Руската църква се използва за политическа пропаганда

В храма и сега има свещеници, които могат да служат
Обновена: 26 сеп 2023 09:45 | 26 сеп 2023 09:39, Анисия Иванова
51

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат обгрижването на руската църква в София, като извършват обичайните богослужения. Църквата все още обаче остава затворена.

Има неприемане на действията на българските власти, свързани с ескпулсирането на руските служители в руското подворие. Има съпротива и форма на отпор като отговор срещу това, с което се цели възпрепятстване на действията чрез създаване на напрежение. В този храм има и други свещеници, и досега има български свещеник и друг, който е украинец. Не е ясно защо трябва да бъде затворен", коментира богословът доц. д-р Костадин Нушев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че криптата е отделно помещение, с отделен вход и не е ясно защо трябва да бъде затворена.

"Това цели да се покаже, че действията на българските власти са много лоши, деструктивни, а всъщност няма връзка между статута на лицата, които имат наложена забрана, със статута на сградата като храм", посочи гостът.

По думите му заплитането на казуса показва по какъв начин този храм е бил използван за политическо влияние като се разглежда като "църковно посолство".

"Храмът не може да остане затворен, това е каноническа аномалия, която се използва за политическа пропаганда. Всички, които се снимат пред катинара, очакват да започне предизборната кампания", заяви доц. д-р Костадин Нушев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази недоумението си как посланикът на Русия Елеонороа Митрофанова държи ключа за Руската църква и в същото време казва, че българските власти са отговорни тя да бъде заключена.

Доц. д-р Костадин Нушев обясни, че Русия трябва да предложи за одобрение новите служители, които да заемат местата на експулсираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
6
 
! Отговори
тя преди 6 месеца
Стига оправдавахте безумните си действия със шпионаж !Какво може да се шпионира в България - един радграден двор - нищо ! Замисъла е друт и ние га знаем - руско влияние !
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И тоя е *** !
38
6
 
3
 
! Отговори
сектантите от КГБ преди 7 месеца
си имали църква..ха.ха ..айде - куфар,гара,сибир
37
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
мръ со тия било нецензурна дума ..................
36
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
пишете само глупости за какво ще ни шпионират руснаците за *** по улицата за оп ика ни те ъгли за во нята за мизерията - глу пост и
35
6
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
РУСКИТЕ ШПИОНИ И ДИВЕРСАНТИ, ВИ ТРЪШНАХА ВРАТИТЕ НА БОЖИЯ ХРАМ---СЕГА ЦЕЛУВАЙТЕ ГЗ НА *** ДА ВИ ДАДЕ КЛЮЧА ОТ ХРАМА!!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
РУСКА ЦЪРКВА.... преди 7 месеца
....ЗА ШАНТАЖ И ШПИОНАЖ!!!!
33
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
РПС---НЯМА НИКАКВА СОБСТВЕНОСТ И ПРАВА НАД НАШАТА ЦЪРКВА....а да се хвърлят като роб в краката на ГУНДЯЕВ И *** си е срам и решил пред света!!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
А"правилните&qu преди 7 месеца
Е и? Всяка религия е пропаганда. Много ни подценявате с глупавите заклинания и анализи!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войната в Украйна струва на русия стотици милиарди долари. Само валутните резерви бяха 300 милиарда. Ако руснаците наистина бяха православни християни щяха с тези пари да поканят всеки който се чувства руснак да отиде да живее в русия и да му осигурят жилище и работа. Обаче те са християни само в тяхната пропаганда. А всъщност са азиатска орда която няма нищо общо с християнските ценности. Разводи, златотърсачество, крвения и война за заграбване на територии. Варвари от 19 ти век.
30
1
 
5
 
! Отговори
Забележка преди 7 месеца
Изгонените руски и беларуски свещеници не са освободени от Руската православна църква (РПЦ), която ги е назначила съгласувано с Българската православна църква (БПЦ). Напускайки България, те са заключили църквата и са оставили ключовете на отговорно съхранение някъде, може би, в посолството на Руската федерация. БПЦ може и да е назначила нови свещеници, но за да влезе в сила, назначението е редно да бъде съгласувано с РПЦ, а изгонените свещеници да бъдат освободени по съответния начин от РПЦ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До погобре - Много добре го каза!
28
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
Тука пак пълно с разбирачи, които нищо не разбират от темата, но се мислят едва ли не за експерти ! Хайде по-скромно, това са църковни дела !
27
7
 
8
 
! Отговори
Шпиони? преди 7 месеца
Руските свещеници са обвинени в шпионаж, защото се изказвали против църковния разкол в Украйна, изгарянето на храмове и покатоличването на украинците.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами тя си е Руска ,с Нотариален Акт .Стига дрънка .....
25
3
 
3
 
! Отговори
Палашите преди 7 месеца
До АнонименЧерквата вероятно е руска собственост още от турско,но със сигурност от 1898г. когато има налични документи.Била е църква на белогвардейците,но СССР притиска българското правителство през 1936г. да им я вземе. Сега пак другият началник пак притиска българските палаши пак да я вземат.
24
9
 
9
 
! Отговори
Румен коремното преди 7 месеца
Най потърпевши от затварянето на църквата са Радев , БСП, Възраждане и ИТН ! Няма на кой да се изповядат горките !
23
6
 
16
 
! Отговори
До погобре преди 7 месеца
Ако се затвори руското посолство, след време ще се радвате на разпарчетосването на България. В момента има 2 световни коалиции. За съжаление пак сме от губещата страна. Историята ни казва, че след такива грешки враговете ни искат територии. Това го има в историята ни. За съжаление управляващите не желаят да се учат от историческите грешки. Бог да пази България,!
22
11
 
4
 
! Отговори
Майора преди 7 месеца
Много ми е интересно дали др. Путин ще мълчи и няма да има реакция ако нашия посланик заключи църквата в Москва и не дава ключа! Явно и опозиция и президент държат на Русия , но не и на страната!
21
3
 
6
 
! Отговори
Владо преди 7 месеца
От Сидериона на Козяк са готови да пратят протестантски свещеници да отслужат служба на Тиквовден (Хелоуин). А после да прекръстят и всички православни в протестанти. Междувременно ще сменят лева за евро, националния ни празник и името България на София ланд.