"Жените наистина плачат" на София Филм Фест

Ето какво може да гледаме днес
15 сеп 2021 17:52, Петя Славова
2
"Жените наистина плачат" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Снощи бе открито есенното издание на 25-ия София Филм Фест. Днес програмата продължава, ето и какво може да видим:

В 20:00 часа на територията на Sofia Summer Fest поканата е ъм зрителите на българската премиера на най-новия филм на Мина Милева и Весела Казакова - "Жените настина плачат", представен за първи път в конкурсната програма "Особен поглед" на фестивала в Кан 2021.

"Жените наистина плачат" е разказ за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията".

В Дом на киното прожекциите стартират от 18.30 часа. Там британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън лично ще представи своя най-нов филм "Човекът с шапката" - романтичен и музикален разказ по пътя, за един човек, който пътува из Франция със своя Фиат 500. Той носи със себе си снимка на непозната жена. Петима разгневени мъже го преследват със Ситроен. По време на своето бягство той научава истории за любов и омраза, слуша Шуберт, Отис Рединг и се среща с тайнствени непознати. Филмът е комбинация между модерна музикална одисея, увлекателна история и няма комедия на фона на прекрасните френски пейзажи. Почти без диалози, филмът се прекъсва от изблици на музика, включваща нови композиции от съсценариста и сърежисьор на филма и носител на „Оскар“ Стивън Уорбек и песните на Шуберт в забележителното изпълнение на Марк Падмор...

В 20:30 часа унгарският режисьор Корнел Мундруцо ще представи лично своя хит "Фрагменти от живота на една жена". Главните роли в него са поверени на Ванеса Кърби, която получи номинация за „Оскар“ за своето изпълнение, и Шая Лебоф. Филмът разказва за Марта и Шон - двойка от Бостън, които очакват дете. Животът им драматично се променя след домашно раждане, за което се доверяват на неуверена акушерка, обвинена
в престъпна небрежност. Така започва едногодишната одисея на Марта, която трябва да се справи със своята скръб на фона на нестабилните отношения със съпруга си и властната си майка, както и с публично обвинената акушерка, която е изправена пред съда.

В Кино "Люмиер"  от 19.00 часа фестивалната публика има възможност да види на голям екран филмите на Теодор Ушев по произведения на Георги Господинов "Сляпата Вайша" (номиниран за "Оскар") и "Физика на тъгата". Филмите ще бъдат представени лично от Тео Ушев, който беше председател на международното жури на 25-ия София Филм Фест.

В 20:30 часа грузинският режисьор Леван Когуашвили ще представи лично новия си филм "Брайтън 4". Разказ за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Световната премиера на „Брайтън 4“ бе на филмовия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили). Не пропускайте!

В кино "Одеон" от 18.00 часа  прочутият германски документалист Андрес Файел ще представи лично своя филм
"Бойс", посветен на Йозеф Бойс – първият германски творец със самостоятелна изложба в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк, докато в родината му неговите творби все още са наричани „най-скъпия времена“. Запитан дали е безразличен към подобни коментари, той отговаря: "Да. Аз искам да разширя възприятията на хората". Публиката ще има възможност да се разговаря с Андрес Файел непосрествено след края на прожекцията на филма.

В 21.00 часа е началото на един абсолютно култов филм от 80-те години на ХХ век - "Пинк Флойд – Стената" на легендарния Алън Паркър! Сър Алън бе скъп гост на 10-ия София Филм Фест, когато представи във фоайето на Дома на киното уникалната си изложба с карикатури и получи Наградата на София на Столична община.

Образите, чрез които оживява пред очите на публиката музиката на Пинк Флойд в „Стената“ са незабрвими и емблематични. "Филмът безспорно е най-добрият от всички сериозни творби, посветени на рок-музиката. С годините той изглежда все по-дързък, а Алън Паркър, който сякаш нарочно избира да работи по съвсем различни теми, тук си партнира с уникалния британски карикатурист Джералд Скарф, за да реализират образите в този страхотен, експериментален и независим филм. Дяволски силната анимация е комбинирана със сюрреалистично пътуване през спомени и халюцинации на предозирала рок-звезда. Сред важните теми са секса, атомното разоръжаване, агонията на войната, усещането за изоставяне, които нараняват представите на детето за света, невъзможността на главния герой Пинк (Боб Гелдоф) да се справя с жените и въобще – специфичният живот на рок-идол, увиснал на края на собственото си въже“, споделя за филма прочутият Роджър Ибърт.


2
Още от СФФ 2020
"Брайтън 4" дава старта на есенния 25-и София Филм Фест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари