Всички искат модернизация и развитие на Витоша

Представители на държавни и общински институции участваха в Общественото обсъждане на проекта за нов План за управление на Витоша
1 окт 2015 10:02, Златко Желев
8
Всички искат модернизация и развитие на Витоша

Над 200 представители на държавни и общински институции, неправителствени организации и граждани участваха в Общественото обсъждане на проекта за нов План за управление на Витоша. 

С изключение на няколко представители на зелени неправителствени организации, всички присъстваши поискаха развитие и модернизация на парка, а не той да остане в сегашното си състояние.

В проекта за нов план е предвидено да отпадне забраната за изграждане на спортни съоръжения в туристическата зона на Витоша, която е около 15% от територията на парка.

Същевременно в редица изказвания се поиска да се забрани строителството на нова леглова база под каквато и да е форма на територията на целия парк. Тези становища бяха единодушно подкрепени от мнозинството от присъстващите.

В изказването си главният архитект на София Петър Диков заяви, че задължително към плана трябва да има устройствена част, в която подробно да се планират всички нови туристически и спортни съоръжения. Той заяви, че категорично трябва да се забрани достъпът до планината с лични автомобили, и че трябва да се ремонтират и модернизират всички лифтове, включително Княжевския и Драгалевския.

Изказаха се и живущи в полите на планината, които поискаха планът да коригира границите на парка, защото с него граничат над 55 000 частни имота и са стотици случаите, когато границите на парка разделят частните имоти.

Ако се приеме така предложеният План за управление на Витоша, ще се даде възможност след извършване на екологични оценки да се подменят старите и да се изградят нови туристически съоръжения и да се трасират много нови маршрути за пешеходен туризъм, велоалеи и зони за редица екстремни спортове.

Категорично се забранява използването на АТВ-та и моторни шейни на територията на парка, с изключение за нуждите на парковата орхана и спасителните служби към Българския червен кръст.

Всички участници са доволни, че планът гарантира запазване на дивата природа, защото над 55% от територията му е със зони, с ограничено човешко въздействие.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До боби
Трябва обаче и държавата да се включи със средства в модернизирането, за да не се събират такси после
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...трябва да се оправят и пътищата, дори да се забрани за коли, в което се съмнявам. Може да се забрани събота и неделя приемерно, но през другото време е малко абсурдна идеята. До т.нар псевдо еколози - спрете да спъвате развитието на града! Витоша е голяма планина и има доста диви места, които ще останат непокътнати винаги.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че трябва да се модернизира Витоше. Не може Европейска столица да има такава даденост и да е в такова плачевно състояние. Ми естествено, че трябва да се оправят и Княжевския и Драгалевския лифт. Да се реновират всички останали към Черни връх, да се обособят повече писти за зимни спортове, повече маршрути за пешеходен и вело туризъм и т.н. Не виждам с какво тези неща вредят на природата. Добра е и идеята за недопускане на коли, но цените на лифтовете да са според стандарта ни.....
3
3
 
3
 
! Отговори
red преди 4 години
ВСИЧКИ тия дето ще "усвоят" средства от поредното застрояване .....
2
3
 
4
 
! Отговори
red преди 4 години
дааа ... доразкажете играта на малкото останало от природата .....

АЛЧНИ ПРОСТАЦИ!!!1
1
1
 
7
 
! Отговори
Румборак преди 4 години
И нека поредното разграбване да започне... СЕГА!!!