Към тъмната страна на Луната, но не по "Пинк Флойд"

Китай изпраща сонда, която там ще отглежда... буболечки
5 дек 2018 15:00, Нели Христова
23
Към тъмната страна на Луната, но не по "Пинк Флойд"
Снимка: Pixabay

Докато НАСА е в готовност да се върне към светлата страна на Луната, Китай ще предприеме една по-далечна, по-рискова и по-мрачна част на нашия спътник.

Сондата им Chang’e-4 ще премине към страната на тъмнината, там където нито един космически кораб не е стъпвал и ще се опита да разкрие нейните покрити в сянка тайни.

Решението е дръзко – човечеството знае съвсем малко за тъмната половина на Луната. Но мисията на Chang’e-4 е не просто да кацне и заснеме това, което ние никога не сме виждали. Сондата ще проведе поредица експерименти.

Един от които е особено смел – на борда си, машината ще носи контейнер, пълен с яйца от насекоми, които, ако планът е успешен, ще се превърнат в първите живи организми, родени на Луната.

На 8 декември, само след едва няколко теста, Chang’e-4 ще излети и ще стигне крайната си цел в началото на другата година. Когато пристигне в новия си дом, сондата ще започне да изследва мястото – каква е неговата повърхност, колко е температурата там и какви вещества съдържа почвата му.

Всичко това е възможно благодарение не само на възможностите на сондата, но и добре организиран хардуер  - главният помощник ще е сателитът Queqiao, който ще служи като мост за предаване на информация между Chang’e-4 и екип от инженери от Земята.

Но мисията остава забулена в тъмнина, също като и региона от Луната, който ще изследва. Китайците не казват почти нищо за това, какви са плановете им, какво точно ще прави сондата там. Дори не казват, къде точно ще кацне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ку-Ку преди 5 години
В статията са написани доста откровени глупости. А претендира да е научна.
17
1
 
0
 
! Отговори
GG преди 5 години
До 5Хахахахаха, направо се разбих от смях хахах
16
0
 
1
 
! Отговори
GG преди 5 години
Нелито пак се е надъхала да пише за космоса :) Много си сладка. А знаеш ли, че Луната няма тъмна страна, а само невидима от Земята такава ? Наистина се нарича тъмна , ама ти няколко пъти пишеш за тъмнина :) Нищо пак си сладка
15
0
 
1
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До ognyanz. Сондата "ще види" в обхват от няколкостотин метра. А какво има от другата страна може да се види от сонди в орбита. В миналото имаше няколко такива.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците пращат яйца на насекоми за да има какво да ядат чайконавтите когато кацнат на Луната.
13
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Чичо Тони: Да, "тъмна страна" не е подходящо избрано име за тази половина от Луната. Вярното наименование е "невидима от Земята". И, което е най-интересно, тъй като на Луната няма атмосфера, няма вятър, дъжд и т.н., там може да има следи от "прилунявания" от преди много време. Можем само да гадаем какво ще се види на снимките.
12
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Луната няма тъмна страна. Има невидима директно от Земята половина. Иначе нейното денонощие е като земното, така че къде (от коя страна) ще кацне сондата би трябвало да е без значение.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето така са се родили ксеноморфите от "Пришълеца"
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай изцяло копира руските ракети до там че скоро ще започне строежа на собствена станция Мир. И с тях има способността да стигне Луната. А хамериканците се правят на луди с оня марсианския клоун мъск.
9
6
 
11
 
! Отговори
АстрономаН преди 5 години
Няма тъмна,няма светла страна на Луната.Затова има пълнолуние и новолуние.А туй,че винаги е с едната си страна към нас се нарича синхронно въртене.Т.е Луната се завърта около оста си около Земята ,а еднакво време! Мислете бря умници!!!!!На журналист и на комунист не вярвайте!!!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Чочко преди 5 години
Лази буба, буба лази, търси място да се скрие-гъди, гъди, гъди, гъди...
7
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"тъмната страна на Луната"....Как тая глупотевина продължава да се употребява?!НЯМА "тъмна страна"!!!!..Всяка точка от Луната се осветява !!!..При "новолуние" НАЙ-ОСВЕТЕНАТА страна на Луната е тая,която ..по невдомите пътища на стадното "съзнание" продължават некои да наричат "тъмната страна на Луната"....
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не виждам нищо лошо в това да люпят бубулечки на обратната страна на Луната
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са отправили остър дипломатически протест до китайците. В нота пишело следното: Защо, бре, кинески бракjа, зАщо ваша буба ке лази и нашта месечина ке гази.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най много да видят там да се бият някое антично маке с "прабългарин" в спор кой е първия човек на Земята и чия да е Луната!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УжастМного филми гледате.
2
11
 
18
 
! Отговори
Ужаст преди 5 години
Китайците са крайно безотговорни индивиди. Тези яйца, след като се излюпят под влиянието на радиацията един бог знае какво ще се пръкне??! А после като се чифтосатт с извънземните инсектоиди .... просто не ми се мисли - кръстоска между елиън и предатор.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Буболечки" синоним на "китайци" ли е в случая?