Дилър предлага тракийско съкровище за 200 000 евро

Наши фалшиви златни монети с Александър Македонски заливат Германия
Обновена: 20 юли 2015 07:05 | 20 юли 2015 07:00, Василия Пейчева
8
Дилър предлага тракийско съкровище за 200 000 евро
Снимка: 24 часа

Наши ментета на златни монети с лика на Александър Македонски заливат Германия, а 80% от антиките у нас са подправени, съобщава вестник "24 часа".

Банда фалшификатори опитват от няколко месеца да продадат на колекционери у нас изкусно копие на комплект златни тракийски бижута за 200 хил. евро. Разследващи са се добрали до снимка на златото, което се продава от дилър в Хасковско.

Бижутата обаче все още не са открити или иззети. От началото на годината полицаи отчитат рязък скок в продажбата на фалшиви антични предмети.

Правени у нас ментета на златни монети с лика на Александър Македонски заливат в момента колекционерите и търговете в Германия и Австрия, сочат данни на националната полиция.

В България пък се сключват нелегални сделки за скъпи антики от 50 до 100 хил. лева, а когато колекционерите разберат, че са измамени, не подават жалба, защото търговията с антики е незаконна, разказват криминалисти. В същото време, ако полицаи заловят фалшификатор, не могат да му направят нищо, защото подправянето на такива предмети все още у нас не е престъпление, коментират от Националната полиция. От МВР са внесли предложение за законови промени, за да се криминализира фалшифицирането на антики и предмети на изкуството, но тези текстове за промяна на Наказателния кодекс още не са стигнали до парламента.

“Проблемът е, че в България иманярството процъфтява, но най-горният археологически слой, който е 30-40 см, вече е напълно преровен и ощавен, и масовият археологически материал намалява като количество. В същото време търсене има и затова дилърите започват да компенсират с фалшификати. Ако си свикнал да изкарваш и да харчиш 5-10 хил., няма как да си съгласен да изкарваш 1000 лв.”, обяснява експертът от сектор “Културно-исторически ценности” на Националната полиция Ангел Папалезов пред изданието.

Между 20 и 50 добри фалшификатори по различните ресори работят активно у нас - едни правят монети, други - керамика, трети - златни бижута. Най-добрите обаче са десетина, обясняват разследващите.

Сред засечените в последните месеци изкусни фалшификати на антики у нас е златен венец с дъбови листа, който е изработен от истинско злато и е направен да изглежда като тракийско съкровище от III-IV век преди новата ера. На снимката, която криминалисти са открили, предметът е заснет върху вестник от 18 януари т.г., за да се удостовери пред дилърите, на които се продава, че скоро е изкопан.

Най-интересният фалшификат, който в момента се предлага на черния пазар, е комплект златно тракийско съкровище с нагръдник и обици за 200 хил. евро. За него се твърди, че също е изработен поне 3 века преди Хр. Снимката, до която полицията се е добрала, е направена направо на земята, за да може пръстта около златото да внушава автентичност, обясняват експерти.

Според оперативна информация тези бижута и нагръдникът са изработени в Хасковско и се предлагат от дилър в този регион, като търговецът не показва на живо предметите, а първо ги предлага със снимки на по-големите колекционери. Същият дилър е успял да сключи няколко по-едри сделки с фалшиви антични предмети в последната година. Някои от колекционерите обаче разбрали за измамата и по неофициални канали успели да развалят сделките си. Въпреки че са били “ужилени”, никой от ценителите не е подал жалба в полицията, защото купуването на подобни антични предмети е незаконно. Това е и причината в последно време да няма нито един случай на образувано дело за измама срещу търговец или майстор на фалшификати на антики.

Най-масово в момента се фалшифицират монети от почти всички периоди и видове. На по-дребния пазар автентични монети, които струват около 200 евро, се подправят умело за около 30 - 40 лв. Така търговецът на ментета печели около 360 лв., или 10 пъти повече от това, което е дал за материали, само при една продадена монета.

По-умелите фалшификатори обаче са се фокусирали върху изработването на фалшиви монети от времето на Александър Македонски. Такива ментета заливали и в момента пазарите за антични предмети в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ.

За да заблудят експертите по антики у нас и в Европа, дилърите на фалшификати вече прилагат и нов подход - смесват истински с фалшиви антики.

Полицаи обясняват, че дори и ментета на безценни тракийски предмети да бъдат открити от МВР, те трябва да бъдат върнати, защото са копия и не са автентични, а у нас не е престъпление да ги изработваш.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горни слой ... Пак ли за Васил Божков и канала му в Хасковска област говорим ... Или за затварянето на очите на Институциите?
4
0
 
7
 
! Отговори
вуте преди 6 години
Това са хора на изкуството.Тия,които купуват ,са хора на...преценете вие.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има много добри майстори-специалисти.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси държавата ......***.....
1
0
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Дилърът да ми се...обади.Ще поръчам два комплекта от тракийската огърлица,една да има и за...тъщата.Цената остава...същата.