Астрономи изчислиха кога Слънцето ще унищожи Земята

На всеки милиард години яркостта на Слънцето се увеличава с около 10%
14 авг 2022 17:32, Нели Христова
53
Астрономи изчислиха кога Слънцето ще унищожи Земята
Снимка: Pixabay

Астрономи от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция (ЕКА) са създали подробна хронология на живота на Слънцето, която се основава на наблюдения на други слънцеподобни звезди в галактиката Млечен път, пише "Сайънс алърт".

Телескопът "Гая" проследява позицията и движението на звездите в небето, като определя тяхната яркост и спектрален клас, предаде БТА. Тези свойства показват химическия състав и температурата на небесните светила. Те се вписват и в графика, известна като диаграма на Херцшпрунг-Ръсел, която позволява да се определи възрастта на даден космически обект.

Предишни изследвания сочат, че масата на една звезда остава относително стабилна с възрастта, но температурата се променя значително. Това се дължи на протичането на ядрен синтез в ядрото.

Слънцето е звезда от спектрален клас G или жълто джудже. Учените смятат, че то е на около 4,57 милиарда години, а температурата на повърхността му е 5772 Келвина.

Правейки аналогия с други звезди от същия тип, астрономите правят заключението, че Слънцето ще достигне максималното си нагряване на възраст от 8 милиарда години. На възраст 10-11 милиарда години то ще се превърне в червен гигант.

На всеки милиард години яркостта на Слънцето се увеличава с около 10 процента, като в съответствие с това се повишава и температурата му. На пръв поглед подобно увеличение може да изглежда незначително, но то може да направи Земята необитаема. Учените смятат, че това ще се случи след около един милиард години.

Астрономите отбелязват, че ще продължат да работят по каталога на слънцеподобните звезди в галактиката Млечен път. Наблюденията на тези обекти ще дадат възможност за по-доброто разбиране на свойствата и вероятното бъдеще на нашето Слънце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 1 година
"Ще поживеем, ще видим!"Лили Иванова, естрадна изпълнителка от Кардам
40
3
 
2
 
! Отговори
танер преди 1 година
краля слънце моя бог господар боко ще дойде на власт
39
0
 
15
 
! Отговори
Преди преди 1 година
Слънцето да затрие Планетата, това много по-рано ще го сторят политици, хайдути и ***, които изчерпват ресурсите на Земята, без да се помръднат да направят нещо. Само консумират и и то много.
38
1
 
15
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Ега съм жив да го видя
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е браво, тъкмо ще съм си изплатил кредитите и финал :D
36
1
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Тази статия е към климатичните промени.Да спират самолетите, влаковете, корабите.
35
8
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Путин е по велик от слънцето..Той ще го изпревари
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНапротив абсолютно безсмислено е в момента да се прави каквото и да било в тази насока, най-малкото защото е глупаво да не се даде време на наука, технологии и всичко, свързано с подобно начинание да достигне ниво, от чиято гледна точка днешните усилия биха изглеждали смешни. За броени години технологии се появяват и изчезват като неактуални, те решили, че един милиард години тиктакат и видите ли, нямало време.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не вярва - да почака 1 млрд години и ще се убеди..
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марс няма подходящо ядро за да запази атмосфера като земната. Това означава че дори и да докараш вода отнякъде, слънчевият вятър и радиация на другия ден ще са я изпарили и пратили в космоса
31
1
 
12
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 година
Тогава Марс ще е перфектен за живот,ние ще сме се преместили и в някой от следващите ни животи ще се борим с тези проблеми.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По рано очаквах да пишат за слънцето чак сега ли се престрашиха. И защо не кажат че слънцето е увеличило размера си а траят Да не ни изплашат ли. Няма нищо за плашене просто ще изгорим до края на века. Много народ няма да сме живи до тогава но правнуците ни ще видят края.
29
2
 
12
 
! Отговори
Ужаст преди 1 година
*** ще трябва да загубим Лили Иванова. Веднага да почва да се строи кораб с който примата да замине за търсене на нова обитаема планета
28
0
 
8
 
! Отговори
АСАН преди 1 година
Малиййй . Па я тогива нема а сам жиф бе!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има и смеещ се емотикон не само палец нагоре и надолу. Някой писанщи са доста забавни
26
1
 
10
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Това са бели кахъри.Да видим ,дали ше бутнем зимата без гражданска,в прекрасният ЕССР.Известен още като съюзът на 300 различни вида п.еdaLи+2-3 модела ве.щи.ци.
25
0
 
31
 
! Отговори
Варненец преди 1 година
Тъкмо ще завършат магистрала Хемус и слънцето ще ни прецакаНяма да може да се възползваме от нея;)
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест след има-няма 5-6 милярда години, Слънцето ще унищожи земята!?! То не останало време бре. По тоя случай ще се напия яко днес, че то няма за кога..
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заспалите и унесени учЕни, що не измислят начин да използват максимално енергията на Слънцето, а въртът_сучат и само глyпоcти мътат? Земята е обляна с безкрайна енергия, а *** още роват за въглища като през втори век. Баххх ти науката, баххх ти учЕните! Гола вода са!
22
0
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Дали ще пуснат нещо по-конкретно като прогноза . Все пак да знам , как да си правя плановете за това време