Сеч за 120 дървета заради строеж на кръстовище на 2 нива

От Столичната община обещават да ги заместят с 50 нови
Обновена: 3 апр 2012 13:42 | 3 апр 2012 13:42, Красимир Ангелов
60
Сеч за 120 дървета заради строеж на кръстовище на 2 нива
Кръстовище на две нива ще свързва бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски". Снимка: Булфото

Около 120 ще са дърветата, които ще бъдат изсечени заради строителството на кръстовището на две нива между бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски" в столицата.

Това стана ясно по време на заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.

Кръстовището е част от проекта за изграждане на съоръжения на две нива в София. То трябва да отведе трафика от сегашния пробив на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" в посока към бул. "България" в подземно ниво до ул. "Урвич".

Сегашните наземни платна на едноименния булевард пък ще станат локални.

Заради изграждането на кръстовището, за което общината изтегли заем от Европейската инвестиционна банка, ще бъдат изсечени 117 дървета.

Общо 11 дървета и 35 храсти ще бъдат преместени заради строителството, а след приключването му ще бъдат засадени 49 дървета като компенсация за отсечените.

До този обект предстои изграждането на още едно кръстовище на две нива, което ще е на бул. "България" и бул. "П. Ю. Тодоров".

Същевременно стана ясно, че собственик на терен до Южния парк може да бъде глобен с до 50 хиляди лева заради изсечени дървета.

След сигнал на граждански организации в края на март е направена проверка на място и е констатирано, че собственикът на терена - "Марик" ЕООД, е изсякъл без разрешение и съгласуване 30 дървета.

Въпреки че дърветата са се намирали в частния терен, преди изсичането им е било необходимо това да се съгласува, поясниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Село преди 12 години
Дано да насадят джанки
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе нагъчкал се толкова народ в София, всеки си се вози в колата и всеки иска да няма задръстване, ми да изринат някой и друг блок и да направят аутобан та да се навози на воля народа. Логично е за да няма толкова газове от работещи на място коли да се правят подлези, като не искат да се изсичат дървета да се въведат двуетажни автобуси и с тях на работа, няма коли, няма задръствания, няма замърсяване и изсечени дървета.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тази компенсация бе г-жо Фъндъчкова? Засейте два пъти повече дървета. И преместете повече от сегашните дървета. За Диков да не говорим. Аз имам една мечта. Искам да видя всички кметове на София от 89 г. насам, висящи по дърветата. И още една мечта имам. Надявам се да видя някой ден побити на кол всички участвали в поземлена комисия Витоша.
49
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...и няма да бъде отсечено нито едно голямо, хубаво дърво !!!Впрочем на самата снимка горе се вижда мястото, за което говоря - покритата със сняг площ вляво от краят на колоната коли.Само че тогава няма да има парички за лапкане, нали фъндъкова ?!?А пък оня кретино, дето се води "главен архитект", въобще не ща да го коментирам.
48
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Задръстването на това място може да бъде елиминирано, ако "устието" на "Иван Гешов" към "Георги Софийски" се разшири, с изграждането на още една лента за завиващите наляво. Същото се отнася и за "Георги Софийски" на кръстовището с Пенчо Славейков - ако се направи лента за десен завой. Който пътува редовно оттам, знае какво имам предвид. В последните 50 м на Гешов има място даже за ДВЕ ленти за ляв завой.Разбира се, това може да се направи за 2 седмици и ще бъдат "усвоени" много по-малко кинти.
47
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искаме алеи за велосипедисти, а не кръстовища
46
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не искаме 50 нови, нито 100 нови, или пък 200 - искаме си 120-те сегашни
45
3
 
14
 
! Отговори
Берков4анин преди 12 години
Е колко са тия дървета,вижте *** какви бели правят по 100 на седмица а за цяла година
44
1
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Е нали и на следващото кръстовище (с България) ще строят пак. Не, че след това не се затапваме пак на стеснението и след това на Бяла Червка - не знам защо не направиха кръгово там, ами сложиха светофар. Между другото, погледнах общия градоустройствен план - поне на картинка изобщо не изглежда зле, обаче докато се реализира ще си гнием по задръстванията. А и не мога да разбера защо не строят надземни паркинги, особено в центъра - паркираните автомобили са много сериозен проблем там.
43
7
 
22
 
! Отговори
.. преди 12 години
Гледам всякакви *** коментари. Тези 120 дървета пречистват много малко въздух в сравнение с намаляването на вредните емисии, чрез съкращаване на опашката от чакащи автомобили. Вие комплексари вместо само да висите в нета и да пишете без да мислите, вземете направете нещо полезно и се радвайте на малкото хубави неща, който се случват
42
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно на това място е напълно излишно такова кръстовище. Има далеч по-задръстени кръстовища, където би имало много по-голяма полза от такова кръстовище на 2 нива.
41
2
 
4
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Екотерориста къде си ,аре отивай да им вземеш триона...
40
2
 
8
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Aideeeeeeeeeeeeee ei sega shte doftasat prirodozashtitnicite...........xaxaxaxaxxaxax
39
5
 
8
 
! Отговори
Ужас Бе преди 12 години
Сега като изсекат дръфченцата, и няма къде да правят писс домашните любимци+уличните ***. Най-добре нищо да не строим, освен кучешки колибки от велпапе и талашит под балконите и да има повече "зелени" площи, където любимците да правят ако и да ринат с лапички.
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 сечеш, компенсираш с 49. А колко години ще минат преди 49-те да пораснат колкото отсечените?
37
2
 
8
 
! Отговори
ii преди 12 години
До Кочо,Те това точно крастовище го измисли главния архитект на софия за да прилапа парцелчето дето е на ъгъла и си е вече направо в южния парк. Да му е честито.
36
3
 
17
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
Тези кръстовища на 2 нива от колко години все започват да ги строят и все нищо реално няма. Наслушах се на гръмки обещания, ама накрая все някое *** се получава. Като например новото T-образно, дето го спретнаха до въпросния терен на Южния парк. Пълна недомислица. Който минава от там знае какво имам предвид.
35
7
 
10
 
! Отговори
Нютон преди 12 години
Маймуните минаха 7 000 000 000 - няколко по- малко не са от значение. Но кучетата и дърветата са далеч по- малко. И трябва да се пазят!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди няколко дни във в.Труд пишеше,че ще бъдат отсечени около 50 дървета а над 120 ще бъдат засадени за компенсация.Явно някой лъже.
33
3
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Добре си се описал:)))