Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер

Режим на тока, къпане - веднъж седмично и то със студена вода... са само част от грубите нарушения
22 апр 2008 15:40,
52
Затворът в Пловдив по-зле и от концлагер
Снимка: БГНЕС

Проверка на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Пловдив е констатирала груби нарушения в Трудово поправителното общежитие "Хеброс" на пловдивския затвор.

Инспекцията е извършена от председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров и от окръжния прокурор Андрей Атанасов.

Най-общо мнението на проверяващите е, че в затворническото общежитие липсват най-елементарни човешки условия за живот. Като най-фрапиращо нарушение Атанасов посочи режима на тока, пускан през два часа.

Установено е, че затворниците имат право на баня един път в седмицата, а банята е бетонно помещение на двора без дограма на вратите и прозорците и без топла вода.

Затоплянето на вода с бързовар се наказва дисциплинарно, подчерта Цацаров.

В столовата по думите на окръжния прокурор е била монтирана мивка дни преди проверката, а храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева.

По думите на Цацаров в окаяно състояние са и двете жилищни помещения, в които при свръхнаселеност са настанени по 80 души.

Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.

Липсва спално бельо и каквато и да е възможност за поддържане на лична хигиена, твърди Цацаров. А според правилника, припомня магистратът, "лишените от свобода имат право на безплатно бельо, облекло, обувки и постелъчни принадлежности".

Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления и с умишлени престъпления, но с първа присъда.

Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер, без да имат възможност за елементарни условия за хигиена, коментира окръжният прокурор.

За съжаление ръководството на затвора, на чието подчинение е и общежитието, приема тези обстоятелства за повече от нормални, коментира от своя страна Сотир Цацаров. Според закона поправителното въздействие се осигурява чрез условия за поддържане на физическото и психическото здраве и чрез уважаване на човешкото достойнство, обясни той.

Цацаров допълни, че всички осъдени имат основание да потърсят правата си извън страната.

След анализ прокуратурата и съдът ще депозират до ръководството на затвора предписания за отстраняване на нарушенията, което трябва да се извърши в срок от две седмици. Те ще бъдат изпратени за сведение и до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Магистратите се ангажираха, че ще продължат проверките в затвора, като следващата ще бъде в централния корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
ka преди 15 години
Никой не е застрахован от това да влезне в затвора
50
0
 
2
 
! Отговори
Kalitel na stomana преди 15 години
Май не съм бил ясен от предния път. Аз съм БИЛ във въпросното ТПО, но това е без значение. Ако за всички е тежко, то тогава и останалата част от обществото също не трябва да се оплаква, че му е трудно. Тук говорим за елементарни условия на живот и хигиена, за това, че 10 човека спят в стая 10кв. метра, баня веднъж в седмицата. Как ти звучи това??? или защото си направил пътнотранспортно произшествие трябва да ти отнемат и това право, така ли?Май тесногръдието ти определя цялостния мироглед за живота, а няма и как да не е така. Вече ти написах, никой не е застрахован от това да попадне на подобно място. Уважаван лекар, на средна възраст, без алкохол в кръвта, с децата си прави ПТП, при спорна вина и за жалост има смъртен случай- и е осъден. И за този човек ли трябва да мре в мизерия??!!!За твое сведение аз имам две висше образования и 2 доп. квалификации и при подобни обстоятелства съм бил там. И за мен ли трябва да са такива условията???Разсъждаваш прекалено глупаво, типично като за военен. Това са права на всеки човек, независимо лишен от свобода или не?Нима държавните пари в момента не отиват при хора, които най-много заслужават да са в затвора???Които крадат от теб и от мен??Замисли се за това, а не да отричаш всичко и да определяш хората само по това къде се намират в момента или за това, че обществото е приело отношениеот към тях да е такова. Аз съм съгласен да дадат преди всичко на децата сираци, но те и на тях не дават. Обвиняваш неправилните хора. Май прекалено си дружал с АК47 и това е било пагубно за теб. Поздрави.
49
0
 
1
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 15 години
Точно сега изтърпяваш наказание "лишаване от свобода" и си чаткаш в нета междувременно ?!? Машшаллааа ! Много сте зле милите. Живи да ви оплачат направо ! По-зле от концлагер.Слушай сега "концлагеристе"... ужасните условия са налице за всички в България. За да се подобрят условията в затвора, парите трябва да се вземат ОТ ДРУГАДЕ. Аз не съм съгласен да подобряват условията за живот в затвора, ЗА СМЕТКА на честната част от обществото. Така, че ще си излежаваш присъдата в такива условия, каквито обществото ИМА ВЪЗМОЖНОСТ да ти осигури !!!
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ами да ги пратят на Албена, какво пък...
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева." , което дами и господа ще рече, че има корупция и ръководството на затвора краде държавни пари, о т храната на затворниците.Да се види кой е доставчик и на какви цени и какво включва дажбата.
46
0
 
1
 
! Отговори
Калител на стомана преди 15 години
Ще кажа нещо на Mr.11111111111111 явно във военното училище са ти закалили направо мозъка. Аз в момента съм точно във въпросното ОЗ"Хеброс" и искам да ти кажа, че повечето от надзорниците и служителите са такива като теб-завършили военни училища и пенсионирани военни, които са по-големи простаци от самите затворници. Мога да кажа, че в това общежитие, включително и аз има хора, които не заслужават ни най-малко да са там...може би не без наказание, но не и да са лишени от свобода. Или ти вярваш безрезервно на нашата съдебна система???!!!!и че само виновни са осъдени???!!!Това, че ти си се къпал на ст. вода и аз също в казармата съм го правил, но това не значи че трябва да е така. А с максимата че на чужд гръб и 100 тояги са малко няма да стигнем до никъде. В ОЗ"Хеброс" има хора с ПТП, дали по тяхна или не вина с по 5г присъди. Това според теб мислиш ли че е справедливо? Представям си ако ти случайно направиш произшествие(защото това може да се случи на всеки) и попаднеш на такова място ще проревеш държавата колко ти е тежко. Или за човека от село, събрал си дърва за зимата и осъден за незаконна сеч на 2г затвор??Май това са по-неудобните въпроси, а закалени защитнико родину???Истината е, че условията наистина са ужасни и не се полагат ни най-малки грижи да се подобрят. Има наистина и много ***, но и хора, които заслужават уважение, каквото и да са направили. Утре ще се хвърли дете под колата ти и - познай кой ще е виновен. Много тесногръди и ограничени хора има в нашата страна и докато не им се промени манталитета нищо няма да се подобри. А на "да ***" само ще кажа...че...изказването му е абсолютно подобаващо като на повечето ***, която същия той критикува.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Napalno sam saglasen 25!
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Za tova Balgariy si plashta vseki den!
43
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Samo shte vi kaga,che vseki chovek e potenchialen zatvornik,tekache po leko s Izkazvaniyta............!!?
42
0
 
1
 
! Отговори
- преди 15 години
Абе честно казано се съгласявам, че затворите и затворниците не може да са приоритет в момента, но от друга страна има доста хора, които са влезли вътре за някакви леки "престъпления" дето се вика всеки може да ги извърши ама не всеки го хващат.Да не говорим, че всеки може да се озове на тяхно място - примерно по непредпазливост и непредумишлено.Ама тъй като българските закони не са равни за всички, би трябвало да има някакъв вид разделение между затворниците.
41
0
 
1
 
! Отговори
111111111 преди 15 години
Че са тежки условията в затвора - тежки са. Ако трябва да сме честни, тежки са условията за живот в цялата ни държава. Е, тогава какво ? Дали би било честно и справедливо, държавата да харчи повече пари за издръжката на един затворник, от колкото за пенсията на един пенсионер който цял живто честно е работил ???А и още нещо. Завършил съм военно училище. От нашата рота бяхме разпределени 80 човека в три спални помещения. Имаше четири работещи чешми, три тоалетни кабинки. Сутрин преди да се строим се бръснехме и миехме по н-брой хора на една мивка едновременно. Топла вода за къпане - НАЙН. Така се калява стоманата. На прозореца до леглото ми имаше вестник вместо стъкло.... Такива ми ти работи. И разликата е, че АЗ не съм извършил престъпление, а се обучавах да служа на родината си. Дори без да се оплаквам.
40
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 15 години
У нас всичко трябва да се приведе във вид "за хора от 21 век" в това число и затворите. Редът трябва да е следният 1. доходи 2.здравеопазване 3.образование 4. транспорт 5. чиста околна среда ........ затвори.Ако е възможно първите пет - паралелно!
39
0
 
1
 
! Отговори
observer преди 15 години
В зората на "демокрацията" на власт дойдоха шайка кресливци с богато криминално досие и психически отклонения, и мигом се сетиха за човешките права на лудите и психично болните. В резултат на което България се превърна в единствената страна в света със свободно щъкащи луди и престъпни субекти по улиците. После дойде ред на властта на спекуланти, търгаши на розови мечти, проститути и реститути. Пуснаха и техните събратя да вършеят на воля из ошушканото национално стопанство. Днес последната вълна управляващи се опря на солидната електорална основа на ***, евреи, турци, , лесбийки и всякаква друга расова и генетично мутирала ***. С техните човешки права и "антидискриминационни" мерки окончателно разсипаха многовековната държава на титулярната нация- българската, от семейството на арийските народи. Дерзайте вие- здрави, прави и бледолики българи. Тази държава вече не само не е ваша, но нещо повече- тя е ваш класически враг. За нея и стоящите зад нея шепа политически престъпници- депутати и партийки, пърдящата из затворите *** *** е далеч по-мила и свидна от самите вас- здравите и прави, български данъкоплатци.Ходете пак и се натискайте по душни и унизителни опашки да си плащате данъците и таксите в прашни салони, в които обаче жив *** и евреин няма да видите посмъртно (не защото изброените "привилегировани касти" нямат отношение към данъците ви- напротив, тъкмо те ги лапат най- охотно). Дерзайте и заклеймявайте като фашистки провокатор всеки, който се осмели да ви каже в прав текст, че убийството на враг, бил той български политик- , или евреин, или ***, е морален дълг и въпрос на чест в условията на истинската война. Дерзайте и продължавайте да си носите собствено въже, когато душманите ви екзекутират икономически, политически и юридически под гилотината на юдео-демокрацията!
38
2
 
1
 
! Отговори
да мрът преди 15 години
милите затворници, горките сладки душици те. толкова е несправедлив живота към тях. по-добре да ги копнат живи, да идат на едно по-хубаво място. много ще се радвам *** и *** *** всичките на асфалт
37
2
 
1
 
! Отговори
GI Joe преди 15 години
Така де, това е затвор, а не хотел! Кви са тия луксове за тия ненужни търтеи, къде харчат само народна пара-безплатна вода, храна и покрив над главите си и пак не им стига?! Да ги строят в една колона и с един куршум да ги освободят от мизерното им съществуване!
36
0
 
1
 
! Отговори
дфр преди 15 години
Нека им осигуряват на затворницит повечко лукс, те са си го заслужили... малеее за какво плащаме ние данъкоплатците...
35
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Престъпникът си е престъпник, а човешките права са си човешки права. Познавам хора, били в затвора - кой заслужено, кой не, но всички до един, даже най-закоравелите престъпници са много по- свестни хора от политиците.
34
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Относно 10-те процента. От един вземат 50 лв., от друг 500, от трети 50000. Според мен този дето дава 50000 дава най-много. И от неговите 50 000 плащат пенсии, ония дето дават "техните 10 %" трябва да се съберат няколко човека, за да платят пенсията на един пенсионер. Омразата към всички богати и всички затворници е проява на вид форма на олигофрения.
33
0
 
1
 
! Отговори
com преди 15 години
Един тголям проценвт българи живеят Без топла вода, без ток и т.н. и нямат пари дорви да си купят бельо! Бил съм на такова място, знам кои са там и не ги съжалявам! Не могат те да искат майка си и башща си за сметка на данъците, които бедняците плащат (особено с тези грабителски десет процента поряавно за всички!) Да вървят по дволите, не ги съжалявам! По-добре да ги държат гладни, а тези пари да ги дадат на онези нещастни дечица, които всеки ден ни гледат с тъжни очи от екрана на телевизора!
32
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Добрoто в случая е, че нищо не зависи от нас пишещите мнения тук