Сметката за парно с 20% по-ниска за януари

Месецът бил по-топъл от миналата година
10
Сметката за парно с 20% по-ниска за януари
Снимка: Pixabay

С около 30 лева по-малко ще платят за парно за януари жителите на двустаен апартамент в София тази година.

„Топлофикация“ качи сметките за отопление и топла вода за първия месец на годината в касите и на интернет страницата на дружеството. Януарската фактура на двустайно жилище е 123 лева при 153 лева за същия месец на миналата година, показа проверка на „Телеграф“. Това прави намаление от около 20%, или 30 лева. Подобно е понижението при фактурата за гарсониера. Сметката на едностайно жилище този януари е 91,65 лева при 127 лева през първия месец на миналата година. Сметката за голям апартамент пък е с близо стотачка по-ниска – 372 лева тази година при 461 лева миналата.

Сумите от прогнозните сметки за месеца съвпадат или са близки с изчислените от „Телеграф“ на база на ползването от конкретните потребители според изравнителната сметка за сезон 2019/2020 г. и разликата в средномесечните температури и подадената топлина в конкретната абонатна станция.

Средномесечната температура за януари 2020 г. е била +0,6 градуса, а за този януари е +1,4 градуса, тоест времето е било с 0,8 градуса по-топло от миналата година. Освен това топлинната енергия този сезон е с 14,17% по-евтина отколкото преди година. Така действително януарските сметки са по-ниски с около 20%.

Потребителите, които платят януарската си сметка до края на февруари, ще получат 3% отстъпка от дължимата сума за месеца.

Спиране на тока, повреда в автоматиката на контролер в абонатната станция може да доведе до спиране на горещия топлоносител през така наречените щранг лири (две тръби с по-голямо сечение) в банята.

Това се случило в жилищен блок в жк „Люлин“, където в студените дни с минусови температури единият вертикален щранг ту замръзвал, ту отново се включвал. Живеещите в блока били неприятно изненадани, защото в това време на годината са забранени ремонти на инсталацията.

Възможно е при спиране на тока в сградата да се е изключила част от автоматиката, която не е заработила след включване на елзахранването, обясниха от столичното дружество за „Телеграф“. Възможно е някой от контролерите да се е повредил, както и да има запушване на тръба. Затова при изстиване на тръбите по време на отоплителния сезон домоуправителят или някой от етажните собственици трябва веднага да се обади в кол центъра на „Топлофикация“, да опише случващото се, да посочи точния адрес и съобщи име и телефон за връзка, обясниха от столичното дружество.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Сметката ми през 2020 г. - 185 лв.Сметката ми през 2021 г. - 193 лв.Къде са тези 20%? Като се има в предвид, че има намаление на цената от 25%.
9
0
 
4
 
! Отговори
Иванова преди 6 месеца
"Сметката за парно с 20% по-ниска за януари" . Да , така е. Браво на топлофикациите.
8
2
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 6 месеца
ПАРНОТО В СОФИЯ СЕ ПЛАЩА ЗА ИЗРАЗХОДВАНОТО ПРЕЗ ЯНУАРИ 2019 Г СТИГА СПРЕТЕ СЕ С ФАЛШИВИ СТАТИИ
7
1
 
3
 
! Отговори
До Бай Баяни преди 6 месеца
Да бе да. Лъжете, та целите сте се омазали.Цената на газа падна, защото ЕК натисна Газпром да ги свали със задна дата. В момента, в който падна, нашата топлофикация поиска да вдигне цените, за да запази сметките непроменени, че и скандал имаше септември миналата година. Освен това НЕ СА ВРЪЩАНИ НИКАКВИ ПАРИ, а имаше обещание, че ще се приспадат от бъдещи сметки.А като си гледам сметката за декември тази година, пак са ми я вдигнали с оправданието "най-студен месец в цялата история на света".
6
3
 
2
 
! Отговори
ядосан преди 6 месеца
Точно днес ми дойде сметката, около 40 лв повече от миналия месец, къде го видяха това намеление????
5
4
 
4
 
! Отговори
Бай Баяни преди 6 месеца
А защо само при Баце цените на газа паднаха с 40 % та чак монополистите от Топлофикация се принудиха да връщат пари.Въпросът ми е към Р.Овч. и червената хунта.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са някакви маркетингови глупости.Ама е важно, че идват избори, и трябва да се хвърля прах в очите на матрияла.
3
0
 
7
 
! Отговори
факт преди 6 месеца
Ми тя моята е същата като за миналия месец. Разликата е само в няколко стотинки.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми тя е важно изравнителната. Аз винаги имам да доплащам едни 3-400 лева
1
0
 
13
 
! Отговори
1-n преди 6 месеца
Истински лъжи