"Софийска вода" се включва в инициативата "Часът на земята"

Дружеството ще се включи като представи историята на река Искър
27 мар 2015 15:24,
0
"Софийска вода" се включва в инициативата "Часът на земята"
Снимка: Софийска вода

"Софийска вода" ще подкрепи традиционната инициатива на WWF "Часът на Земята", която тази година е посветена на българските реки. "Допиши историята на реките, за да не я допише някой друг", призовават от екологичната организация, като настоявят за повече внимание и грижа към речните води. "Софийска вода" АД ще се включи като представи историята на река Искър, която бавно се връща към живот, благодарение на работата на Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води "Кубратово".

Всеки ден пречистваме близо 400 000 м3 отпадъчни води, за да предпазим природата от замърсяване. Oт 2011 г. въведохме и пречистване на водата от остатъчните азот и фосфор. Този процес гарантира зараждането на изчезналата през изминалите години фауна в реката и възстановяването на биоразнообразието в река Искър.

В сложния процес на пречистване на отпадъчните води се отделят и стотици тонове утайки. За да превърне този отпадък в полезен ресурс, "Софийска вода" АД защити и придоби разрешително за повторно използване на утайки за рекултивация на изтощени селскостопански земи.
         
Като естествено продължение на възстановяване на природните ресурси и намаляване на отпадъчните продукти, компанията - част от групата "Веолия", оползотворява биогаза, който се отделя при гниенето на утайките. Още през 2009 година "Софийска вода" въведе в действие най-голямата ко-генераторна инсталация във ВиК сектора за производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз, която към 2014 г. вече покрива енергийните нужди на цялата станция. Преди години този биогаз беше изгарян и отделян в атмосферата.

За ползата от пречиствателната станция и връщането на живота в река Искър вижте филма: "Съживената река":  http://youtu.be/JM-gfwxTRSk
 
Повече за инициативата може да научите на страница на WWF: http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/earthhour2015/

На 28 март от 20:30 до 21:30 часа, "Софийска вода"  и служителите на компанията ще се включат в кампанията "Часът на земята" и като загасят за един час осветителните тела в домовете си и на работните места, където е възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Софийска вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари