Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси

Най-скъпо плащат в Норвегия, най-евтино в Беларус
84
Зареждаме най-евтиният бензин в ЕС, но пък у нас – парадокси
Снимка: Булфото

Българите плащат най-евтиния бензин в ЕС, като само в пет европейски страни цената е по-ниска от средната в България. От балканските страни сред тях е единствено Босна и Херцеговина. При дизеловото гориво цените са по-ниски в 10 европейски държави. Това сочат данни на сайта GlobalPetrolPrices.com за миналата седмица, цитирани от "Сега".

През миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 2,05, а според родния сайт fuelo.net - 2,07 лева. Така страната ни се нарежда на 6-о място по евтин бензин сред 42 страни в Европа, но държи първенството в целия Европейски съюз. По-евтино е горивото в Беларус (1.11 лева за литър), Русия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина. След България с незначителна разлика идват Македония, Румъния и Полша.

В Европа миналата седмица най-скъп е бил масовият бензин в Норвегия - средно 3.49 лева за литър. Скандинавската страна, макар и производител на петрол, провежда стриктна политика на ограничаване на използването на този вид горива и осигурява сериозни стимули при покупка на електромобили. Норвегия държи и световния рекорд по скъп бензин сред 170 наблюдавани страни. На обратния полюс е Венецуела с цена от едва 0,01 долара за литър и в Саудитска Арабия - 0,24 долара за литър. В световната класация по-евтин бензин от България се продава в 102 страни, докато по-скъп е литърът в 68 държави.

Малко по-различно е съотношението при дизеловото гориво. По данните на GlobalPetrolPrices тук България е 11-а със средна цена от 1.14 долара, или 2.06 лева, за литър. Лидер с 1.11 лева е Русия. Равна на нашата е цената на дизела в Румъния, а с 2 и 3 стотинки на литър повече дават шофьорите в Латвия и Полша. От страните от ЕС по-евтино от България зареждат в Люксембург и в Литва. С цена от 3.28 лева за литър отново води Норвегия. Данните на българския сайт fuelo.net. за цената на литър дизел в края на миналата седмица са за средно 2.07 лева, колкото и за масовия бензин.

На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето страни от ЕС обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи. Трайна е тенденцията бензинът и дизелът да са по-евтини в източните и централите области. С отдалечаването от морето цените растат, като най-високи, пак по традиция, са в София.

Парадоксално също така е, че по-високи цени поддържат големите вериги - тези, които заради големия оборот би трябвало да са по-евтини. Още по-парадоксално е, че обвинените в картелно споразумение търговски фирми поддържат еднакви средни цени на бензина и на дизела. Според fuelo.net. през миналата седмица например средната цена на литър бензин в тези вериги от бензиностанции е 2.12 лева, или с 5 стотинки по-висока от средната за страната, изчислена от същия сайт. При дизела средната цена на литър дизел е "закована" на 2.13 лева - с 6 стотинки повече. Разликата между големите вериги и най-евтината достига 29 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
2
 
! Отговори
S преди 7 години
Навярно ще отрекат, но е вярно, подменят близките ви с двойници, много от които са претърпели козметични липосукции, за да приличат на вашите приятели и да ви подмамят, за да сте следващата жертва! А в основата на тая простотия стоят разни тайни сатанински секти, засега ще спестя от какви националности са най-вече!Тези подменените,освен че не са вашите роднини и приятели,най-често не са и ваши сънародници.Някои,и да внасяте бокл*уци,за да попълвате липсващата бройка,ще се съсипете още повече
68
2
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Да припомним, убиват и отвличат хора - ще отрекат, но е вярно! Не се отнася само за България, а за повечето.Най-голямата измама на която разчитат е, че подменят хора, които се представят за вашите роднини и приятели, не се доверявайте, преди да сте уверени, че това са те! Внимавайте къде оставате затворени/заключени, с кого всъщност сте в едно жилище! Пазете си личните данни.А ако все пак тръгнат да ви отвличат/нападат, съпротивлявайте се!
67
0
 
9
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
В германия заплатите им обърнати в наши пари са около 4000 до 6000 лева, а бензина им А95 2,7 лева наши пари. В България заплатите са от порядъка от 400 до 800 лева, а бензина А95 е 2,13 лева за литър. Отделен е въпроса за качеството на горивото в евроа и във нас. Голяма далавера няма що. Ей драскачи такива престанете да хвърляте кал по очите на народа че на края ще трябва вие да си я ядете.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За най-лошокачествения бензин и дизел, сме били плащали най-ниската цена ... Каква изненада ....
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нефтохим е приватизиран на 12 октомври 1999 г. по времето на "великото" правителство на СДС-Иван Костов за 101 милиона долара за 58% от акциите на Нефтохима. Последиците от "работата" на СДС ще ги плащаме десетки години.
64
0
 
10
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Като дойде Марешки, горивата ще паднат с над 30 ст. и ще се окаже, че МОЖЕЛО!!!Щото във Варна МОЖЕ и даже някой бензиностанции свалят цените и ПОД тези на Марешки само и само да го прецакат и така е вече повече от година!Но МНОГО хора купуват от Марешки,не само заради цената, а за да го прдкрепят.Марешки си каза,че работи с 3ст. надценка и каза, че това му е напълно достатъчно да печели,даже и при бойкота на доставчиците.Т.е. сметнете си ДРУГИТЕ колко печелят при над 30ст. надценка за литър.
63
8
 
2
 
! Отговори
леля Ценка преди 7 години
разберете че качеството си има ценаизберете дали искате да бъдете граждани на ЕС и да плащате съответната цена или искате да сте граждани на Белорусия или Русия и цените да са ниски
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да се сравнява цената на нискокачествените горива в България, с цената на горивата с нормално качество в другите държави в Европа.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КОЙ?Е ти как мислиш, дали са си заслужавали?
60
4
 
1
 
! Отговори
леля Ценка преди 7 години
разликата в цената на горивото в България и Белорус или Русия е че по-голяма част отива в акцизи които са задължителни за ЕС
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как цената е НАЙ ниска, а в други 5 страни от ЕС е по-ниска? :)
58
2
 
16
 
! Отговори
САЩаджията преди 7 години
В САЩ за 2.70лв. може да си купиш 4 литра бензин, докато дори и най-простия бачкатор в най-долнопробния Макдоналдс в гетото взема 1300 долара месечно без да е завършил и гимназия
57
1
 
10
 
! Отговори
скъп бензин преди 7 години
Бензина е най-евтин в България ,като само в 5 страни цените са по-ниски и в 10 дизела е по-евтин или общо 15 страни само в Европа??? По света 0.01 долара за литър /20 ст./ Нагъл ГРАБЕЖ.
56
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е хубаво коментирате, ама някой от вас ако имаше бензиностанции в различни държави, щеше ли да си продава горивото по-евтино в по-бедните? Нали ще сте на загуба. Затова изходът е тука горивото да е по-некачествено.
55
1
 
12
 
! Отговори
КОЙ? преди 7 години
Кой продаде (подари) Нефтохим на Лукойл?Дали жълтите комисионни, които е взел за Нефтохима си заслужават?
54
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Верно Лукойл българия 10 години не отчита печалба в българия...НИТО НАП НИТО ДЪРЖАВАТА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ВЛЕЗЕ И ДА ГИ ИЗГОНИ КАТО В ПОЛША И ПРИБАЛТИКА ТИЯ КРАДЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ "братушки" !!!!!!
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива нескопосани заглавия имат за цел да дразнят. Джурналистът е постигнал целта си.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се оправим докато има българофоби като номер 56 tt. Какво да очакваме от тyлуп наричащ българите "***" и използващ най-обидното, за което се сети за България и българите.
51
1
 
13
 
! Отговори
Емигрант съм преди 7 години
Евтин бил?!??!виж ти на тия доходи е просто ужасно скъп#!!а качеството е супер некачествен,явно е от руските майстори на бъркочи
50
1
 
6
 
! Отговори
До 56 tt преди 7 години
Ти щом си живял "във вековете назад" и знаеш колко чисто е било тогава, чии го дириш тук?!