Прогноза: Реал Мадрид - Атлетико Мадрид

Днес е финалът на Шампионска лига
24 май 2014 08:13,
18
Прогноза: Реал Мадрид - Атлетико Мадрид
Снимка: Reuters

ПРОГНОЗА: Реал Мадрид и Атлетико Мадрид се изправят един срещу друг в голямото мадридско дерби на финала на Шампионската Лига.

Срещата се очаква с огромен интерес, тъй като за първи път в историята на турнира на финал ще се изправят отбори от един и същи град. Съответно интригата е много висока, тъй като през сезона двата тима на няколко пъти кръстосаха шпаги.

Залогът е изключително висок и за двата тима. За Реал десетата титла "Ла Децима" се е превърнала в маниа. От 2002 година насам всяка година се говори за това. Но след няколкото черни години на отпадане в осминафинали, сега безспорно белите са във възходяща линия. След три поредни полуфинала, сега тимът е на финал. Сякаш поличбата е налице.

За Атлетико обаче мачът е от не по-малко значение. Тимът има шанс да спечели първа европейска купа в историята си, което без съмнение ще се запомни завинаги. Още повече, че тя ще короняса невероятния сезон, след като тимът вече спечели титлата в Испания.

Статистически шансовете са на страната на Реал. Тимът има вече 13 финала в турнира, от които 9 победи. Атлетико има само един финал през 1974 година, загубен от Байерн Мюнхен. И точно тук има интересно съвпадение. Тази година Атлетико за първи път прекъсна доминацията на Реал и Барса в първенството от 10 години насам. Преди това през 2004 година шампион бе Валенсия. Валенсия обаче загуби два финала в началото на века. Единият срещу Байерн Мюнхен, а другият срещу Реал. Сега Атлетико е изправен пред неприятната угроза да повтори напълно малшанса на Валенсия.

От друга страна "Дюшекчиите" имат превес в мачовете срещу Реал Мадрид на финали в различните турнири. От 5 мача за купи, Атлетико има 4 победи, включително и миналата година за Купата на Испания.
Това обаче бе едва втората победа на тима над Реал в последните 30 мача във всички турнири. Преди това имаше период от почти 15 години без победа в градско дерби. Успехът за купата бе повторен през този сезон за първенството и отново победата бе на "Сантяго Бернабеу" с 1:0. След това обаче Реал си отмъсти жестоко за купата на Испания и елиминира Атлетико с две победи с общ резултат 5:0.

Интересно е да се съпоставят проблемите с липсващите играчи за двата тима. За Атлетико под сериозен въпрос са Диего Коста и Арда Туран, като особено първият почти сигурно няма да може да започне като титуляр. Неговата липса е сериозен удар за тима на Симеоне, но Давид Вия и Адриан определено могат да го заместят. Що се отнася до липсата на Туран - на няколко пъти във важните мачове в края на сезона Симеоне и без това го оставяше като резерва, така че тимът знае какво да прави и без него. Като цяло обаче силата на Атлетико е в колектива, а не в индивидуалностите, така че дори и да отсъстват Диего Коста и Арда Туран, това няма да отслаби съществено отбора.

По-интересна е ситуацията в Реал Мадрид. Кристиано Роналдо тренира пълноценно, но остават леки съмнения относно това дали е напълно възстановен. Още по-несигурна е ситуацията с Пепе и Карим Бензема. На мястото на защитника може да излезе Рафаел Варан, но алтернативата в атака на французина е младият Алваро Мората, който е неколкократно показа, че не е на равнището на колегите си.

Още по-сериозен обаче е проблемът в халфовата линия, където диригентът Чаби Алонсо е наказан. Така той трябва да бъде заменен от неопитният и доста неубедителен Хавиер Ияраменди или от доскоро контузения Сами Кедира. Това със сигурност ще отслаби синхрона в играта на Реал.

Формата на двата тима също е интересна за съпоставка. Реал има най-доброто нападение в Шампионската Лига с 37 гола в 12 мача, което е рекорд за този формат на турнира. Атлетико обаче е с най-добрата защита със само 6 допуснати гола и освен това е единственият непобеден отбор до този момент. Ако бе загубят, "Дюшекчиите" ще станат 7-мият непобеден шампион в турнира. За последно това стори Манчестър Юнайтед през 2008 година.

Що се отнася до настройката на двата тима преди мача, спорно е кое ще надделее. Без съмнение Реал ще е пределно мотивиран, но и напрежението ще е по-голямо. Атлетико от своя страна получи сериозен психологически тласък след като спечели титлата и сега играчите ще са напълно уверени, че могат да победят и в този мач.

Трябва да се отчете обаче и това, че Реал практически започна да се подготвя за финала още преди 2 седмици, когато загуби шансове за титлата с провала срещу Селта. Атлетико от своя страна трябваше да изиграе тежък мач срещу Барселона, а след това два дена бе на вълна празнуване. Това може донякъде да е попречило да се достигнат максималните нива на концентрация.

При всички положения обаче тимът на Симеоне си остава изключително корав отбор, който ще бъде труден за пречупване дори и за гении като Роналдо и Гарет Бейл. Така нищо чудно да се стигне до равенство и изпълнение на дузпи, където шансът ще реши къде да замине купата.

Резултат: 0:0 

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
3+ на Роналдо , 26 коефицент .......подарък от бет365 слагам 200 кинта без да мисля ...квот стане
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 - 0 ЗА РЕАЛ ...
9
1
 
2
 
! Отговори
do 9 преди 9 години
HALA MADRID!
8
3
 
3
 
! Отговори
Атлетико - Шампион! преди 9 години
Club Atletiko de Madrid - Real Madrid CF - 5 - 0ATLETIKO - CAMPEON DE EUROPA!VIVA ATLETIKO! *** REAL!!!
7
1
 
5
 
! Отговори
emma преди 9 години
Real Madrid
6
6
 
0
 
! Отговори
ceco boreco преди 9 години
Smotana i tapa igra koiato e samo pari i nishto drugoo .te fotbolistite ne sa kato edin palnocenen sportist ako e sgreshil edin ot otbora shte kaje ami to fal to dyspa to ne biax az po falshiva i po cirkagjiiska igra ot tazi na planetata niama i se naricha sport tova a sikana be a za finala ami to e iasno 0-0 prodaljenie dyspi mrankane oplakvane ot sadii ot ...... abe palen tashak a ne sport tova e.
5
1
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Колкото и да не ми се иска..2-0 за Реаял
4
4
 
1
 
! Отговори
.... преди 9 години
Атлетико
3
4
 
2
 
! Отговори
Razgrat преди 9 години
2-1 Atletiko Madrit
2
4
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
4 : 2 за Реал Мадрид
1
1
 
10
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
на един финал няма такъв резултат 0:0....