Чудотворна икона пристига в София за Великден

"Света Богородица – Всецарица" помага на онкоболните
26 апр 2016 15:44, Красимир Ангелов
15
Чудотворна икона пристига в София за Великден
Снимка: Булфото

На 30 април - Велика събота, за най-големия празник за всички православни християни - Възкресение Христово, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в 11.30 часа ще бъде посрещната иконата "Света Богородица – Всецарица", съобщиха от Светия синод на БПЦ.

Иконата е осветена в Светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният й чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично заболели хора, идващи при нея с вяра, отбелязват от църквата.

При посрещането на чудотворната икона пред катедралата тя ще бъде внесена в Светия олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май - Великден, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 часа.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - втория ден на Възкресение Христово, когато Църквата чества паметта на Светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител Български. На него е посветен южният олтар в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

След празничната литургия на 2 май, иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян" край Брезник, където ще бъде обект на свето преклонение от страна на вярващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.