Астрономи изчислиха кога Слънцето ще унищожи Земята

На всеки милиард години яркостта на Слънцето се увеличава с около 10%
14 авг 2022 17:32, Нели Христова
53
Астрономи изчислиха кога Слънцето ще унищожи Земята
Снимка: Pixabay

Астрономи от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция (ЕКА) са създали подробна хронология на живота на Слънцето, която се основава на наблюдения на други слънцеподобни звезди в галактиката Млечен път, пише "Сайънс алърт".

Телескопът "Гая" проследява позицията и движението на звездите в небето, като определя тяхната яркост и спектрален клас, предаде БТА. Тези свойства показват химическия състав и температурата на небесните светила. Те се вписват и в графика, известна като диаграма на Херцшпрунг-Ръсел, която позволява да се определи възрастта на даден космически обект.

Предишни изследвания сочат, че масата на една звезда остава относително стабилна с възрастта, но температурата се променя значително. Това се дължи на протичането на ядрен синтез в ядрото.

Слънцето е звезда от спектрален клас G или жълто джудже. Учените смятат, че то е на около 4,57 милиарда години, а температурата на повърхността му е 5772 Келвина.

Правейки аналогия с други звезди от същия тип, астрономите правят заключението, че Слънцето ще достигне максималното си нагряване на възраст от 8 милиарда години. На възраст 10-11 милиарда години то ще се превърне в червен гигант.

На всеки милиард години яркостта на Слънцето се увеличава с около 10 процента, като в съответствие с това се повишава и температурата му. На пръв поглед подобно увеличение може да изглежда незначително, но то може да направи Земята необитаема. Учените смятат, че това ще се случи след около един милиард години.

Астрономите отбелязват, че ще продължат да работят по каталога на слънцеподобните звезди в галактиката Млечен път. Наблюденията на тези обекти ще дадат възможност за по-доброто разбиране на свойствата и вероятното бъдеще на нашето Слънце.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 1 месец
"Ще поживеем, ще видим!"Лили Иванова, естрадна изпълнителка от Кардам
42
3
 
1
 
! Отговори
танер преди 1 месец
краля слънце моя бог господар боко ще дойде на власт
41
0
 
13
 
! Отговори
Преди преди 1 месец
Слънцето да затрие Планетата, това много по-рано ще го сторят политици, хайдути и ***, които изчерпват ресурсите на Земята, без да се помръднат да направят нещо. Само консумират и и то много.
40
1
 
13
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 месец
Ега съм жив да го видя
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е браво, тъкмо ще съм си изплатил кредитите и финал :D
38
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Тази статия е към климатичните промени.Да спират самолетите, влаковете, корабите.
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато е жив кремълския пcиxoпат, тази теория издиша яко...
36
7
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Путин е по велик от слънцето..Той ще го изпревари
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНапротив абсолютно безсмислено е в момента да се прави каквото и да било в тази насока, най-малкото защото е глупаво да не се даде време на наука, технологии и всичко, свързано с подобно начинание да достигне ниво, от чиято гледна точка днешните усилия биха изглеждали смешни. За броени години технологии се появяват и изчезват като неактуални, те решили, че един милиард години тиктакат и видите ли, нямало време.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не вярва - да почака 1 млрд години и ще се убеди..
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно. Краварите ще я унищожат много по-рано.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марс няма подходящо ядро за да запази атмосфера като земната. Това означава че дори и да докараш вода отнякъде, слънчевият вятър и радиация на другия ден ще са я изпарили и пратили в космоса
31
1
 
11
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Тогава Марс ще е перфектен за живот,ние ще сме се преместили и в някой от следващите ни животи ще се борим с тези проблеми.
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По рано очаквах да пишат за слънцето чак сега ли се престрашиха. И защо не кажат че слънцето е увеличило размера си а траят Да не ни изплашат ли. Няма нищо за плашене просто ще изгорим до края на века. Много народ няма да сме живи до тогава но правнуците ни ще видят края.
29
2
 
11
 
! Отговори
Ужаст преди 1 месец
*** ще трябва да загубим Лили Иванова. Веднага да почва да се строи кораб с който примата да замине за търсене на нова обитаема планета
28
0
 
8
 
! Отговори
АСАН преди 1 месец
Малиййй . Па я тогива нема а сам жиф бе!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има и смеещ се емотикон не само палец нагоре и надолу. Някой писанщи са доста забавни
26
1
 
10
 
! Отговори
Ламята преди 1 месец
Това са бели кахъри.Да видим ,дали ше бутнем зимата без гражданска,в прекрасният ЕССР.Известен още като съюзът на 300 различни вида п.еdaLи+2-3 модела ве.щи.ци.
25
0
 
29
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
Тъкмо ще завършат магистрала Хемус и слънцето ще ни прецакаНяма да може да се възползваме от нея;)
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест след има-няма 5-6 милярда години, Слънцето ще унищожи земята!?! То не останало време бре. По тоя случай ще се напия яко днес, че то няма за кога..