Система за гласово известяване се въвежда по автобусна линия 280

Съобщението за предстоящата спирка е особено важно за незрящите
3 ное 2022 15:20, Елка Василева
9
Система за гласово известяване се въвежда по автобусна линия 280
Снимка: БГНЕС

Поставяме нови бордови компютри за гласово известяване, от най-ново поколение, във всички 20 автобуса, които обслужват линия 280, която тръгва от Софийския университет и стига до Студентски град, съобщи днес пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който заедно с председателя на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера представи новата система в гараж "Малашевци".

Системата е съвременно, адекватно технологично решение за известяване за предстоящата спирка, което е особено важно за незрящите, посочи Георгиев.

Чрез гласовото известяване се дава възможност за оповестяване на всякакви други важни съобщения, свързани с транспорта, като промяна в маршрута на автобуса например. В системата са записани общо 3500 гласови съобщения, така че да се ограничи до минимум контактът на пътниците с шофьора.

Проблемите на хората със специфични потребности не са техни лични проблеми, а проблеми на София, затова ние правим всичко по силите си, за да ги решаваме, подчерта председателят на СОС. Той каза, че като възпитаник на юридическия факултет на Софийския университет е имал незрящи колеги, за които е била трудна ориентацията за следващите спирки в автобус 280.

Той съобщи, че амбицията на Столичната община е да се въведе такава система и в автобусите по линия 309, тъй като те водят до три общежития на незрящи. Георгиев припомни, че по линия 309 скоро бяха закупени нови превозни средства.

Карлос Контрера посочи, че проектът за гласовото известяване бе започнат през лятото на тази година. Основната идея е адекватна пътническа информация в салона на превозното средство. Голяма част от трамвайния транспорт, както и новите автобуси вече са оборудвани с такива системи. Нашата цел е поетапно да оборудваме и следващи автобусни линии, заяви Карлос Контрера.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
скоро преди 1 година
Ще започнат по трамваи и тролеи да ви пускат и реклами на парфюми, игри на късмета и застраховки. Хората се радват и мечатят за тишина. Който има индивидуални нужди, да се решават индивидуално. Някой пък може да иска да слуша по цял ден *** метал, е какво сега да му пускаме по автобусите? А съобшенията за спирките може да се показват на екранче, лепенка също е достатъчно. Който па е толко ***, че не знае къде се намира, да пита съседа...
5
4
 
3
 
! Отговори
гого преди 1 година
Аз съм против умножаването на така и така вече отвсякъде заливащият ни постоянен звуков терор. Вместо да си дремеш в автобуса трябва да изслушваш абсурдни и никому ненужни съобщения: "Следваща спирка Софийски университет Свети Климент Охридски, връзка със метростанция Софийски университет Свети Климент Охридски". Е-ати абсурдните имена и съобщения. Не може ли незрящият да си слуша на слушалки гоогле мапс и да не се тормози цял автобус хора заради него
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До издънкова - американофили и русофили ставате все по-банални. Въвежда се за незрящите, а не за руснаци или англичани. За твое сведение в момента сехвозя в 213 между Плиска и Орлов и има семейство французи, можеше да са руснаци, китайци - все тая. Колкото и да не ти се вярва в автобусите има чужденци.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати придобивкат, че то това е стандарт в градския транспорт в европейските държави и то от години.
2
5
 
6
 
! Отговори
Издънкова преди 1 година
Много е важно да има и езика на окупаторите все едно само богати англосаксонски туристи се возят в так чистия грАдски транспорт
1
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Браво.