Погват баровете по "Витошка", ще дебнат за нарушения

Зорко ще се следи за разположението на масите на тротоара
Обновена: 3 авг 2015 18:30 | 3 авг 2015 18:00, Василия Пейчева
11
Погват баровете по "Витошка", ще дебнат за нарушения

От сряда Столичният инспекторат започва проверки по изпълнението на новата схема на пешеходната зона на столичния бул. "Витоша", съобщи в ефира на България Он Ер директорът на инспектората инж. Веска Георгиева.

Ще бъдат проверени повече от 45 заведения, които се намират в тази зона, заяви тя.

Още по темата

Новата схема на булеварда е изготвена след сигнали на граждани, че заведенията на "Витошка" са изнесли маси в пешеходната част, които са в нарушение на правилата и пречат на пешеходците.

Освен по сигнал на гражданите, проверките на Столичния инспекторат са регулярни. Те следят за това дали заведенията са разположили масите си извън отреденото им пространство за търговска дейност.

"Важно е за всеки един гражданин да знае, че разрешената площ на всяко заведение трябва да е очертана с "жълти ъгълчета", което е изискване на Наредбата за търговската дейност. Тези ъгълчета трябва да бъдат видими, за да може всеки гражданин да може да се ориентира докъде е разрешената площ", обясни инж. Георгиева.

Освен дали търговците не излизат от отредената им площ, те биват проверявани и за това по какъв начин съхраняват продуктите си през летните жеги. Собствениците на заведения твърдят, че нямат оплаквания от клиентите си за качеството на храната. Уверяват, че съхраняват храната в хладилници и винаги е прясна.

"Те ни я карат ден за ден. Например като този ден тя свърши, на следващия ден ни карат нова", каза продавач.

Хората обаче имат резерви към храната, която се продава на улицата.

"Имам притеснения да си купувам от тях. Замислям се по принцип. Повече гледам да купувам пици, които ги правят на момента. Ако имат хладилник при тях", сподели гражданка.

За наличието на подходяща среда за предлагане на храна на открито следят от Българската агенция за безопасност на храните. Д-р Райна Иванова, експерт в дирекция "Контрол по храните" увери, че има добре развита схема със Столичния инспекторат и че проверките се извършват своевременно.

"Проверяваме дали имат хладилници за съхранение на храните. Проверяваме дали има резервоар за питейна вода, с която да си измива ръцете търговеца. Също така при нашите последващи проверки, проверяваме дали имат документи за произход и безопасност на храните", обясни тя.

Най-честите констатирани нарушения от страна на агенцията са свързани с липсата на регистрация на търговските обекти. Тогава се сезира Столична община и се налагат глоби, които са от 2000 до 6000 лева. Най-тежката санкция е затваряне на търговския обект.

По думите ѝ едно от най-честите нарушения на търговците е да излагат майонези и сосове навън, без да ги съхраняват в хладилник.

Д-р Райна Иванова каза, че има и засилени проверки в курортите, в хотели, ресторанти и подвижни обекти по морето. "Преди сезона направихме среща с бизнеса и бяха набелязани съвместни мерки за недопускане на нарушения. Имаме временни приемни в курортите, за да могат да бъдат подавани и сигнали от гражданите", обясни експертът.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
dsdsa преди 6 години
A така, кажете им!Даже и час им кажете, та да знаят, кога ще дойде изненадващата проверка, да констатира "без нарушения"
6
0
 
8
 
! Отговори
Нимен преди 6 години
Мин. седмица, като имаше инспектори след гражданския протест за "Витошка" кво стана?!!! Нищо! Пака си има маси на 50 сантима от пейките, пак преливат столчетата от всички заведения.А за "Мементо" да не говорим Гурко" и "Раковски" - столовете вече са на метър от светофара.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко години баровете по бул.Витоша съществуват? И да има някаква промяна? Не разбира се. И защо? Защото си плащат на Сомоковската *** и на онзи диз Диков. От години на кръстовищито на Гурко и Раковски има един бар Мементо. Кой плаща на общината не знам но шума е до 4.30 сутринта. Там се събират моторджии и за десерт като си тръгват дават пълна газ е пълна лудница. Петък и Събота хората тормозени от бара ся решили да наемат снайперисти да отстрелват ***. Къде е общината и Картофка?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MimiМими, като толкова милееш за Витоша, пиши на български, ако обичаш, или пишеш от чужбина и нямаш Кирилица? Освен това си пропуснала, че освен колелета, хвърчат снаряди и бомби и плочките са минирани, а ще ми е много интересно да седнеш в някое от заведенията до шадравана, когато *** вятър, или просто да минеш покрай него. Сега децата си играят на воля и се пързалят, което е по-добре, отколкото с вода.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама защо сигналите трябва да са от граждани. То инспекторите слепи ли са. Това си е нещо което или се спазва, или тия си затварят очите. Трябвало гражданите да кажат, щото ония само се усмихват на собствениците на заведения и се правят на улави. дрън-дрън.
2
3
 
19
 
! Отговори
Валл преди 6 години
До MimiАбе няма лиадмини тоя сайт?Такива коментари на чужди езици не трябва ли да се трият!!!Извинявай мими, ама вземи научи тоя Български!!!
1
14
 
8
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Fandakova napravi gluposti no e vsela Komisionnite barove Rest Po vitoscha horata nemogat sa hodat koleleta hvar4at Po horata darveta se rejat musiki do srednisch besobrasie toja Uj Schadarvan na vitoscha ne raboti voda ne te4e grosno e no koi vse milionite sa schadarvana ziza Kakto go nari4at fandakova Kolko proz. Vse kolkoto sofianski rodata na bojkov 4erepa abe Mafia Mutri korupzia Tova e v bg