Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW

В преговорите със столицата ни участват немалко австрийски банки и инвеститори
26 юни 2019 11:00, Бойчо Попов
340
Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW
снимка: Ройтерс

Не Измир, а София води в списъка с фаворитите за новия завод на германския автомобилен концерн Volkswagen. Турция е на второ място, а предварително решение за изграждането на предприятието ще се вземе до началото на юли, пише специализираното издание Automobilwoche

Информацията му се различава значително от анализа на реномирания германски Handelsblatt, според който предварително решение вече има и то е в полза на Измир, преди всичко заради сериозни финансови стимули от страна на турската държава. Според  Automobilwoche вече има вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София, а мястото, което концернът разглежда в Турция, е край Измир. 

Още по темата
Баварското издание е категорично, че решението ще се вземе от централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично ангажиран и водещ процеса по подбор е директорът по производството и член на Борда на директорите Оливер Блуме, поясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше операцията.

В завода се очаква да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 млрд. евро го прави най-мащабния проект на Volkswagen за последните години. 

Skoda би искала да задържи правото за вземане на решение, тъй като то е от голямо значение за дъщерната компания, за да получи тя капацитети в бъдещия завод. Наскоро от концерна заявиха, че капацитетите на марката в Чехия са натоварени на 120%, поради което Skoda спешно се нуждае от нови производствени линии. Смята се, че ако те бяха налични през мината година, чешкият бранд би могъл да продаде още 100 000 коли само през 2018 г.

Разбира се, остава въпросът за местоположението. Наскоро Турция нееднозначно подчерта пред германски журналисти, че очаква да спечели надпреварата с България. В преговорите със София обаче участват немалко австрийски банки и инвеститори, твърди още Automobilwoche.

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. 


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо пак тая ш.и.бана София бе защо

Ами, Дидо, намери им 5000 кадърни човека във Видин, или дори Пловдив, да видим дали ще успееш. И аз не искам София да е, макар че съм софиянец, ама какво да направя.
Макар че този завод надали ще се строи в БГ, така или иначе.
17
8
 
20
 
! Отговори
Икономическа логика преди 10 месеца
Веднага като икономист - счетоводител ви посочвам икономическата локига : производсвото на автомобили на територията на ЕС, когато говорим за продажи в ЕС ще е без начислени мита и ДДС, ако заводът е в Измир целият внос, който ще се осъществява ще трябва да се обмитява, което ще повиши цената за частните клиенти със ддс ставката и митата за страната ! Така че точно икономическата логика налага завода да е в България, а политическата да е в Турция !
16
0
 
4
 
! Отговори
България преди 10 месеца
*** =корупция
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ще плащат?
3-4хил. евро/лева или една средна българска заплата?
14
16
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 10 месеца
Защо пак тая ш.и.бана София бе защо,само тя ли е единствения град в България,ревете че е пренаселена замърсена а пак там се прави всипко ми да се преместим всички там а...
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ще работят 5000 души ? пуснете си клипчета в тубата за произвидствения процес в цеховете на wv . не се мярка жива душа . само роботи .
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малее ужас за ***, рев рев сега ще има да тръпнат и да се потят да не би да стане нешо хубаво в България
11
6
 
25
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Няма никаква икономическа логика заводът да е в България.Обаче политическа има и това е единственият ни коз.
10
3
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
Ами ти като не искаш да "им работиш евтино" работи за себе си скъпо? кой чакаш? Ама сигурно не можеш нищо...ама акъл имаш за 100 човека. Офф аман от некадърници
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е политика. Другото е празни приказки. Дано Борисов успее и за този завод.
8
8
 
7
 
! Отговори
са преди 10 месеца
Ех,тия комисионни!Сега трябва да плащат на различни списания и медии,за да наддават пред VW.Лоша работа-абе тия хора и деца имат,недейте така!Иначе,като равнище и за Дачия не сме-не стига,че VW взеха да правят ***,ами ако са български,оле-мале!
7
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и кой ще работи ? само пенции и меринджеи тука .
6
3
 
38
 
! Отговори
Бирено мече преди 10 месеца
Дано да е тук, в България, защото ние имаме нужда от точно такъв завод у нас, все пак ще стимулира икономиката и ще има много работни места.
5
1
 
21
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 10 месеца
Абе ,то цял сапунен сериал: днес едно , вчера друго.
4
4
 
15
 
! Отговори
избирател преди 10 месеца
.....Т.е. е възможно това да го казва София /с подставен журналист/,а не концерна?!
Нали така?
3
5
 
19
 
! Отговори
Момо преди 10 месеца
Нова партенка...
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ха ха ха
1
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре е да дойдат при нас, ще им работим най-евтино да продават после по-скъпо да печелят щом печалбата ги радва, ние сме скромни, и ние само да имаме хляб, че нищо не се произвежда в България, няма хляб, градовете пустеят, само в София чуждите фирми са отркили офици да им работим евтино и София стана вече 3 милиона, пък ако няма работа тук ще им ходим там при тях на запад да им работин евтино, хлябът е по-силен от всичко.