, само мога да предполагам", споделя педиатърът.

Трудно е да се каже и колко дълбоко в Дагестан се е внедрила заразата. В републиката се провеждат най-много 1000 теста на ден, тъй като няма нито оборудване, нито лаборатории, които могат да понесат повече изследвания.

"Болниците се занимават само с тези, които имат сериозни симптоми. Никой не тества останалите", казва Зияутдин Увайсов от застъпническата група Patient Monitor. Той, както и много други хора, вярва, че виновни за разпространението на коронавируса са смесените съобщения, които идват от Москва.

"Властите казваха по телевизията, че заразата не е по-тежка от грип. За това препоръките да не се излиза бяха масово нарушавани", споделя той.

Как се предпазват хората на Дагестан от вируса?

Дагестан винаги е бил податлив на коронавируса - много от мъжете в републиката работят като шофьори на камиони и прекосяват цяла Русия, пътуват до Иран, а понякога и отвъд него. Съществуват и тесни връзки с Москва. Затова, когато руската столица обяви пълна блокада в края на март, много дагестанци се върнаха обратно в селата си, без да бъдат изследвани.

За разлика от останалите селото Гурбуки бе по-подготвено - съвсем наскоро бе отворена нова болница. Но това не им помогна особено. Когато първият случай на COVID-19 бе регистриран, болните светкавично започнаха да запълват леглата. 50% от медиците в болницата се разболяха. За това местните не изчакаха властите да вземат мерки.

Доброволци, главно млади мъже, започнаха да помагат в отделенията. Други поставяха контролно-пропускателни пунктове на входа на селото, за да се опитат да контролират разпространението на инфекцията. А когато кислородът на болницата започна да свършва, доброволци изминаваха 120 километра, за да отидат до столицата Махачкала и да заредят всички бутилки с кислород и да ги върнат обратно на съгражданите си.

"В пика на заразата пътуваха три пъти на ден, за да донесат кислород за отделенията. Бутилките са много тежки и това е много работа, но те го направиха напълно безплатно. Те са герои",  казва кметът на селото Магомедхабиб Маматгереев. Въпреки усилията близо 40 души умират в селото.

"Очаквахме повече от правителството на Дагестан, но не искаме да критикуваме никого. В началото нямахме нищо - нито екипировка, нито лекарства. Надявахме се, че коронавирусът няма да стигне до нашето село. Но се справихме и сега нещата вървят добре", споделя Маматгереев.

Фокусът се премести върху Дагестан, когато Москва обеща, че ще изпрати повече ресурси на републиката. Въпреки това президентът Владимир Путин обвини местните хора за бързото разпространяване на заразата, тъй като много от тях са решили да се лекуват у дома.

Въпреки вскичко, има признаци, че кризата забавя хода си.

"По-малко хора идват за лечение тук и по-малко хора умират", казва доктор Евтемиров. Всички лекари в болницата му сега имат предпазни средства. Медикът обаче се притеснява, че празненствата в края на месеца ще доведат до нов пик на заразата. Той се оплаква, че хората са се струпали в магазините.

"Мисля, че по-малко хора ще са се съберат заедно за празника, но вирусът няма да ги спре напълно. Хората са малко недисциплинирани", притеснява се докторът.


77
Още от Русия
Военен хеликоптер се разби край Москва, загина целият екипаж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Seen
И ти лъжеш! Кой ще те провери! Такива като теб всичко ще осерат за паричките на Дьорд С.
"Аз бях с една рускиня от Сибир известно време. Как няма да измират. Там масово гладуват и са недоразвити"
И как отиде до там? Какво прави? По бизнес? Купуваше злато и диаманти? Дришъл, много си семпъл, за да ти повярва някой! И лайковете ви са фъшливи! Пълна смет сте!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 53
Лъжеш!
Бързо отговори в кои места си бил и по каква работа? В Кизляр, да организираш бизнес с ловджийски ножове? И не ти опекоха едно агне? Лъжеш и пак лъжеш!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 59
За твоя има нещо по-подходящо...
63
0
 
2
 
! Отговори
м дааа преди 1 седмица
и там вярват , че е едно вирусче , което се минава много леко, ако отричаш съществуването му.
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чайниците запалиха Сибир отдавна.
61
1
 
2
 
! Отговори
Спокойно! преди 1 седмица
"Тръмп ще спре да приема хидроксихлорохин до ден-два"
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

:) зелени и необразовани - фактите са от американски сайт, доста добра карта на заразата :) :)
gisanddata.maps.arcgis/apps/opsdashboard
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До фактите....


С "фактите" от рушия /ако са на хартия/ си изтрии ануса.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Нищо не става" от нашите зелени, който плаща-неговата ръка лижат и нямат свое мнение!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Късия още ли е в бункера?
56
6
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 1 седмица
Заразени / починали
САЩ 1,562,714 / 93,863
Русия 317,554 / 3,099

И за кво ги пишете ти фекални новини с болд, италик и персонализиран сърцераздирателен сюжет?
Личат си белите конци на поръков материал!
55
8
 
5
 
! Отговори
,, преди 1 седмица
До Хан Крум

В Русия са направили 7 840 880 теста, а в Нигерия 38 231. Изглежда разковничето е в снеговалежа. Жалко, че в България не вали повече сняг, да направим и ние повече тестове.
54
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На много места по света нещата са зле с коронавируса. Дагестан не е от най-тежките случаи, какъвто е например щатът Ню Йорк в САЩ.
53
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не става от руснаците. За нищо не ги бива освен за пиенето.
52
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Северен поток, каква стана?Хахаха...Кранчето ще въртели.Завъртяха им го, но от другата страна.
51
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия се разпада.
50
16
 
28
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 седмица
Русия е Нигерия но със снеговалежи през зимата. В момента прилича на камион който се спуска по надолнището а шофьора го няма в кабината. "Шофьора" се е укрил във подземният си бункер във Валдай и е оставил рашките на произвола на съдбата. Дори и нашият Мишок който прекарва повечето време скрит под полата на жена си, от време на време намира малко смелост да излезе и да избълва 20-30 литра плюнки по всеки който е малко по кадърен от него, въпреки че на последък ни пробутва оная каца Йотовица
49
9
 
26
 
! Отговори
Hg преди 1 седмица
Само, *** може да подценява и да не вярва колко гаден е този вирус. Хора умират, икономиките на светът се сриват, но голямата част от българите още не вярват. Само конспирации в главата им. Ганьо знае рикията, салатата и мръвки да плющи, да плюе наред и да се почесва по космати шкембе. А за квачките да не говоря.
48
15
 
12
 
! Отговори
Посмали малко де преди 1 седмица
Доста лъжи в такъв шеф и кройка материал...
47
7
 
6
 
! Отговори
izh преди 1 седмица
Не се кахърете. Първо Аллах ще им осигури вечен рай, а дето не са толкова вярвящи и не им се живее в рая богатите петролни султанчета ще уредят и болници и хекими