3 юли, 6.28 часа

Снаряди, огньове, евакуация, страх...
3 юли 2008 14:00, Екип на Dnes.bg
157

Взривовете в Челопечене в снимки

90 на сто от жителите на Челопечене вече са евакуирани от района на взривовете: общо 1700 души от 600 къщи в квартала.

Осигурена е охрана на домовете им, в района са останали само около 200 души, съобщават от Гражданска защита.

"Истинско чудо е, че тази сутрин, при мощните експлозии в склада за боеприпаси, няма нито един пострадал", възкликна военният министър Николай Цонев.

Серията от експлозии започна тази сутрин в 6.28.

Взривовете продължиха няколко часа.

 

 

 

 


"Всички опасности в поделението в Челопечене са преминали. Най-голямата бе от взрив на склад с 20 тона тротил. Опасността вече премина, тъй като складът е изгорял", допълни министър Цонев.

Вицепремиерът Емел Етем призова хората да не се връщат по домовете си до даване на команда "Отбой".

"Ще се постараем те да се приберат по домовете час по-скоро", заяви тя.

В момента има вода и храна, както и медицински екипи за тези, които се нуждаят.

 

В складовете е имало т. нар. класически боеприпаси - 1494 тона, които отделят само въглероден и азотен окис.

Гражданска защита увери, че веществата преминават бързо на голяма височина в атмосферата.

Независимо от това главният здравен инспектор на страната д-р Тончо Тонев предупреди, че концентрацията на прах в района на взрива е над допустимото и призова да се ограничи излизането на открито, а хората да се предпазват с мокри кърпи.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Няма опасност за питейната вода в района на взрива и столичния град.

Временно остават без електричество Челопечене, Чепинци и Враждебна.

В населените места в близост до инцидента има нанесени материални щети.

В Челопечене и Чепинци са счупени стъклата на голяма част от сградите, има избити врати и части от дограмата на някои частни жилищни постройки.

Има нанесени материални щети и в селата Локорско, Ботунец и Войняговци.

Анализът на риска за региона все още не е готов, предстои хеликоптер да огледа пораженията в 8-километровия диаметър на взрива.

На тел. 02/9223915 хората, които намират осколки от взрива, могат да сигнализират за тях.

В Националния медицински координационен център също е открита гореща линия. Тя е 02/805030.

Взривовете в Челопечене в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Лили Иванова. преди 15 години
Говори се че жена е запалила бомба!!! Това е идиотска, работа!!!! Как може в склат да запалат бомба??? Мама беше там.......но по далече. Имало е леко много леко заметресение!!!!Имаме апартамент по надалече.Сега ще пусна клипа и ще кажа и за него.Това въобще не им хареса. кучето лае, птичките бягат. А за този пушек...Не ми харесва въобще. Влезте в vbox7 Ак го имате и напишете "Вризовете в софия" Ще видите там.
155
0
 
1
 
! Отговори
spec преди 15 години
64. - 03.07 16:41 - От: АнонименТърся руска каскаНякой да продава?Изрежи си от ЗАЗ-ка
154
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Пич, поздравление за коментарът, много е добър! В нашата страна е масова тенденцията "много вожд- малко индианец" и то като се почне от горе надолу във всички структури. Май е време да напуснеш тази гнила система. Винаги може да се изкарват пари и по по-безопасен начин. Бъди здрав!
153
0
 
1
 
! Отговори
edin umen i poznat преди 15 години
vsi4ko e mafia ............ samo parite struvat ..........:)
152
0
 
1
 
! Отговори
dati преди 15 години
az sum iz makedoniq i v toj moment idvav da istovaram mazilka i bev blizo okolu 5 km mnogu e upla6iv ne znav 6to se slu4i tije momenti lele be6e jaka eksplozia
151
0
 
1
 
! Отговори
1BG преди 15 години
137. Zaplashvash li Horata ili Kazvash nesto Umno za "istoriyata"!?!? "да си мълчиш защото изглеждаш по-умен като си траеш"
150
0
 
1
 
! Отговори
1BG преди 15 години
134. kakvo 4akame,mamka mu,da ni iznasilqt decata li,4e ne se se6tate da se dignem i da si ostoqvame pravata,kakvo pove4e iskate da napravqt ,4e da se setite kakvo vi kazvat nqkoi hora.na mitingi i razgovori,do krai,novi lica,novi hora!
149
0
 
1
 
! Отговори
воин..може би.. преди 15 години
Така е приятел...Получавам заплата 400 лв.Не смятам,че това е от твоя данък,...А си е моя, докато ти си си спиш при семейството аз си давам караулите..а в карайна сметка си получавам това което си плащам като данък.който и аз като прмерен гражданин на Република Бълагрия Кадроваците изпълняват ролятата н наборните, даже има някои които се държат и по-зле от колкото са се държали с наборни. Никой не ти признава, че си като тях на заплата, каде каде по малка.......и рАБОТА ПО РИСКОВАНА...
148
0
 
1
 
! Отговори
todo преди 15 години
Тази случка е поредното доказателство за НАЙ- БЕЗСМИСЛЕНАТА държавна институци наречена гордо Българска армия. Пълна е армията ни с глупави мързеливи но за сметка на това много крадливи хора и на всичкото отгоре вземата от нашите данъци да им се плаща заплати и да да се возат на коли и хеликоптери. Ама акто нямаме гражданско общесство което да застави да се намери кой е отговорен и да си понесе наказанието ще продължават такива събития. И ще излиза Емел етем и група *** фуражки да обясняват как международното положение е виновно за бедите у нас.
147
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ne razbrah kakvo e predizvikalo eksploziite? Umi6leno li e bilo ili ne? 6te se vodi li razsledvane po slu4aja?
146
0
 
1
 
! Отговори
войник..може би... преди 15 години
Има много комантри, съжелявам нямах време да ги изчета всичките, защото преди часове излязох от наряд. Аз съм в системата..(ако все още изобщо има такава), от начало се горедеех,че съм воин в БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.А, някой е казал нещо лошо, а сие имал работа с мен.С течение на времето разбрах едно: ТО НЯМА ДЪРЖАВА,ТА КАМО ЛИ АРМИЯ. Може би много хора ще ми се ядосат, все пак са учили за това.Но армията не е това, което те си мислят. Имаме си ст.лейтинанти, които се мислят са господ, а лейтененти които се мислят за командири, и в същото време комамдора, който е капитан си пасува...Имахме строеви преглед, имахме съкращения, та то командащия състав беше по-вече от кадровия.За какво беше това набиране при условие,че предстои съкращения..?????? Да гоним план? Чий план? На онези дето погребаха нашите войничета преди години в Ирак...Тогава не бях в системата, поливах сълзуи заедно с близките и си мислех,че това е една достойна професия....жестока прецаквация, сега на САЩ им е омразнало да дават жертви и на тяхно място ще съм аз, ще бъде Вашият, внук...Защо? Защото бълагринът е свикнал да си дава всичко под наем...Та какво значи тук един войник? НИЩО.Та нали за това ще идват, да ни обучат да сме наемници...да гърмят нас, ние да умираме не те. На кой му пука ли? Ами на онази майка, на онази жена, на онова дете което е загубило баща,син,мъж във война, която не е наша. Пазим бази, които не знаем какво, кога ще избухне. Това което е избухнало е само една минимална част от това което е можело да стане. При условие,че това УЖ са боеприпаси с изтекъл срок...Това ми прилича на умишлено подпалване и предизвикване на цялата офанзива. И аз вардя, и то караул, защо на държавно учреждение като АРМИЯ се дава на частни охранителни фирми да пазят? А какво ще кажат четящите за това, че мрежата на охраняемия обект да се използва за ограда за отглеждане на животни? НЕДОУЕНИЕ?Ами да...имаме си крави, коне, овце..кучета които нападат за да увардят изброените видове..да оставим настрана кърледжите, бълхите и всички онези луксове, като това да си починеш като човек ( защото американците в момента ще строят градче, което е за 500 души и си има всичко), а ние можем на всякакви изгоди...дори и на простия сержат да му е скимало да ти сложи каска на 35 градуса, при условие че се слага каска на от -5 до +27 градуса .....писано е уж в устава на РЕПУБЛИКА БЪГАРИЯ.....Не само ще гърмят разни бази ами как ще оцелеят хората това е въпроса. Тук няма закони, няма армия...нямаме си нищо, само едни платени ( наречени за по-кратко комаден състав ) на които плащат луди пари за да се държаат с нас като с наборни..за няма и нищо. А кадровия да го духа , ако стане нещо кадровака на топа на устата не оня ми ти сержант, който се води ,,началник караул" Та къде остана съкращението при условие че командния състав е много по- вече от къдровия? И до кога ще дават обекти на АРМИЯТА НА ЧАСТНИ ФИРМИ? ДО КОГА ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ ЩЕ СМУШАТ ОТ БЪЛГАРИЯ?Знам,че ще ядосам доста хора, но съм насреща за спор.
145
0
 
1
 
! Отговори
Metal_Meltdown преди 15 години
abe politici vie mislite li izob6to be. Koi slaga poligoni s boepripasi okolo stolicata - aaaa da boepripasi s iztekal srok na godnost. Ami nedai si boje se beha vzrivili teq 20 tona Trotil ami ne blizo do tozi poligon se namira i edin drug 4ieto ime 6te spestq v koito se sahranqvat 25 000 tona trotil. Atomnata bomba nad Hiroshima e bila sas silata na 11 000 tona trotil. Viw si pravete smetkata
144
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
az iskam samo 1 da znam! kyde sa tezi ohraniteli koito sa se spasili.... KYDE sa .... ???
143
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко, което говорят за замърсеността на въздуха е пълна лъжа, днес след взривовете ми звъня един приятел, който е карал ракети с обеднен уран в тези складове след затварянето на летището в Доборславци, правете си изводите сами !
142
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Замисляли ли сте се откъде идва корена на думата ПРАВИТЕЛСТВО? Да сте забелязали днес нещо адекватно да е ПРАВИЛО? Е имаме ли правителство или ...?
141
0
 
1
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Emi to si e cirk be :D :D :D 6to kato ...bash cirk si e
140
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Боже, какви хубави фоерверки устройва тази смешна държава,също като на цирк:)))))))))))))))))))
139
0
 
1
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Aide sega kaji mi kak go razbra 4e sym na 15 ?????Purvo na 24 sym i vtoro mai ne me razbra na kude bia.Mnogo dobre mi e qsno kvi sa neshtata v Sofia.Takiva sa kakvito kazah po dolo, 4e kato cqlo sofiancite se imat za neshto po dobro ot drugite bulgari izvyn Sofia. Nqma kvo da se praim na umni ili selqnduri ili kvito ti tam iskash taka si e, a i dumata "selqnin" e obidna, kakvoto i da mi govorish pak e taka.Ako te narekat selqnin ti shte se obidish kakto i az,da ne govorim nqkoi selqnin hahahha.Dumata selqnin si e obida i se izpolzva kato takava izmejdu po mladite tui4e....
138
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Казаха по новините на БТВ, че склада е бил пред продажба на ТЕРЕМ, така, че е съвсем ясно, че е палеж, причините разбира се няма да бъдат установени или ще е просто човешка грешка. След 10г там ще има хубав квартал, собственост на този, който е поръчал запалването и е искал да се отърве от ненужните оръжия. В българия всичко може, а всяко богатство се трупа така- с кръвта и сълзите на бедните застанали на пътя му.
137
0
 
1
 
! Отговори
MakaveliEDaliNeKompl преди 15 години
Макавели ли си какъв си сега ще ти кажа нещо.Селянин не е обидна дума но *** е,а ти си точно такъв.Предполагам ,че си около 15 годишен пубер пълен с комплекси.Половин България е в София няма лошо разбирасе няма значение от къде си стига да не си ***.За нещастие има много *** като теб.Предлагам ти да се образоваш малко и да си мълчиш защото изглеждаш по-умен като си траеш.Иначе по-темата дано това не се случва извън София,щом в столицата за 3 часа не успяха да реагират адекватно представям си какво ще е другаде.Просто мисля,че е време българина да се събуди от тоя сън и да промени нещата защото докато чакате да ви оправят всички ще станете на некадърната власт в БЪЛГАРИЯ !!!!