Неделни шпаги: Да остане ли №3 завинаги номера на Трифон?

Трябва ли да извадят фланелката му от употреба
21 фев 2016 16:15, Екип на Dnes.bg
54

№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон. Снимка: Reuters
№3 трябва да "тежи" на следващите национали. Снимка: Reuters

Общо гласували: 443
№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон
66%
№3 трябва да "тежи" на следващите национали
34%

През изминалата седмица България се прости с големия футболист и капитан на националния отбор по футбол Трифон Иванов. Хиляди изпратиха Туньо във Велико Търново, а в негова памет ще бъде организиран и ежегоден международен детски футболен турнир.

Фенове на футбола дори повдигнаха въпроса трябва ли фланелката с №3 да бъде извадена от употреба в националния отбор в памет на Трифон Иванов. Точно по тази тема в Неделни шпаги мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

№3 трябва да остане завинаги номера на Трифон. Красимир Ангелов, Dnes.bg

БФС трябва да вземе решение, с което да извади от употреба фланелката с №3 в националния отбор. Това със сигурност е знак на уважение, което един голям боец и истински капитан на терена, какъвто бе Трифон Иванов, заслужава. И нищо не пречи на ръководните кадри на „Иван Асен“ да направят този жест към Туньо и целия български футбол.

Защото Трифон Иванов е доста повече от просто без време заминала си легенда на родния футбол. Той бе мъжкар на терена и обединителна фигура в златния отбор и не случайно стана капитан след оттеглянето на Борислав Михайлов. Достатъчно е признанието на повечето момчета от Пеневата чета, че често точно Туньо е потушавал конфликти в съблекалнята, които са били напът да развалят атмосферата в съблекалнята на тима. Един истински капитан в сянка, който малко по-късно стана и официален капитан на футболните ни лъвове. Тогава, когато наистина бяха лъвове.

И с цялото ми уважение към всички футболни национали в момента, едва ли някой от защитниците заслужава националната фланелка с номера на Трифон Иванов. Защото за да я заслужат, трябва да влагат доста повече сърце в играта си, да обичат България, както казваше самия Туньо. А не просто да отбият номера с поредния лагер и мач, или пък направо да отказват да играят за страната си, защото нещо не им харесва.

А България може би един ден ще има отново футболисти, които ако не по класа, то поне по сърце да го докарват до духа на Трифон Иванов. Когато това се случи, фланелката с №3 може отново да се появи на гърба на някой български футболист. Защото този номер в националния отбор не може да се подарява, той трябва да се заслужи. А докато това стане факт, няма да е зле на част от и без това празните редове на националния стадион „Васил Левски“ по време на мач на България да се разпъва една голяма фланелка с герба на родината и с №3. Име може и да не пише на нея! За всички ще е ясно, че това е фланелката на Трифон Иванов.

№3 трябва да "тежи" на следващите национали. Александър Попов, Dnes.bg

Едва ли националния отбор ще има друга "тройка" като Трифон Иванов. Признат в цял свят, без да е играл в топ отбори. Защитник, който "изяждаше" най-големите нападатели в неговата кариера.

Да се изважда номера от употреба обаче не е вариант, нито ще засили уважението към Трифон. Тя трябва да бъде в игра и да "тежи" на следващите, които я носят. Споменът за Иванов и безкомпромисната му игра трябва да бъдат мотивация за следващите национали. И за тях ще бъде истинска отговорност, защото има с кого да ги сравняват. Тези, които я откажат са ясни - нямат нищо общо с мъжественост и непримиримост на терена в името на България. Фланелката с №3 може да бъде мотивация за младите футболисти, които тепърва тръгват по големия път. Защото е хубаво да следват подобни примери, а не на "малите маци".

Всъщност четвъртите в света придадоха тежест на националната фланелка. Това, че днешното поколение не я носи със същия хъс и успех си е за тяхна сметка. Каквито и пари да натрупат няма да бъдат запомнени с хубаво. Всъщност въобще няма да бъдат запомнени. Това не се купува с пари, дори с милиони.

Нека остане №3 в утреба, №8 също задължава. Въобще всички номера в националния отбор са важни. Примерите ги има, дано има кой да ги последва. А Трифон Иванов няма да бъде забравен, както и всички, които ни държаха будни в онова лудо американско лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-удачно е да се създаде конкурс за най-добър БГ защитник и победителя да има право да носи фланелка с 3 и надпис Трифон Иванов една година, до следващия такъв.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За последно чух за Туно че го наказали 4 години да не играе - май бе за допинг? после ги намалиха на 2 и половина,, но той бе загубил форма и се отказа от футбола. Захвана се бизнес, но два пъти фалира и изпадан в депересия.Никога не е бил от хитрягиге.В мач не бе от най-подвижните, но и имаше невероятон пласиране и бе борбен. Жалко че си отиде, но да не го превъзнасяме.Всеки от това поколение бе уникален сам за себе си.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако почнемв да вадим номерата половината играчи трябва д си изпокарат. на кого да е номер 1 - на Боби михайлов, на Пламен Николов, на ЗДравко Здравков, на Димитър попов или на някой друг от легендарните вратари.номер 12 пък трябав да е запазен за Димитър Иванков, 9 - за кого За Гунди, за Любо, или за някой друг- номер 7 - за Сираков или за Костадинов?.....не се занимвайте с глупости....и другизащитници с този номер сме имали, които са добри, няма да ги закопаваме с фанелките.
36
3
 
7
 
! Отговори
аз съм преди 8 години
Не знам за Стоичков какво ще правите като му дойде времето.
35
1
 
10
 
! Отговори
светнат преди 8 години
Изключителен талант, но и изключително противоречива личност. Малцина знаят как и къде завърши фурболната кариера на Туньо. За последно игра в третодивизионен отбор от Виена, където не тренираше, а играеше по един мач седмично срещу скромната сума от 5000 евро/месечно. Очевидци ( между тях и постващия ) винаги се възхищаваха на специфичния му стайлинг - спира огромния мерцедес, който караше, и отвътре излиза нашето брадясало момче ... по джапанки :) Почивай в мир, Туньо!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът продължава.Не са го закопали с фанелката.Той не би искал такива крайности.
33
2
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Ех, Туньо, защо ни напусна толкова рано? Дано си чул там отгоре колко те обичаме. И не само в ЦСКА,а в цяла България!
32
15
 
7
 
! Отговори
дс преди 8 години
Бил е добър футболист,но да не забряваме че заради негова грешка(и на киряков)пропускаме европейското 92-ра година о заради негова грешка замалко да се разминем със сащ 94(мача срещу Швеция) Той беше голям футболист,но обичаше да си прави каквото иска и не потдържаше спортна форма както и повечето ни национали тогава,които след сащ 94 станаха по 100 кг за една година. Затова и после ни пръснаха 98-*** 6:1
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната BG глупост.Не в това се крепи уважението към един достоен спортист. Нямаме цена в безсмислието. 3 , по важен от човека. Да се смееш ли, да плачеш ли ?
30
1
 
9
 
! Отговори
сб преди 8 години
До СократисГолям е, но не толкова. От него по - голям беше джентълменът Котков! Истински футболист! А не измислен. Да , Гунди е голям, но има не по-малко големи от неговото време, които просто бяха отритнати от глупост!!! Това не е тема за разговор сега. Загубата на големи мъже , като тях, винаги е претоварваща. На фона на безличието на днешните ни ...
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България вече няма футбол. Алчни и крадливи хора съсипаха всичко.
28
1
 
9
 
! Отговори
KKK преди 8 години
все тая, то ние няма да се класираме скоро че да е нужно ... скоро никой няма да е облече на европейски или световно
27
1
 
13
 
! Отговори
мда преди 8 години
Неокомунизма не прощава ,което си личи отвсякъде в журналистиката.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са *** абсолютизми. Трифон едва ли щеше да иска такива простотии. Не профанизирайте нещата. Той си беше личност а не някакъв си номер. Така че, това не ни е проблема.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако тръгнем да вадим номера - номера няма да останат....просто трябва играчът да си тежи на мястото. По един за Гунди, Котков, Пенев, Камата, Сираков, Трифон, Златко, Боби, Димитър ИВанков, ЗДравко ЗДравко... направо ще почваме от 100 номерата.
24
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако днес поставяте този въпрос, то отдавна трябваше 9 да е извън употреба Не считам, че изваждането на 3 е знак за почит към Трифон, Бог да го прости. Това е чист популизъм.
23
2
 
3
 
! Отговори
Shiri преди 8 години
I prez 1994g. v bg medii imashe mnogo agresivni jestoki jurnalisticheski napadki i prismeh sreshtu bg nationalen futbolen otbor predi igrite v usa....Ama sled pobedite na bg futbolisti nastroeniata v mediite se obarnaha na 180 gradusa...a bg obstonarodna radost i lubov izblikna kato geizer...:-):-):-) za bronzovite geroi...:-):-):-):-)Ta i segashnite nationalni futbolisti taka...dokato pochnat da pobejdavat ste sa vse nedostachno dobri...
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не екипа с номер 3 трябва да изкарат от употреба,трябва да извадят целия национален отбор та да не ни излага.Гледах Лудогорец-Левски,смях,смях и тъга,и след мач и казват браво големи бойци сте и те лапиата си вярват ,че са футболисти а играят като заварчици на морету.Не ги виждам и двата отбора в Европа а за националния бог да им е на помощ,разгром след разгром ще е
21
3
 
18
 
! Отговори
w.q.germani преди 8 години
NA EKIPITE NA DNESCHNITE NACIONALI TRQBWA DA PISCHE......00......
20
2
 
16
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
То и без това от националния играят по зле и от резервния на Долноуйно , направо да излизат с номера от 12 на горе ,