След палежа: Демонтажът на паметника пред НДК продължава

Старчев настоя, че показани отделно, скулптурите губят своя смисъл
Обновена: 14 юли 2017 17:41 | 14 юли 2017 17:10, Василия Пейчева
43

Снимка: Булфото

Приключва демонтажът на металните части на паметника "1300 години България" при НДК.

Вчера работата продължи с новия кран, след като неизвестни запалиха първата подемна машина преди седмица - в нощта събота срещу неделя.

Към момента са свалени и преместени художествените пластики. В късния следобед вчера започна премахването и на металната конструкция, на върха на монумента, съобщи "Булфото".

Още по темата

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии. Защитници на паметника излязоха на протест, дори се стигна до запалването на крана, с който се демонтираше паметникът.

По-рано днес на пресконференция един от създателите на "1300 години България", проф. Валентин Старчев, заяви че са спекулации твърденията на Столичния общински съвет, тиражирани в някои медии, че демонтажът на паметника е съгласуван с него.

По думите на Старчев, твърденията, че се е съгласил да бъдат свалени и преаранжирани скулптурите в Националния исторически музей са напълно неверни.

Ние атакуваме непрекъснато решението на общината и това е достатъчно доказателство, за да се разбере, че моята истинска цел е паметникът да се запази, заяви проф. Старчев, цитиран от БТА.

Според него композициите са една неделима част с цялостното пространство, обвързани са помежду си и разпръснати и показани като отделни произведения, губят своя смисъл.

Професорът смята, че ако бъдат пренесени скулптурите в НИМ, ще променят и пространството на музея. Фигурите са по 8, 12 метра и ще нарушат хармонията в музея, уточни Валентин Старчев.

Според защитниците на паметника неправомерните действия са не само на Столична община, но и на държавата и са започнали още след 1989 година чрез умишлена безстопанственост не просто на паметника, а на всичко, което представлява околната среда на парка около НДК.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък не намира причина за обвиненията и отново напомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя е доказала, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

"Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори", подчерта кметът Фандъкова.

Тя увери и че пластиките от паметника "1300 г. България" са демонтирани изключително внимателно и ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който са били.


43
Още от
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Параскева преди 10 месеца
Давайте наред, Всичко каквото е построено по време на Живков да се премахне и разруши. Пътища, сгради, заводи, фабрики, паметници. Без туй голяма част от тях вече са окрадени и опустошени. Не гледайте другите държави какво правят те по-малко крадат.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко от художниците които подкрепят оставането на паметника могат да се подпишат, че за тях паметника има художествена стойност? Ако го направят ще разберем какви са техните естетически възгледи и способности. Или просто се боят, че утре и някоя тяхна изгъзица ще бъде редуцирана от хубавата ни столица? Много пари се източват в този сектор. Щом такива „творци“ определят художествената стойност на творбите, лесно се печелят конкурси. Кой ще ни плати за мъчението да гледаме грозотата на това?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бреййй...КурНинова е активирала троловете под строй!
Ай сиктир и грозотията - марш за скрап!
И НДК Людмила Живкова след него - ба си сталинския кич!
31
1
 
0
 
! Отговори
BG IZMET преди 10 месеца
I SLED MAGLATA>>>PAK MAGLA
30
0
 
0
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
До Мнение зз Извинете , коментара е за забраната на каруци в София.
29
3
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Пътните инциденти не са причината , а да не ни видят простотията.Кажето го директно.Къде са западняците с ел. коли след 2030г. , къде сме ние с конете.Тук не е Монголия.
28
6
 
3
 
! Отговори
Интересно, преди 10 месеца
Какъв шедьовър на неолибералното ”изкуство” ще боцнат на мястото сега. Може да е статуя на травестит. Неолиберастите са тъй либерални. Няма лошо бе,стига травестита да не изглежда много едкак си. Сега е модерно пък и тези хора имат големи заслуги в културното и сексуалното възпитание на нацията. Успех.
27
7
 
5
 
! Отговори
Абе, преди 10 месеца
Кой ги бръсне тия 1300год България.По важното е борисовото неолиберално управление.С него започва и свършва летоброенето на България. Другите не се признават.
26
7
 
4
 
! Отговори
Българка преди 10 месеца
Между другото, за войнишкия паметник беше определено специално място отвъд Перловец, но демократите-евроатлантици, управляващи София, предпочетоха там да се извиси хотел "Хилтън", а не паметника на бойната слава на България! Явно нямат отношение към историята на собствената си страна, щом нейната 1300-годишнина не заслужава да бъде уважена! ПОЗОР!!! ПОЗОР!!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другарки и другари, нито бетона,нито силикона са вечни.
24
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
През 1923 Г. талибаните извършиха чудовищен атентат срещу българската държава убивайки Александър Стамболийски
23
13
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
Паметникът на 1-ви и 6-ти полк като художествено изпълнение с тези колони, които е трябвало да му придадат някакво чувство за колосалност и величие е катастрофален кич - израз на казионно-класистичния стил в изкуството на тогавашните фашистки режими в Европа - компрометиран от времето стил, който не подлежи на подобряване, кой колкото иска да се напъва; В художествено отношение пластиките на Валентин Старчев изпълнени в една модернистична парадигма са достойни за Лувъра в сравнение с помпозния плесенясъл кич.
22
4
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
Продължава демонтирането на държавата
21
11
 
4
 
! Отговори
Wok преди 10 месеца
Хайде и президента Радев да се маха, че и той не в час горкия.
20
4
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 10 месеца
Така е, че но това явно са някакви неграмотни помаци, които дори не могат да четат.
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

Може би боговете ще са по-благосклонни ако петокрилия пе****Р бъде натоварен на чинията на Бузлуджа заедно с 1 тон тротил за да се възнесат по-лестно към божието царство.
18
6
 
14
 
! Отговори
Янчо преди 10 месеца
Най-после това гнусно недоразумение ще изчезне!
17
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги над разрушителите на паметници и семействата им тегне проклятие. Не зная как има хора, които още не са го разбрали и се наемат да бъдат машини на ГЕРБ.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей много винкел ,много нещо брей!Гаче ли имаме 1300г. Металургия!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
точно така, реже се с флексове до основи, може и военните да се включат(щом се налага).